Linkuri accesibilitate

Donald Trump s-a întîlnit cu ziariști si comentatori de la „New York Times”


Corespondența zilei de la Washington.

Președintele ales al Americii a negat ca victoria sa ar fi dat un impuls mișcării ultra-naționaliste americane alt-right.

El s-a distanțat de cei care promoveaza idea suprematiei albilor si care i-au salutat alegerea.

El a spus ca nu doreste sa incurajeze astfel de grupuri si ca le dezavueaza. Trump a adaugat ca daca astfel de organizatii se simt incurajate de alegerea sa, nu intelege de ce si isi doreste sa afle.

Aceste comentarii survin la o zi dupa ce Richard Spencer, unul dintre liderii miscarii alt-right a rostit o alocutiune incendiara in fata unui grup de sustinatori pe durata careia a spus:“Heil Trump! Hail victorie!”, la care unii dintre cei prezenti au facut gesturi similare cu salutul nazist.

Dreapta nationalista si-a manifestat pe durata campaniei sprijinul pentru Donald Trump, invocind pozitiile dure ale acestuia cu privire la imigratie.

Criticii omului de afaceri au spus ca acesta a reactionat prea lent la aceste expresii de sprijin si ca a ezitat sa le denunte ferm, in campanie.

Trump a adaugat la aceasta suspiciune si angajarea lui Steve Bannon in functie de consilier strategic, la Casa Alba, in conditiile in care acesta declarase cu citeva luni in urma, ca reteaua media pe care o conducea Breitbart News este o platforma a miscarii alt-right.

Bannon neaga ca ar fi rasist si antisemit si se auto-caracterizeaza „nationalist-economic”. Trump l-a aparat pe Bannon la intilnirea cu ziaristii, spunind ca il cunoaste de mult timp si ca acuzațiile de antisemitism si legaturile cu alt-right nu il reprezinta.

„Daca credeam ca este rasist sau alt-right … nu m-as fi nici macar gindit sa-l angajez” - a spus omul de afaceri.

Criticii presedintelui ales spun ca acestea sint acuzații mult prea serioase pentru ca Donald Trump sa le abordeze in treacat, doar când este intrebat.

Ei cred ca presedintele ales ar trebui sa rosteasca o alocutiune in care sa dezavueze rasismul si antisemitismul si intruchiparile lor institutionale.

Sustinatorii lui Trump spun ca acesta si-a facut cu claritate auzite opiniile si ca a denuntat rasismul si antisemitismul in termeni suficient de clari.

XS
SM
MD
LG