Linkuri accesibilitate

Vladimir Thoric: „La Moscova, în turul doi participă mult mai mulți alegători”


Ambasada R.Moldova de la Moscova
Ambasada R.Moldova de la Moscova

Vladimir Thoric este trimisul RISE Moldova în capitala Rusiei, unde urmăreşte mersul votării la secţia nr. 318 din incinta Academiei de Arte din Moscova. Este doar una din cele 8 secţii de votare deschise în Rusia. Iată observaţiile lui:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct

Vladimir Thoric: „În turul doi participă mult mai mulți alegători. Către ora douăsprezece, ora Moscovei, la o secție de votare la care am fost prezent au venit mai mult de 1000 de oameni. Asta în timp ce în primul tur au votaseră până la 1000 de persoane în ambele secții de votare. Deci, oamenii s-au mobilizat și acest lucru este vizibil.”

Europa Liberă: Vladimir, ați vorbit cu acești oameni? Cine sunt ei: lucrează la Moscova sau în suburbiile orașului? Cine sunt?

Vladimir Thoric: „Sunt acei cetăţeni moldoveni care au plecat din Moldova deoarece nu au avut locuri de muncă. Ei încearcă să-și câștige bucata lor de pâine aici, la Moscova. Deci, sunt muncitori simpli. Majoritatea acestor alegători muncesc în construcții sau în sfera serviciilor. Sunt și acei care vin din suburbiile Moscovei. Ei afirmă că într-adevăr au venit cu bună voință pentru a vota în al doilea tur decisiv.”

Europa Liberă: S-a vorbit, la un moment dat, despre faptul că în cazul în care alegătorii vor fi în continuare tot atât de activi, acele 6000 de buletine nu vor fi suficiente. Este posibil așa ceva?

Vladimir Thoric: „Într-adevăr, acest lucru este posibil, deoarece nu au fost deschise suficiente secții de votare pentru turul doi. Ținând cont de faptul că la Moscova locuiesc în jur de 300 de mii de concetățeni de-ai noștri, mai mulți observatori ajung la concluzia că cele două secții de votare nu sunt suficiente pentru ca toți doritorii să-și exercite dreptul la vot.”

Europa Liberă: Aţi relatat că au existat cazuri când alegătorii încearcă să-și fotografieze buletinele de vot. Cum considerați, de ce se întâmplă aceasta?

Vladimir Thoric: „În opinia observatorilor, probabil, este vorba despre așa-numitul „carusel”. Se presupune că oamenii încearcă să-și fotografieze buletinele pentru a lua de la cineva bani pentru votul „corect”. Probabil, ei s-au înțeles cu cineva în fața secției de votare și trebuie să aducă aceste fotografii drept dovadă pentru a primi o anumită sumă de bani. Nu este un fenomen în masă, dar el, totuși, există. De aceea, observatorii și membrii comisiei îi roagă pe fiecare alegător: „Vă rugăm mult, să nu fotografiați buletinele de vot”. Această frază răsună în fiecare câteva secunde. Desigur, exită și cazuri, când la secțiile de votare în mod organizat sunt aduse autobuze pline cu oameni. Nu poți afirma că sunt plătiți sau nu, deoarece este dificil de demonstrat. Însă cazuri de transportare a oamenilor în autobuze, desigur, există.”

Europa Liberă: Aveți informații, dacă Renato Usatâi a votat deja sau nu? Sau când va face el acest lucru?

Vladimir Thoric: „Încă nu. Însă în primul tur, Usatâi a votat în această secție de votare care se află în afara ambasadei Republicii Moldova la Moscova.”

Europa Liberă: Cine sunt observatorii în aceste secții de votare? Pe cine ei îi reprezintă?

Vladimir Thoric: „Sunt observatori din partea PRMO-LEX, din partea unui partid și încă un observator din partea Adunării Interparlamentare a CSI. Ținând cont de reacția observatorilor, deocamdată nu au fost depistate încălcări.”

XS
SM
MD
LG