Răspunsul corect la aceasta întrebare ar fi da, ex-generalul Rumen Radev este om al Moscovei în măsură în care este și premierul ungar Victor Orban, cel elen Alexis Tsipras sau fostul președinte ceh Vaclav Klaus.
Până și liderii foștilor comuniști care au lansat prin intermediul unui comitet de inițiativă civică candidatura lui Radev au recunoscut că victoria sa nu se datorează sprijinului pe linia de partid ci în egala măsură meritelor sale personale și votului de protest împotrivă primului ministru Borisov.
Fostul general este primul președinte al Bulgariei ales cu voturi din toate partidele. Cel al lui Borisov a „contribuit” cu peste 200 000.
La începutul campaniei a devenit clar că prin Radev noua președinta a foștilor comuniști, Kornelia Ninova, a descoperit atuul de aur care va putea readuce partidul în jocul politic după eșecul suferit în 2014.
Premierul și lider al partidului GHERB a răspuns lansând acuzația că fostul comandant al aviației militare este om al Moscovei. Idea „generalului roșu” a fost preluată de mediile moscovite și cele occidentale. În Bulgaria ea nu a avut mare efect întrucât spre deosebire de Radev - un ofițer cu studii în două academii americane și carieră în structurile NATO, contracandidata sa din GHERB Țaceva - cu carnet de PCB din frageda tinerețe, studii de drept în a.z. rabfac/cursuri fără examene de admitere pentru muncitori/, jurista Consiliului județean Plevna din anii '80 - părea mult mai „roșie” și promoscovită.
Au apărut opinii pozitive la adresa generalului, inclusiv cea a conducerii Academiei militare „Maxwell” și a unui fost atașat militar american la Sofia. „Financial Times” a publicat un articol pozitiv despre Radev.
La prima sa conferință de presă după scrutin, noul președinte și-a demonstrat independența de liderii de partid ceea ce a dat un motiv profesorului de politologie Evgheni Dainov să-l numească „un arici în chiloții președintei PSB, Ninova”.
Primele reacții de la Moscova la alegerea sa nu dau motive de bucurii în tabăra foștilor comuniști. Șeful serviciului de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a avertizat că perspectivele reluării unor proiecte comune în energetica bulgară precum CAE „Belene” sau „South Stream” rămân minime.