Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Cine vine din sistem nu poate și nu vrea să schimbe sistemul...”


Europarlamentarul Siegfried Muresan
Europarlamentarul Siegfried Muresan

Opiniile eurodeputatului român, membru în echipa de observatori a Parlamentului European.

Luni, echipa reunită de observatori de la OSCE, APCE și Parlamentul European a spus că, în ciuda unor neajunsuri, alegerile prezidențiale din Moldova s-au ținut „în conformitate cu standardele internaționale”. La concluzii pozitive au ajuns și observatorii CSI. Dar eurodeputatul român Siegfried Mureșan, membru în echipa de observatori a Parlamentului European, și-a exprimat nemulțumirea față de felul cum au fost organizate alegerile în străinătate, spunând că guvernului de la Chișinău trebuie „să-i fie rușine”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:05 0:00
Link direct

Siegfried Mureșan: „Votul cetățenilor Republicii Moldova a fost, în principal, ghidat de dorința oamenilor să combatem, în sfârșit, corupția, într-un mod hotărât, să facem justiția să funcționeze, să terminăm cu oligarhia, fiindcă mai multă corupție înseamnă mai multă sărăcie pentru oameni, cu cât oligarhii au mai mult în propriile buzunare, cu atât rămâne mai puțin pentru oameni să pună pe masă copiilor în fiecare dimineață. Și oamenii cred că au votat pentru o altă clasă politică. Aceasta a ghidat oamenii, în special publicul urban, oamenii tineri.

Realitatea însă este că oamenii au avut de ales între un politician care a fost creat de sistem și un om politic nou, corect, cinstit. Și e clar că cine vine din sistem nu poate schimba sistemul, nu vrea altceva și nici nu poate să îl schimbe. Oamenii cred că își doresc o altă clasă politică. Și mulți au votat singurul candidat care putea să le aducă acest lucru. Dar iată realitatea este că unii oameni cred că le poate fi mai bine cu un om politic care vine din trecut. Or, e clar că nu poți aștepta rezultate diferite, făcând lucrurile la fel cum le-ai făcut și până acum.”

Europa Liberă: Au fost aceste alegeri libere, corecte, democratice? Vă întreb acum ca și observator pentru că ați fost și în primul tur de scrutin, și în cel de-al doilea.

Siegfried Mureșan: „Eu am fost parte a misiunii internaționale de observare a alegerilor, am fost parte a delegației Parlamentului European. Acum, în cel de-al doilea tur de scrutin, votul din diasporă a fost cea mai mare neregulă. Guvernului Republicii Moldova trebuie să îi fie rușine pentru modul în care a organizat aceste alegeri pentru străinătate.

Guvernului trebuie să îi fie rușine că a lăsat cetățenii în frig în stradă fără buletine de vot. Și guvernul trebuie să își asume răspunderea. Obligaţia guvernului e să asigure tuturor cetăţenilor posibilitatea de a vota. Această situaţie de la Londra, de la Paris, din Ambasada de la Bucureşti, de la Dublin, din Italia, unde oamenii au rămas în stradă, neputând vota, această situaţie a ajuns ieri şi ajunge astăzi pe masa tuturor cancelariilor occidentale.

Preşedintelui Franţei i se va spune că a existat un incident acolo, fiindcă situaţia în Europa este tensionată cu terorismul, cu riscurile de securitate existente. Şi atunci, fiţi siguri, fiecare prim-ministru, fiecare preşedintele pe al cărui stat a existat această nelinişte este informat şi i se va spune că în interiorul Uniunii Europene cetăţeni ai Republicii Moldova au rămas în faţa ambasadelor fără buletine de vot.”

Europa Liberă: Pentru că a trezit această nemulţumire din partea unui segment de electorat, la Chişinău au pornit şi aceste pichetări, acţiuni de protest în faţa Comisiei Electorale Centrale, în primul rând.

Siegfried Mureșan: „Eu am anticipat problema de la votul din străinătate. Am trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale, înainte de primul tur, şi am întrebat: „Cum aţi definit numărul de secţii din străinătate?”. Şi mi-au răspuns: „Pe baza persoanelor înregistrate şi a persoanelor care au votat în trecut”. Ştiu ce spune legea, însă au aplicat-o greşit.

Trebuiau să ştie că sunt mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova în străinătate acum, decât în trecut. Şi nu ajunge să creşti numărul cu cinci secţii din 2014 până acum, fiindcă sunt, pur şi simplu, mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova în străinătate şi dornici să voteze. De aceea, vreau să spun următorul lucru, am anticipat această problemă, autorităţile nu au făcut nimic.

Comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este o obrăznicie, nu tratează problema deloc. Şi de aceea, cer demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale şi a ministrului Afacerilor Externe, fiindcă era clar că interesul oamenilor va fi mare şi nu au făcut ceea ce trebuie ca oamenii să poată vota.

Ştiu că nu poţi trimite mai mult de 3.000 de buletine într-o secţie, însă trebuia organizat un număr mai mare de secţii. Fiindcă un guvern care nu asigură propriilor cetăţeni posibilitatea de a vota este un guvern în care celelalte state europene îşi pierd încrederea. Şi de aceea, guvernul se află într-o situaţie dificilă acum.

Aduceţi-vă aminte şi în România, Victor Ponta, după ce a ţinut românii la coadă, a aflat toată Europa în 2014, nu a mai fost primit în niciuna din marile cancelarii europene. Deci, guvernul este într-o situaţie dificilă, toată lumea în Europa ieri şi astăzi a aflat că nu a organizat bine aceste alegeri în străinătate şi guvernul trebuie să acţioneze. Dacă aş fi prim-ministrul Republicii Moldova, astăzi i-aş spune ministrului Afacerilor Externe: „Mulţumesc, domnule ministru, la revedere”.

Acest guvern trebuie să acţioneze, vorbe nu ajung, fiindcă a pierdut încrederea partenerilor. Iar dacă nu o recâştigă, va fi rău pentru cetăţenii Republicii Moldova, că un guvern, în care partenerii internaţionali nu au încredere, nu poate obţine maxim pentru oameni în negocierile internaţionale pe care le poartă.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb şi cum va evolua relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles? Socialistul Igor Dodon şi-a anunţat deja victoria. Un preşedinte cu viziuni de stânga poate influenţa mult apropierea Moldovei de UE? Şi cum o poate influenţa?

Siegfried Mureșan: „Contează rezultatele. Domnia sa, evident, a spus lucruri în campania electorală, care sunt privite cu îngrijorare de către noi de la Bruxelles. Vom monitoriza foarte atent ceea ce se întâmplă. Noi avem un cadru bine stabilit al relaţiilor dintre Europa şi Republica Moldova, acesta se numeşte Acordul de Asociere, pe care împreună l-am agreat, l-am semnat, l-am ratificat. Iar dacă autorităţile de la Chişinău, preşedintele, guvernul, majoritatea parlamentară continuă procesul de reformă şi implementează acest Acord de Asociere, atunci cetăţenii Republicii Moldova pot beneficia în continuare de pe urma a ceea ce Uniunea Europeană are de oferit. Însă dacă condiţiile acestui acord nu sunt îndeplinite, atunci, evident, beneficiile, cum au existat în trecut sub forma liberalizării regimului de vize, sub forma ajutorului financiar, dacă nu respecţi condiţiile, astfel de beneficii în viitor nu mai pot exista, fiindcă nu mai sunt îndeplinite condiţiile. Trebuie să vedem ce face domnia sa, regulile jocului sunt clare. Dacă le respectă şi agenda europeană este implementată în Republica Moldova, au oamenii de câştigat. Dacă preşedintele nu respectă regulile jocului, atunci alegătorii sunt cei care nu vor primi ceea ce li s-a promis.”

Europa Liberă: Această declaraţie a domnului Dodon precum că Republica Moldova va schimba macazul în drumul spre integrarea europeană şi va face parte din Uniunea Vamală trezeşte anumite nedumeriri?

Siegfried Mureșan: „Sigur că da. Direcţia strategică de orientare a oricărui stat este esenţială. Şi tot ceea ce face în viaţa de zi cu zi în relaţia cu partenerii internaţionali este funcţie a orientării strategice. Or, Republica Moldova a avut o majoritate pro-europeană la guvernare în ultimii ani. Nu totul a fost perfect, de multe ori reformele au mers prea încet, oamenii sunt dezamăgiţi şi pe bună dreptate, îi înţeleg. Însă a existat mereu la Chişinău un guvern care a înţeles că doar de pe urma apropierii de Europa Republica Moldova poate câştiga. Fiindcă aici, în Europa, vin cetăţenii Republicii Moldova la lucru, sunt companii europene care investesc şi vor să investească şi mai mult în Republica Moldova în următoarea perioadă. Deci, ultimele guverne au înţeles acest lucru.

Dacă va avea loc o reorientare strategică a Republicii Moldova, evident, aceasta va avea consecinţe pentru viaţa oamenilor. Iar până una alta, prosperitatea vine dinspre Vest. Uniunea Europeană acordă atât de multe fonduri europene care au schimbat complet fața Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Bulgariei, României în ultimii 20 de ani. Or, acum este rândul Republicii Moldova. Noi vrem să alocăm tot mai multe fonduri europene în anii următori, avem acest Acord de Asociere.

A venit rândul Republicii Moldova să îmbunătăţim infrastructura, drumurile cu fonduri europene. Iar dacă acum autorităţile de la Chişinău întorc spatele Europei şi spun: „Nu, mulţumim. Ne plac gropile, ne place canalizarea proastă, ne place sărăcia cu steaua roşie în frunte”, atunci oamenilor, din păcate, nu le va merge mai bine.”

Europa Liberă: Ceea ce au îmbrăţişat cetăţenii Republicii Moldova acum şapte ani, atunci când Moldova a păşit mai cadenţat pe calea eurointegrării, a fost îngropat de un val de corupţie şi aceste guvernări nereuşite, ineficiente, în opinia cetăţeanului. Scapă ţara de aceste metehne, în primul rând, de corupţie?

Siegfried Mureșan: „Oamenii au fost dezamăgiţi în ultimii ani. Contează acum să ne uităm spre viitor şi noi dinspre instituţiile Uniunii Europene vom susţine oameni politici cinstiţi, competenţi, credibili, pro-europeni în Republica Moldova în perioada următoare.”

Europa Liberă: Maia Sandu este perdantă? Şi cum ar trebui să-şi recunoască înfrângerea în faţa contracandidatului său?

Siegfried Mureșan: „Maia Sandu este câştigătoare de două ori. În primul rând, a obţinut un scor cu totul remarcabil în primul tur al alegerilor prezidenţiale – 38%. În condiţiile în care campania celorlalţi candidaţi a fost atât de vizibilă şi clar finanţată mult mai puternic decât a ei şi a obţinut un scor excelent. Şi a câştigat şi în al doilea tur foarte mult faţă de primul tur. Maia Sandu a câştigat mai multe voturi între primul tur şi cel de al doilea tur. Deci, Maia Sandu nu este în niciun fel perdantă. S-a văzut clar, este un om politic curajos, este un politician care a pariat pe oamenii cinstiţi şi a arătat că se poate ajunge foarte departe. Este, fără niciun semn de întrebare, un politician de mare viitor.”

Europa Liberă: A rămas Moldova divizată? Această scindare e şi mai accentuată după aceste alegeri prezidenţiale?

Siegfried Mureșan: „Din păcate, ţara este divizată şi, evident, un preşedinte care spune că doreşte să fie preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, atât al celor care vor spre Est, cât şi al celor care vor spre Vest, acest lucru sună bine. Dar cred că va fi foarte greu de transpus în practică. Şi noi ştim un lucru din Europa, că politicienii populişti şi, evident, că retorica candidatului care a obţinut cele mai multe voturi duminică are o puternică componentă populistă, noi ştim că politicienii populişti nu câştigă niciodată în două rânduri de alegeri.

Oamenii din dezamăgire, din supărare votează câteodată politicieni populişti, însă sunt mereu dezamăgiţi, căci aceştia nu pot transpune şi nu vor de multe ori să transpună în realitate ceea ce au promis în campania electorală şi de aceea pierd foarte repede încrederea oamenilor. Uitaţi-vă la primul ministru vesel, populist, tot de stânga, din Grecia, Alexis Tsipras, a câştigat alegerile acum doi ani de zile, în momentul de faţă cota de încredere a partidului său este 15%. E cu 15% în urma unui partid de centru-dreapta, serios, pro-european. Deci, în doi ani de zile oamenii au văzut că ceea ce a sunat bine în campanie nu poate fi implementat şi e absurd, nu e o soluţie pentru ţară.

Prognoza mea este că acest lucru se aplică şi în Republica Moldova, populismul este un val care vine şi trece. Până acum a venit, de acum încolo va trece. Și populiştii nu pot să câştige niciodată, niciunde în lume două alegeri una după cealaltă.”

XS
SM
MD
LG