Inga Macovei Anderson a ajuns în SUA cu 13 ani în urmă. La mii de kilometri de casă, ea se consideră un om împlinit. Are doi copii, un soț minunat și o slujbă la care putea doar visa. Ea spune că, din cauza corupției și nedreptății, profesioniștii pleacă și își pun ideile în practică în afara Moldovei. Iar pentru ca țara să scape de aceste ilegalități, e nevoie de votul fiecărui cetățean în data de 13 noiembrie.
Europa Liberă: Au rămas câteva zile până la scrutinul de duminică. Pe ultima sută de metri tot mai mult se vorbeşte despre mobilizare. Cât de importantă este prezenţa cetăţeanului cu drept de vot la acest scrutin prezidenţial din Republica Moldova, mai ales pentru voi, care vă aflaţi departe de casă?
Inga Macovei Anderson: „Noi, fiind departe, nu simţim ceea ce simt cei care sunt acasă zi de zi, dar auzim ceea ce ne povestesc rudele şi prietenii. Şi vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc. Şi vrem un viitor bun pentru cei care au rămas acolo, posibil, pentru unii dintre noi care vor să se întoarcă acasă. Unicul mod de a face acest lucru este să ieşim la vot.
Ceea ce am văzut că se face în lume acum, cu mobilizarea diasporei, de fiecare dată când citeam mesaje legate de diaspora care merge la vot, simţeam un nod în gât, o mândrie am simţit. Lumea vrea să meargă, să facă o diferenţă. Şi fiecare poate să se gândească că votul meu nu contează aşa de mult, e doar un vot, dar cât de mult contează votul fiecăruia, mai ales într-o ţară mică, unde nu sunt aşa de multe voturi. Uitându-mă la ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite ale Americii, unde au fost 100 de milioane de voturi şi fiecare vot a contat, fiindcă a fost atât de aproape cursa, cred că pentru Moldova, unde este cu mult mai mic numărul de voturi, contează fiecare vot încă şi mai mult.”
Europa Liberă: Votul de duminică înseamnă un vot pentru cineva sau un vot împotriva cuiva?
Inga Macovei Anderson: „Pentru mine, pentru Moldova mea, pentru viitorul Moldovei, pentru familia care a rămas acolo şi pentru prietenii mei, eu votez pentru cineva. Toţi cei care mă înconjoară aici, foarte mulţi moldoveni, toţi votează pentru cineva. Am plecat de acasă demult, de 13 ani. Eu mereu cred în ceva bun. Ştiu că, dacă cred în ceva bun, ceva bun se va întâmpla. Dacă cred în ceva rău, nimic bun din aceasta nu va ieşi. Şi de aceasta vreau să îndemn lumea să aibă dorinţă şi să creadă că ceva bun poate fi şi fiecare om poate face această schimbare.”
Europa Liberă: Concret, ce vreţi voi să facă următorul şef de stat în Republica Moldova, acolo unde regimul rămâne a fi unul parlamentar, unul unde vocea deputaţilor e destul de puternică, pentru că există o majoritate în Legislativul de la Chişinău? Ce vreţi şi ce credeţi că poate să facă următorul preşedinte al Moldovei? Pentru că unii spun că cetăţenii au fost educaţi într-un cult al personalităţii, dacă nu a fost Ştefan cel Mare, a fost Lenin sau Stalin şi ar vrea un tătucă. Ce fel de preşedinte merită să ajungă? Şi pentru care merite?
Inga Macovei Anderson: „Corupţia este primul lucru care trebuie eliminat. Persoana, care va fi preşedinte, trebuie să fie o persoană onestă, să nu aibă nimic legat de corupţie şi să vrea din suflet să fie onest, să nu fie tentat. În al doilea rând, persoana trebuie să fie educată şi să ştie cum să conducă o ţară şi lumea să aibă încredere în această persoană. Cu mici paşi lucrurile se vor schimba. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, dar noi avem şansa de a face o mică schimbare.”
Europa Liberă: Oamenii cer acum vorbe puţine şi mai multă acţiune concretă şi, mai ales, foarte multă transparenţă care să servească interesele tuturor cetăţenilor, şi ale celor rămaşi în Republica Moldova, şi ale celor aflaţi în străinătate. Nu sunt exagerate cerinţele, aşteptările celor cu drept de vot de la următorul şef de stat?
Inga Macovei Anderson: „Cerinţele nu sunt niciodată exagerate. Fiindcă noi alegem persoana care să ne ajute cu aceste cerinţe, să ne protejeze drepturile. Poporul nu mai ştie deja ce să creadă. De câte ori au ales şi de fiecare dată au fost dezamăgiţi. Probabil, de aceasta cerinţele cresc şi mai tare, deja nu mai este loc pentru încă o greşeală. Şi, după părerea mea, cerinţele nu sunt mari.
Dar politicienii vorbesc mult, fiindcă înainte de alegeri numai aceasta pot să facă. Scopul nostru e să fim foarte atenţi la ceea ce spun, cum spun şi când spun, să nu se contrazică de la o zi la alta, să aibă la bază adevăr în ceea ce spun şi atunci să putem face alegerea corectă. Eu cred că tinerii sunt un pic mai sceptici. Nu cred că sunt indiferenţi, ei se gândesc că votul lor nu contează. Dar ei trebuie să înţeleagă că unul cu unul, cu unul fac mult şi anume aceste alegeri pot face o diferenţă foarte mare, cu votul fiecăruia. Nu cred că sunt indiferenţi.”
Europa Liberă: După un anumit timp de la aceste alegeri, votanţii ar putea şi ei să reproşeze că s-a făcut prea puţin, că am investit prea multă încredere, am crezut, am aşteptat, dar se dovedeşte că nu tocmai şeful statului este salvarea. Cum e într-o ţară în care politicienii îşi îndeplinesc sau nu obligaţiile?
Inga Macovei Anderson: „Fiecare trebuie să înţeleagă că după 13 noiembrie noi vom avea un preşedinte. De vei ieşi tu la vot ori nu vei ieşi, un preşedinte va fi ales. Şi în acea zi e şansa să mergi să votezi, să faci votul tău auzit. Dacă mergi după aceasta sau înainte de aceasta şi te jelui că e rău, că nimic nu s-a făcut, aceasta nu aduce la nimic. Unica ce poţi tu face acum, e să mergi pe 13 noiembrie şi să votezi. Fiindcă dacă nu mergi, nu obţii nimic bun, mai bine nu va fi. Dar dacă mergi, e posibil să faci o diferenţă, să fie mult mai bine.
Cred că ceea ce face diaspora peste hotare, arătând mobilizarea, cel puţin, mie îmi face bine la suflet şi mă bucur să fiu parte din aşa popor. Şi eu, într-adevăr, sper că cei de acasă, văzând acest lucru, se vor mobiliza la fel şi vor ieşi la vot. Ştiu că şi acasă sunt persoane care trebuie să meargă mai departe un pic, dar, văzând ce fac cei din afara ţării, avem nevoie şi de cei de acasă, ca să putem face această diferenţă şi să putem avea un viitor mai bun pentru cei de acasă.”
Europa Liberă: Inga Macovei Anderson a votat şi în cadrul alegerilor din Statele Unite ale Americii?
Inga Macovei Anderson: „Da, am votat. În Statele Unite ale Americii alegerile sunt un pic diferite.”
Europa Liberă: Aşteptările tale, ca votant în SUA şi în Republica Moldova, sunt diferite de la cel care e în fruntea ţării?
Inga Macovei Anderson: „De la preşedintele din Moldova aştept să fie onest, să lupte cu corupţia şi să fie educat în aşa fel ca să poată conduce o ţară. De la preşedintele american aştept aceleaşi lucruri. În fiecare ţară este corupţie, în politică este corupţie multă. În America este un pic altfel, corupţia nu este la nivelul la care este ea în Moldova. Şi legile sunt mult mai stricte, legile protejează oamenii şi legile sunt respectate. Şi vreau ca următorul preşedinte în Statele Unite ale Americii să continue acest lucru.”
Europa Liberă: Eventual, dacă se întâlnesc cei doi lideri de stat, ce ai vrea să discute după 13 noiembrie preşedintele american cu cel moldovean?
Inga Macovei Anderson: „Mi-e un pic complicat să mă gândesc preşedintele Statelor Unite ale Americii ce ar face, dacă s-ar întâlni cu preşedintele pe care eu aş vrea ca Moldova să-l aibă pe 13 noiembrie. Dar eu cred că, atunci când eşti în aşa funcţie importantă, trebuie să te gândeşti la viitorul ţării, al persoanelor care trăiesc acolo şi care te-au ales, să asculţi oamenii, să vezi ce vor ei pentru viitorul lor şi pentru un trai mai bun. Şi aceasta este adevărat în orice ţară bogată sau săracă, sau mică, sau mare ca orice preşedinte să lupte cu aceasta de fiecare dată. Şi eu sper că preşedintele nostru din Moldova şi preşedintele nostru din SUA vor auzi, vor asculta oamenii şi vor încerca, într-adevăr, să facă lucruri pentru popor, nu pentru anumite motive personale sau politice.”