În Transnistria a început, pe 22 noiembrie, luna consacrată combaterii SIDA și profilaxiei infecției HIV. Astăzi problema extinderii bolii a căpătat nu doar un caracter medical, ci și unul social. Declarații în acest sens făcut adjunctul interimar responsabil de domeniul sănătății din Transnistria, Alexandr Goncear, care consideră că pentru soluționarea acestei probleme e nevoie de o abordare complexă cu participarea instituțiilor publice, a medicinii, a bolnavului însuși și a societății în general.
Centrul transnistrean pentru combaterea SIDA și a infecției HIV a comunicat că cei mai mulți bolnavi sunt în categoria de vârstă între 20 și 40 de ani. În cadrul lunii de combatere a bolii se vor face testări anonime gratuite cu deplasare în teritoriu, iar specialiștii vor vizita regiunile cele mai afectate de această boală – orașele Tiraspol și Râbnița, precum și raionul Slobozia.
Potrivit Nataliei Palamari, una din pacientele care a trecut cursul de tratament și reabilitare, problema principală pentru persoanele infectate cu HIV este neacceptarea lor de către societate. Acestora li se refuză angajarea și chiar unele cadre medicale refuză să ofere servicii unor astfel de bolnavi.
Luna combaterii SIDA și a infecției HIV a unit eforturile instituțiilor medicale și organizațiilor neguvernamentale. Am discutat cu Roman Sandu, conducătorul centrului informațional „Un viitor sănătos” despre felul în care s-a schimbat portretul social al unui bolnav de SIDA, despre felul în care societatea din Transnistria reacționează la această problemă și care e situația pe moment privind statistica îmbolnăvirilor.
Europa Liberă: Roman, care este dinamica îmbolnăvirilor cu SIDA în Transnistria?
Roman Sandu: „Astăzi se poate spune că pe toată perioada de monitorizare am identificat 3700 de persoane. Pe parcursul ultimilor cinci ani identificăm anual câte 240-250 de persoane. Pe de o parte, cifra este stabilă, dar pe de altă parte, vedem că procentul transmiterii virusului pe cale sexuală este în permanentă creștere și deja a ajuns la 90 la sută. În plus, este în creștere procentul persoanelor la care boala este depistată în faza finală. Asta vorbește despre faptul că oamenii s-au infectat destul de demult și acum apar manifestările clinice ale bolii, ceea ce îi face să se adreseze la instituțiile medicale.”
Europa Liberă: Ați putea să descrieți portretul statistic al bolnavului?
Roman Sandu: „Tot ce este legat de infecția HIV se reduce la formula: fiecare pentru sine, adică fiecare trebuie să aibă grijă de sănătatea sa. Astăzi portretul mediu statistic al unui bolnav de HIV/SIDA arată așa: o persoană de 25-35 de ani, într-o căsătorie civilă sau oficială, care are venituri stabile sau temporare. În ultimul timp au început să crească cazurile de depistare a bolii la persoanele de peste 45 de ani. Asta vorbește despre faptul că viața sexuală nu a fost anulată de nimeni, iar boala nu cunoaște limite de vârstă.”
Europa Liberă: Cum reacționează societatea la oamenii bolnavi, există fenomenul neacceptării acestora?
Roman Sandu: „În ceea ce privește acceptarea sau neacceptarea – în ultimii cinci ani situația se schimbă. Campaniile de informare ample pe care le organizăm aduc roade. Oamenii au început să fie mai toleranți și au o atitudine mai calmă față de semenii lor infectați cu HIV. Pe lângă informarea populației prin intermediul televiziunilor, un factor important a devenit ridicarea standardelor serviciilor medicale oferite celor infectați cu HIV și bolnavilor de SIDA. Vreau să subliniez că toate chestiunile legate de neacceptare se bazează pe o banală necunoaștere a oamenilor. Frica este generată de necunoaștere. Având în vedere că în Transnistria este un procent destul de mare de oameni cu studii superioare, pentru mine e un mister cum oameni destul de instruiți nu pot evalua gradul și circumstanțele riscului prezent atunci când contactează cu persoanele HIV-pozitive.”