Astăzi, a avut loc tradiționala gală a olimpicilor, unde au fost premiați elevii care au obținut locul întâi la diverse olimpiade și concursuri din țară. La a 12-a ediție a evenimentului, zeci de tineri s-au adunat la liceul „Onisifor Ghibu” ca să-și ia premii bănești pentru câteva sute de locuri premiante. Natalia Sergheev a discutat cu olimpicii moldoveni ca să afle cum își văd viitorul în Republica Moldova.
De ce undeva soarele apune mai târziu? De ce în unele țări sunt patru anotimpuri, iar în altele - doar două? Aceste întrebări și le punea Andreea Stropșa încă în clasele primare. Astăzi, curiozitatea de copil a fost răsplătită. Elevă în clasa a 8-a la liceul teoretic cu profil de arte „Mihail Berezovschi”, Andreea a venit la gala olimpicilor ca să-și ia premiul pentru locul întâi la Olimpiada municipală de geografie, ce a avut loc anul trecut.
„Când eram mai mică, mă jucam: închideam ochii, puneam un punct pe hartă și începeam să studiez despre acel loc. Aflam una-alta, vedeam ce tradiții sunt acolo, poporul, limba, fie învățam capitalele.”
Europa Liberă: Ce te motivează să înveți atât de mult?
„Pentru mine, învățătura este lucrul de bază, consider că trebuie să învățăm și putem învăța oricând, din orice. Mă motivează și concursurile, pentru că atunci când câștigi un concurs, când ești premiat, te simți mai special și undeva mai sus. Îți arată că te-ai dezvoltat în decursul anilor și poți simți acest lucru pe tine.”
Tânăra de 16 ani, Mihaela Albot spune că dragostea pentru limba română a ajutat-o să obțină locul I la etapa municipală a olimpiadei, anul trecut. În 2015, Mihaela era elevă la liceul teoretic „Rambam” cu predare în limba rusă.
„Foarte mult îmi place literatura română, mă mândresc cu neamul meu, cu țara mea, pentru că este plaiul meu, locul unde m-am născut, unde am crescut - asta e motivația principală.”
Europa Liberă: Ce îți oferă aceste premii?
„Îmi este plăcut că am ocazia să particip la așa manifestări, am ocazia să primesc niște premii, am ocazia să dovedesc faptul că poate sunt unul dintre cei mai buni elevi la disciplina aceasta.”
Europa Liberă: Dar asta înseamnă și foarte multă muncă în plus, ore extra-curriculare de învățământ.
„Toată viața noastră e muncă în plus. Trebuie să muncesc. Scopul meu este să fiu un om cărturar, o persoană dotată, poate să ajung cineva în viață.”
Mihaela a fost nevoită să se transfere la liceul „B.P. Hașdeu” în septembrie, deoarece administrația liceului teoretic „Rambam” a renunțat să deschidă clase de a 10-a, din lipsă de resurse și elevi. Cu această problemă s-au confruntat mai multe instituții de învățământ la începutul anului școlar. Nu a fost ușor, spune mama tinerei, Elena Albot, dar cu timpul fiica ei și-a făcut prieteni noi.
„Nu este doar prioritatea ei, este și prioritatea noastră ca părinți. În orice copil trebuie să investești mult. Nu e vorba despre investiții financiare, e vorba de nevoia de a acorda timp, asta e muncă permanentă. Ca să fii părinte bun trebuie să muncești împreună cu copilul. Cam asta este cheia succesului.”
Ca să înțelegi matematica, trebuie să exersezi zi de zi, spune Marius Sclearuc, elev în clasa a 6-a la liceul „Spiru Haret”. Știe ce spune - a luat locul întâi la Olimpiada municipală de matematică. Dar regretă că nu toți colegii preferă această disciplină.
„Uneori nu pot să rezolv probleme, nu trecem la alte teme, pentru că ceilalți nu înțeleg. Atunci un pic mă enervez, un pic devin furios, dar în general clasa e înțelegătoare și mie îmi dau voie să rezolv probleme: ei - la o temă, eu - la alta.”
Europa Liberă: Cui i se datorează succesul tău în matematică?
„În primul rând, părinților. Ei întotdeauna mă stimulează să învăț mai mult. De asemenea, și profesorilor, merg la un profesor pentru lecții adăugătoare de matematică, pentru olimpiade.”
Tânăra de 18 ani, Alexandra Melniciuc are alte metode de a studia. Eleva liceului teoretic „Ion Creangă” din Chișinău învață din filmele documentare pe care le privește pentru a-și lărgi orizontul de cunoștințe. Așa a luat premiul întâi la etapa municipală a olimpiadei de istorie.
Europa Liberă: La ce bun sunt aceste performanțe în viața ta de zi cu zi?
„De fapt, istoria m-a ajutat să-mi dezvolt o cultură generală extrem de frumoasă, iar cultura generală e un lucru care acum se apreciază oriunde.”
Europa Liberă: Cât de bun este acest sistem de sortare a talentelor? E un sistem eficient?
„Mai puțin obiectiv. Un elev poate fi mai puternic la o disciplină, unul la alta... Știu persoane care într-adevăr au talent, dar nu depun efort pentru că nu sunt motivați de profesori sau de altcineva.”
Sandu Chiriță se considera programator încă la 13 ani. În 2014, elevul liceului cu profil tehnologic „Beniamin Zeev Herțel” a luat locul întâi la concursul Info Office - performanță pe care a repetat-o deja de trei ori.
„Dragostea de calculatoare a început de la faptul că le stricam. Era un succes mare pentru mine că am reușit să repar ceva. Mai apoi, am început să văd cum lucrează și cum le pot programa. Așa am ajuns să mă îndrăgostesc de ele.”
Sandu Chiriță spune că își vede viitorul în Republica Moldova, la fel ca și mulți alți prieteni de-ai lui. Deși tânărul de 16 ani se plânge că în țară sunt prea puține oportunități de dezvoltare, crede că e de datoria generației lui să miște lucrurile din loc.