Linkuri accesibilitate

Henri Kissinger și opiniile sale publice despre Donald Trump


Henry Kissinger
Henry Kissinger

Experții se tem de ceea ce presșdintele ales ar fi dispus să ofere, în shimbul bunavoinței unui lider al Rusiei care nu este nici prieten al Americii, nici al democrației în propria țară și vecinătatea sa.

Fostul secretar de stat american, Henry Kissinger a fost intervievat de reteaua CNN dupa ce s-a intilnit joi cu presedintele ales Donald Trump. Ce a avut de spus acest reper al politicii externe americane? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Henry Kissinger a spus ca este cel mai „unic" presedinte ales al Statelor Unite pentru ca nu datoreaza nimic, nimanui. „Nu are nici o obligatie” - a spus fostul secretar de stat, care a facut parte din administratie sau a sfatuit neoficial toti presedintii americani, de la Kennedy, in anii ’60, incoace.

Kissinger a spus ca Trump a devenit presedinte gratie propriei sale strategii, nu pentru ca grupuri de interese l-au ajutat sa o faca si asta-i ofera o marja de actiune mai mare. O alta observatie interesanta este ca presedintele ales nu trebuie sa judecat dupa pozitiile exprimate in campanie, daca nu tine să si le respecte. Este cunoscut ca Trump a spus nu putine lucruri controversate si ingrijoratoare, in campanie si din aceasta cauza, presedintia sa este privita cu scepticism, chiar teama.

Ceea ce fostul diplomat arata este că nu cele spuse in campanie trebuie sa fie criteriul de judecata, sugerind ca Trump trebuie lasat sa nu isi respecte anumite promisiuni, daca asa doreste. „Fireste - a continuat Kissinger - daca insista cu privire la anumite luari de pozitie, vor putea fi exprimate rezerve sau dezacord". „Cred - a spus fostul secretar de stat - ca trebuie sa i se dea o sansa sa isi propuna obiective pozitive si sa fie purtata o discutie cu privire la acele obiective si implementarea lor”.

Kissinger crede ca prea multe decenii, administratii au fost atacate si criticate fara masura si, poate asa, se va intimpla si acum, dar nu trebuie inceput atit de devreme.

Cu privire la relatia cu Rusia, Henry Kissinger a lasat sa se inteleaga ca tema a fost abordata in dialogul sau cu Trump, spunind ca spre deosebire de negocierile din business, care vizeaza o tranzactie si nimic mai mult, cele din diplomatie au in vedere o relatie, care va continua si dupa tranzactia initiala si de aceea pozitionarile si consecintele sint mult mai complexe. El a explicat ce crede Putin, cu care s-a intilnit de peste 25 de ori. A spus ca liderul de la Kremlin este de parere ca Rusia a fost nedreptatita dupa caderea comunismului si ca tara sa nu a pierdut razboiul rece ci a decis sa renunte la comunism. Pe acest fond, Putin crede ca Occidentul s-a purtat nedrept impingind frontiera de securitate atit de aproape de tara sa, prin extinderea NATO si alte pozitionari strategice. Obiectivul - spune Kissinger - este sa se discute cu Putin, tinind cont de aceasta realitate si de sensibilitatile sale.

Alti experti se tem insa tocmai de inclinatia tranzactionala a lui Trump. Ei nu contesta faptul ca o relatie nu trebuie inceputa cu confruntare, se tem doar de ceea ce presedintele ales ar fi dispus sa ofere, in shimbul bunavointei unui lider al Rusiei care nu este nici prieten al Americii, nici al democratiei în propria tara si vecinatatea sa.

XS
SM
MD
LG