Proaspăt reconfirmat ca vicepreședinte al celui mai puternic grup politic din Parlamentul European, grupul PPE (popularii europeni) europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu, este de părere că dacă Igor Dodon va iniția denunțarea Acordului de Asociere cu UE, aceste va fi doar pentru că va „îndeplini un ordin de la Moscova”. Marinescu reamintește că Acordul aduce doar beneficii cetățenilor. Pe de altă parte, spune politicianul român, UE nu va reintroduce vizele pentru cetățenii moldoveni decât dacă Moldova va deveni, prin politica pe care o va face, un pericol pentru UE. Cât privește recentele alegeri prezidențiale, Marinescu este de părere că dacă se va repeta turul al doilea, diaspora va trebui să se mobilizeze masiv.
Europa Liberă: Cum apreciati rezultatele alegerilor prezidentiale din R.Moldova?
Marian-Jean Marinescu: „Rezultatul nu este unul favorabil, din punctul meu de vedere. A câștigat un candidat care este rusofil și asta înseamnă că Moldova se poate îndrepta către altă direcție decât către UE, către care, cred eu, că am vrea cu toții să se îndrepte. Moldova este parte a Europei, ca și Rusia, de altfel. Numai că Rusia are o cu totul altă filozofie politică. Acordul de Asociere dintre UE si R.Moldova este un lucru foarte bun pentru cetățeni și trebuie continuat.”
Europa Liberă: Ce inseamna pentru Romania faptul ca noul presedinte al R.Moldova este un vector declarat al Federației Ruse, avand in vedere ca, practic, in acest moment, si in Bulgaria, Serbia si Ungaria, vecinii României, se afla la putere politicieni apropiati Moscovei?
Marian-Jean Marinescu: „Vorbiți despre alegerile prezidențiale din Bulgaria. Dar trebuie să așteptăm să vedem ce fel de guvern va fi instalat. Premierul Serbiei are câteodată declarații pro-Rusia, dar să nu uităm că Serbia, pe de altă parte, merge spre Europe și cu pași destul de mari. Ungaria este o țară rebelă. Merge într-o direcție încă neclară. Ca atare nu suntem într-o situație foarte bună în Europa. Însă, eu cred că dacă avem înțelepciune vom ieși mai puternici din această situație, pentru că acum România se poate folosi de acest context politic și să ridice tonul vocii în tot ce înseamnă echilibrul poltic în regiune. Și Polonia are un guvern care ține partenerii europeni și transatlantici pe jar. România, ca a doua țară ca mărime din estul Europei, și având o poziție strategică la Marea Neagră, am putea să profităm de contextul creat acum și să ne întărim poziția în cadrul parteneritatelor în care suntem parte.”
Europa Liberă: Cum apreciati faptul ca Dl Igor Dodon a declarat ca va propune denuntarea acordului de Asociere cu UE?
Marian-Jean Marinescu: „Din păcate am mai văzut decizii ale unor politicieni care au avut un efect negativ asupra țării respective. Decizia de a organiza referendum luată de David Cameron a dus la dispariția lui ca om politic, la dispariția guvernului lui, si vom vedea ce va urma. Este posibil să se schimbe chiar și numele Marii Britanii. Dacă dl Dodon va încerca să denunțe Acordul de Asociere va fi rău pentru R.Moldova. Nu există nici un fel de explicatie pentru un astfel de gest, in afara de a îndeplini o comandă de la Moscova. De ce să oprești un acord care îți aduce avantaje economice. Este vorba de comerț, de granturi, adică bani, care se investesc in adminstratie si economie. Dar UE nu cred că va renunta vreodata liberalizarea vizelor pentru R.Moldova. Se va întâmpla așa ceva doar dacă R. Moldova o va lua într-o cu totul altă directie politică, si atunci acest lucru ar reprezenta o amenințare pentru UE.”
Europa Liberă: Credeti ca sub presiunea strazii se va repeta turul doi al alegerilor?
Marian-Jean Marinescu: „Sunt puține cazuri în care s-a întâmplat acest lucru, eu nu știu decât unul singur, recent, în Austria, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. Cred că ar fi bine dacă s-ar reuși repetarea turului al doilea al alegerilor, pentru că ar lămuri o serie de acuzații și situațiile confuze care au avut loc în timpul alegerilor. Iar rezultatul s-ar putea schimba dacă cetățenii din diaspora se vor mobiliza. Aceștia știu ce este democrația, știu ce înseamnă să trăiești în UE, să poti munci si să îți câștigi decent traiul. Fără participarea masiva a diasporei nu se vor produce schimbari.”
Europa Liberă: Parlamentul European a adoptat un raport care cere UE sa contracareze propaganda ruseasca. Este un raport al grupului ECR (conservatorii reformisti). Cum vede PPE aceasta problema?
Marian-Jean Marinescu: „O vede așa cum este: o problemă gravă. Îmi aduc aminte în anul 2012, cand am avut la București acea criză, câtă propaganda ruseasca putut vedea mass media romaneasca! Acum vedem știri false, denaturate, evident propagandă. Nu doar în Europa, chiar și SUA se confrunta cu aceasta problemă. Mai știm de europarlamentara Marine Le Pen care a luat un credit din Rusia, mai știm de campania pro-Brexit, care ar fi fost finantata cu bani din Rusia. Vedem propaganda la stiri si este evident ca trebuie sa facem ceva pentru a o contrarcara. Sunt bucuros ca politicienii au realizat că este nevoie de actiuni in această directie si sper sa luăm măsurile necesare.”