Linkuri accesibilitate

Un scrutin cu rezultate „imprevizibile” în Transnistria


Statuia lui Lenin în fața clădirii Sovietului suprem și a executivului de la Tiraspol
Statuia lui Lenin în fața clădirii Sovietului suprem și a executivului de la Tiraspol

Comisia electorală din regiunea transnistreană a finalizat înregistrarea candidaților pentru alegerile așa-zis prezidențiale din stânga Nistrului care vor avea loc pe 11 decembrie și a anunțat că în buletinele de vot vor figura șapte concurenți. Lista candidaților este neobișnuit de lungă pentru alegerile din regiune, iar campania este calificată de către analiști drept una foarte murdară.

Pentru funcţia de așa-zis „preşedinte” candidează actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care concurează pentru un al doilea mandat, preşedintele Sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, reprezentant al Partidului Obnovlenie controlat de holdingul Sheriff, cei doi fiind considerați principalii concurenți cu șanse reale de a accede în funcție.

Evgheni Şevciuk
Evgheni Şevciuk

În cursă au mai fost înregistrați fostul ministru de interne al regiunii, Ghennadi Kuzmiciov, fost șef al vamei; liderul Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan; procurorul regiunii separatiste, Alexandr Deli, care a fost ministru al justiției în primii ani ai mandatului lui Evgheni Șevciuk; directorul filialei de la Tiraspol a „Academiei Juridice din Odesa”, Vladimir Grogoriev; şi Irina Vasilachi, care oficial nu are un loc de muncă și care a fost înregistrată a șaptea în lista candidaților.

Vor fi sau nu surprize la aceste alegeri? Un singur sondaj a fost făcut public înainte de începerea campaniei electorale. Sondajul, realizat de o companie de la Moscova, îl dădea învingător pe președintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski, cu un scor dublu față de Evgheni Șevciuk. Șevciuk a devenit foarte nepopular în Transnistria după ce anul trecut a redus practic cu 30 la sută pensiile și salariile bugetarilor, fiind acuzat de concurenții săi din holdingul Sheriff că din cauza politicilor sale economia a ajuns într-o criză profundă. În consecință, echipa lui Șevciuk a luat doar 30 la sută la alegerile în Sovietul suprem de acum un an.

Vadim Krasnoselski
Vadim Krasnoselski

Politologul Ernest Vardanean spune însă că pentru aceste alegeri lucrurile nu sunt chiar atât de previzibile cum par la prima vedere. Chiar dacă a pornit aparent în dezavantaj, pentru a-și retușa imaginea Evgheni Șevciuk a folosit masiv mass media pe care o controlează în regiune și a încercat să vină cu mesaje pozitive. Politologul spune că Șevciuk a preluat și unele tehnologii electorale folosite la recentele prezidențiale de pe malul drept al Nistrului – înaintarea de așa-ziși „spoileri”, sau candidați cu șanse minime dar care sunt în măsură să reducă măcar puțin din scorul contracandidatului. Printre aceștia ar fi liderul comuniștilor din regiune, Oleg Horjan, vechi prieten al lui Șevciuk și adversar al Sheriff-ului, dar și procurorul Alexandr Deli și fostul ministru de interne, Ghennadi Kuzmiciov. Ernest Vardanean:

Ernest Vardanean: „Din momentul publicării acelui sondaj au apărut și alți candidați pentru funcția de președinte, în particular Ghennadi Kuzmiciov, fostul ministru de interne al regiunii transnistrene și, apropo, fostă persoană apropiată a lui Evgheni Șevciuk. În plus, pentru funcția de președinte mai candidează actualul ministru al justiției, Alexandr Deli. Și unele voci din zona Partidului Obnovlenie a lui Krasnoselski spun că ambii acești candidați sunt spoileri înaintați de echipa lui Șevciuk pentru a deturna voturi de la Vadim Krasnoselski.

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Eu nu pot confirma această informație, dar aici există o anumită logică. Pentru că, de exemplu, dl Kuzmiciov a lucrat în organele de forță, are o imagine de om dur, brutal, ceva care seamănă puțin cu imaginea lui Putin. În plus, Kuzmiciov nu se asociază cu vreo echipă anume – cu Sheriff sau cu Șevciuk. El are imaginea unui om din popor care merge de sine stătător la alegeri. Și aproximativ aceeași imagine se încearcă să fie creată în jurul lui Alexandr Deli, deși este clar că fiind ministru în funcție nu poate să nu fie parte a echipei lui Șevciuk.”

Recent, liderul de la Tiraspol a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca rezultatele alegerilor din regiunea transnistreană să fie fraudate. Chiar dacă surprinzătoare pentru un observator din afară, o astfel de declarație este explicabilă, spune Ernest Vardanean, având în vedere că Șevciuk nu controlează Comisia electorală.

Ernest Vardanean: „Șevciuk are motive să facă astfel de declarații. Ideea este că el nu controlează două instituții-cheie din cadrul puterii – Sovietul suprem, unde majoritatea constituțională o are Obnovlenie, și Comisia electorală centrală unde din 21 de persoane 11 nu se supun lui Șevciuk, într-o formă sau alta. Adică o majoritate, chiar dacă fragilă, au totuși adversarii lui Șevciuk și acesta este un moment periculos pentru el.”

Așadar, alegerile așa-zise prezidențiale în regiunea transnistreană vor avea loc pe 11 decembrie. Dacă niciun candidat dintre cei șapte înscriși nu acumulează 50% plus un vot, va avea loc al doilea tur, în cadrul căruia vor ajunge să se confrunte, după toate probabilitățile, Evgheni Șevciuk și Vadim Krasnoselski.

Previous Next

XS
SM
MD
LG