Linkuri accesibilitate

Svetlana Suveică: „Toţi cetăţenii Moldovei vor acelaşi lucru, vor să simtă transformarea, să simtă schimbările în viaţa de zi cu zi...”


Svetlana Suveică
Svetlana Suveică

Opinii din Diasporă: de vorbă cu o cercetătoare la Institutul de Studii Est şi Sud-Est Europene de la Regensburg, Germania.

Svetlana Suveică, care mai mulţi ani a fost conferenţiar la Universitatea de Stat, este acum cercetător la Institutul de Studii Est şi Sud-Est Europene de la Regensburg, Germania. În calitate de istoric, ea spune că așteptările ei de la președintele proaspăt ales sunt: profesionalism, transparență și împăcare pentru că în societate e prea multă dezbinare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:16 0:00
Link direct

Svetlana Suveică: „Lucrurile parcă ne trezesc la realitate, parcă avem un déjà vu, am mai simţit aceste emoţii şi altădată. Sigur că și noi, cei care locuim temporar în străinătate sau ne-am mutat din Moldova, urmărim ce se întâmplă în ţară şi am urmărit cu sufletul la gură rezultatele votării. Rezultatul mă dezamăgeşte și nu e cel aşteptat de mine şi de alţii care locuiesc în afara Moldovei. Este unul pe care nu l-am aşteptat din două motive, pentru că am votat împotrivă şi am votat pentru. Deci, am votat împotriva victoriei candidatului socialist în alegeri, nu ne-am dorit ceea ce, de fapt, s-a întâmplat. Pentru că acesta este un candidat pro-Est, pentru că platforma acestuia, valorile pe care le promovează, simbolica cu care se asociază nu mă reprezintă. Şi mobilizarea diasporei, de fapt, s-a produs din unul din aceste motive, a fost votul contra. Un alt motiv a fost votul pro, mobilizarea pro care s-a produs în jurul ideii de a susţine candidatul pro-european Maia Sandu şi, poate pentru prima dată în cei 25 de ani, s-a observat un vot al majorităţii din diasporă, vot asumat.

Da, trebuie să recunoaştem, a fost un vot geopolitic ca altădată, pro-Est sau pro-Vest. Peste două decenii votăm un preşedinte direct de popor. A fost un tablou cât se poate de clar, s-a putut face o diferenţă între candidaţi şi a fost o şansă de a produce ruptura. Aceasta s-ar fi produs în situaţia în care candidatul a avut un mesaj clar anticorupţie, antioligarhie. Acesta este un al treilea motiv pentru care s-a mobilizat multă lume. A fost şansa de a vota contra oligarhilor care au furat banii poporului. Şi mesajul anticorupţie mie personal şi mai multor moldoveni cu care am discutat la Frankfurt mi s-a părut unul convingător, un mesaj care a coagulat diaspora. Dar nu numai diaspora, dar şi o bună parte a societăţii moldoveneşti, pe cei de acasă.”

Europa Liberă: Aceste două tabere care, deocamdată, sunt pe baricade, ele pot să convieţuiască într-o armonie în Republica Moldova cu un preşedinte socialist în fruntea statului?

Svetlana Suveică: „Când spunem două tabere, este un mesaj dur. Ne divizăm în situaţia de criză. Ne-am divizat acum, când a fost cazul alegerilor. Câteodată şi în familie s-a votat diferit, un membru al familiei a votat pentru cineva, un membru al familiei nu a fost de acord. Nu suntem neapărat pe baricade, pentru că la un moment dat te gândeşti ce vrem, de fapt. Toţi cetăţenii Moldovei vor acelaşi lucru, vor să simtă transformarea, să simtă schimbările în viaţa de zi cu zi, vor să circule liber în Europa şi în altă parte, vor să aibă acces la servicii de calitate, vor să-şi vadă copiii mai des acasă, copiii plecaţi şi în Est, şi în Vest, pentru că aceasta este situaţia. Mesajul trebuie să vină din partea preşedintelui. Eu cred că, în momentul în care avem preşedinte ales, ar trebui să vină un mesaj coagulant din partea sa, nu un mesaj de dezbinare.”

Europa Liberă: Ce aşteptări aveţi voi de la un preşedinte care se declară a fi al tuturor?

Svetlana Suveică: „Trebuie să distingem, totuşi, mesajul din campania electorală, mesajul care este îndreptat împotriva contracandidatului, mesajul care este direcţionat către un grup anume al societăţii, pe care el contează şi ştie că va avea susţinerea lui, şi de primele acţiuni care vor veni din partea unui preşedinte deja ales. Distincţia aceasta noi o facem ca societate. Pe de altă parte, eu cred că preşedintele este cel care trebuie să facă, în primul rând, nu doar distincţia dintre mesaje, dar şi să transmită un mesaj care nu dezbină societatea, care nu trezeşte ură, care nu susţine neîncrederea.”

Europa Liberă: 52% l-au votat pentru că el a făgăduit să recupereze banii furaţi din sistemul bancar, să relanseze relaţiile cu Federaţia Rusă, să lupte cu organizaţiile unioniste. Sunt doar câteva dintre mesajele, pe care le-am reţinut. Igor Dodon chiar spunea că vor fi trei decrete pe care intenţionează să le semneze.

Svetlana Suveică: „În campania electorală a făcut anumite promisiuni dure care nu sunt pe placul unei părţi bune a societăţii. Dar a mizat pe o altă parte a societăţii. Şi aici vedem că a mizat şi pe transnistreni, a mizat pe diaspora din Rusia. Şi foarte mulţi dintre cei care au rude în Rusia, în Moldova fiind, au votat cu Dodon pentru a le facilita rudelor accesul la piaţa de muncă şi alte promisiuni pe care le-a făcut, de asemenea, Igor Dodon. Desigur că cei care l-au ascultat şi în campania electorală se îndoiesc de faptul că el va putea transmite nu numai un mesaj care ar reprezenta întreaga societate, dar chiar va fi în stare să implementeze anumite lucruri. Pe când, orientarea este pro-Est, este pro-rusească, este vizibil acest lucru şi nu cred că peste noapte îşi va schimba opţiunile, îşi va schimba viziunile şi va face lucruri în care nu crede. Nu ştiu, nu-mi vine să cred că orientarea sa politică se va schimba. Nu-mi vine să cred că mesajul va fi altul.”

Europa Liberă: Am reţinut şi voci care spuneau că alegerea lui Igor Dodon în fruntea Republicii Moldova ar fi o lecţie amară pentru democraţie. Vreau să te întreb dacă cumva se va răsfrânge asupra felului cum înţeleg moldovenii democraţia alegerea domnului Dodon la şefia ţării şi dacă mai continuă moldovenii să trăiască cu frică, după ce domnul Dodon a ajuns în fotoliul prezidenţial?

Svetlana Suveică: „Nu cred că peste noapte lucrurile vor evolua în direcţia pozitivă sau negativă. Lucrurile vor evolua latent. De temut, nu ştiu, nu ar trebui să ne temem, pentru că la un moment dat am demonstrat că suntem o forţă. Cei 47%, care au votat pentru Maia Sandu, am văzut că putem fi o forţă, putem transmite mesaje acasă, nu numai ne putem activiza aici, dar putem și transmite mesaje acasă. Mesaje care să confirme faptul că cei care locuiesc în Europa şi au avut posibilitatea să compare îşi doresc ca lucrurile să se schimbe în Moldova.

Deci, cei care locuiesc în Europa nu vor ca moldovenii să se asocieze cu Estul, nu vor ca nivelul de trai să fie similar celui din Est. Există o mare diferenţă între nivelul de trai din Est şi Vest. Şi dorinţa de schimbare este cea care a mobilizat diaspora. Și mesajele au fost trimise acasă, că nu se mai poate de trăit astfel, că nu se mai poate rezista, că lucrurile pot fi schimbate.”

Europa Liberă: Tu, care ai votat-o pe Maia Sandu, pe lidera PAS, ca să ajungă la Preşedinţie, dar nu a ajuns, dacă ai avea ocazia să discuţi cu Igor Dodon, ce mesaj i-ai transmite?

Svetlana Suveică: „M-aţi luat prin surprindere cu întrebarea aceasta. Dar, de fapt, ce a spus Igor Dodon, ce a declarat. În momentul în care se vrea un preşedinte al tuturor, nu trebuie să facă distincţii dintre diaspora din Est şi diaspora din Vest, să nu insiste asupra acestor mesaje care dezbină societatea, să nu insiste asupra unor probleme care dor, de exemplu, eliminarea istoriei românilor sau istoriei din şcoală. Pentru că lucrurile se vor schimba spre bine, spre rău, ce va da măsură?

Noi discutăm despre identitate, despre limbă de decenii, deja al treilea deceniu discutăm şi tot ne învârtim într-un cerc vicios. Oamenii vor schimbare în viaţa de zi cu zi, au obosit de aceste discuţii sterile, care nu aduc niciun rezultat palpabil şi care pot uşor devia atenţia societăţii. În momentul în care nu te preocupă corupţia şi lupta cu oligarhii, dar te preocupă istoria, foarte bine, atunci te votăm. A jucat rolul şi acest mesaj, mai puţin vorbim despre oligarhi, în schimb, vorbim din partea lui Igor Dodon, aducem alte mesaje care s-au cam uitat, dar le readucem în discuţie, în dezbaterile politice. Şi sigur că l-aş întreba cum vede lucrurile peste patru ani. În momentul în care tu eşti în funcţie, ai un program minim, ai un program maxim. Cum vede evoluarea lucrurilor, peste patru ani pentru sine, ca preşedinte, pentru ţară şi pentru omul de rând. Cum se vor schimba lucrurile. Nu ştiu dacă vor fi pronosticuri pozitive, cel puţin, din partea celor care nu l-au votat.”

Europa Liberă: Alegerile prezidenţiale au arătat că diaspora este o forţă. Următorul pas al comunităţii moldovenilor din străinătate care ar putea să fie?

Svetlana Suveică: „Discutam exact despre acest lucru, stând în rând pentru a vota la Frankfurt. Şi m-am uitat în ochii oamenilor care au stat două-trei ore în rând pentru a-şi exprima votul, ochi plini de speranţă. În acelaşi timp, oamenii sunt realişti, ideea este ca să nu lăsăm lucrurile să dispară, mobilizarea aceasta, mesajul care să susţină diaspora și un mesaj care să transmită şi acasă doleanţele diasporei. Deci, nu doar s-a făcut efortul acesta pentru a dispărea la un moment dat şi pentru a dispărea şi legătură dintre ţară şi diasporă. Că aşa mi s-a părut, cel puţin, câteva luni în urmă lucrul acesta nu se vedea.

O dată pe an a face congresul diasporei este puţin, cu participarea oficialităţilor. Oamenii îşi spun păsul, atunci când îi doare. Şi, iată, a fost ziua când şi-au spus păsul. Ar trebui ca PAS, partidele din opoziţie să valorifice acest potenţial. Ar trebui stabilită o punte de legătură constantă, ar trebui implementate nişte strategii care să aducă beneficii din ambele părţi. Pentru că există potenţial intelectual, potenţial financiar, există dorinţă de a face ceva. Şi atunci, dacă aşteptăm următorii patru ani, fără a ţine legătură cu diaspora, fără a discuta, fără a solicita diasporei să transmită nu numai mesaje, dar şi cunoştinţele şi ideile pe care le au în privinţa construcţiei unei democraţii viabile, atunci, într-adevăr, peste patru ani nu cred că va exista o astfel de mobilizare. Nu cred că se va putea conta, în cazul în care în patru ani de zile nu s-a făcut nimic.”

XS
SM
MD
LG