Pentru a evita cozile la secţiile de votare sau situațiile din trecut când cetăţenii români cu drept de vot din Republica Moldova nu au reuşit să voteze, la parlamentare din 11 decembrie, în Republica Moldova vor fi deschise 35 de secţii de votare, cu 12 mai multe decât acum doi ani. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a spus a că ambasada a solicitat peste 87 de mii de buletine de vot, aproape dublu decât numărul alegătorilor care au participat la turul doi al scrutinului prezidenţial din noiembrie 2014 şi că s-a ţinut cont de dinamica în creştere a participanților la alegeri. O relatare despre noutățile scrutinului parlamentar pentru votanţii din Republica Moldova.
Un alegător care a votat la scrutinul prezidențial din noiembrie 2014 a stat la coadă la secţiile deschise la ambasadă, la consulat şi la ICR din Chişinău între trei şi cinci ore. Cozile impresionante i-au determinat pe mulţi locuitori din Chişinău să-şi încerce norocul mai întâi la secția din Ialoveni, iar de acolo la Hânceşti, făcând circa 40 de kilometri numai într-o direcţie.
Cozi la secţiile de votare s-au înregistrat şi la parlamentarele din 2012, precum şi la scrutinele anterioare.
Propunându-și să evite situaţiile neplăcute din trecut, şi luând în calcul scandalul votului din diaspora din 2014 ce s-a soldat cu demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, guvernul de la Bucureşti a introdus două noutăţi: votul prin corespondență şi deschiderea secţiilor la solicitarea cetăţenilor.
Astfel, la scrutinul parlamentar din 11 decembrie se va aplica pentru prima dată votul prin corespondență. Pentru a alege această modalitate, cetăţenii urmau să se înscrie până pe 10 septembrie în Registrul alegătorului. Ei urmau să primească cel târziu cu o lună înainte de desfăşurarea scrutinului un plic autoadresat cu buletinul de vot şi o ştampilă, pe care trebuiau să le expedieze ulterior prin poşta obişnuită.
Aproape 900 de cetăţeni români stabiliţi în Republica Moldova au optat pentru această modalitate. Aparent, un număr mic, dar care reprezintă o treime din cetăţenii stabiliţi în diaspora care au dorit să folosească această metoda, afirmă ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.
„Poate mulţi cetăţeni fie nu au ştiut, fie nu au încredere în sistem. În Republica Moldova, comparativ cu ansamblul românilor care s-au înscris în acest sistem, noi suntem poate printre cei fericiţi. Sunt convins că poate după această experiență, pe care cu siguranţă ne-o dorim cu toţii ca fiind una bună, una fericită, numărul celor care vor apela la aceste mijloace moderne cu siguranță va creşte”.
O altă noutate este deschiderea secţiilor peste hotare la cererea alegătorilor, fiind necesar un demers semnat de minim 100 de cetăţeni. În satele Bardar, Ialoveni, şi Carabetovca, Basarabeasca, la Căuşeni şi la Soroca vor fi deschise în acest mod secţii de vot. Astfel, dacă la scrutinele anterioare alegătorii din Bardar făceau naveta la Chişinău, acum vor putea vota în satul lor.
Secţii de votare vor exista în mai mult de jumătate din centrele raionale din Republica Moldova. La Chişinău vor fi organizate 12 secţii, pe o rază de un kilometru în jurul ambasadei, în perimetrul Universitatea de Stat, Liceul Spirul Haret şi consulat, mai spune şeful misiunii diplomatice. Numărul de buletine alocate variază de la 500 şi 5.000, iar în cazul în care se va epuiza stocul în una din secţii, vor putea fii luate de la alte secţii, mai spune ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.
„Cred că de data aceasta numărul buletinelor de vot pe care-l avem în Republica Moldova depăşeşte cu mult numărul buletinelor de vot avute vreodată în Republica Moldova la oricare din alegerile anterioare. S-a mers aici pe nişte estimări, care au ţinut cont de prezenţa la vot la scrutinele anterioare. Ne dorim ca astfel să nu existe situaţii când să avem măcar un cetăţean care să nu poată să-şi exercite dreptul constituțional de vot”.
La 11 decembrie cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor trebuie să vine la secţii nu doar cu paşaportul, dar şi cu un act local prin care să demonstreze domiciliul sau reședința în acea ţară. De asemenea un procedeu electoral nou. Iar pentru a evita votarea multiplă pașapoartele vor fi scanate.
Cetăţenii români cu domiciliul în Republica Moldova vor putea vota doar în secţiile deschise în Republica Moldova. Condiție valabila în oglindă pentru cetăţenii români cu domiciliul pe teritoriul României. Dacă vor fi în ziua scrutinului în Republica Moldova, ei nu vor putea să voteze.
În ajunul fiecărui scrutin presa caută date proaspete referitoare la numărul cetățenilor moldoveni care au obținut cetățenia română. Fostul preşedinte român Traian Băsescu a declarat recent că pe durata mandatelor sale au fost acordate circa 500.000 de cetăţenii pentru persoane cu domiciliu in Republica Moldova.
Prin urmare, numărul de buletine solicitate de ambasada României reprezintă nici 20% din cetăţeni cu drept de vot, iar la ultimele alegeri au participat circa 7% din persoanele deținătoare de pașapoarte sau buletine de identitate romanești.