Linkuri accesibilitate

România în ajun de alegeri și dezinteresul populației (Andrei Pleșu/Adevărul)


Chișinăul paradoxal (Adevărul).

În presa de azi, un reportaj și un comentariu, amândouă din Adevărul, se referă la Republica Moldova. Anca Vancu scrie despre bucuriile unui sfârșit de săptămână petrecut ca turist la Chișinău și prin împrejurimi. Admiră atmosfera liniștită a capitalei moldovene, mâncarea ieftină și foarte bună, desigur vinurile și bomboanele Bucuria. „E uşor paradoxal Chişinăul. Deşi nu impresionează prin mai nimic arhitectural, lăsând impresia unui loc sărăcăcios, poţi pleca cu un sentiment de bine, relaxat şi odihnit, convins că vrei să te întorci. Să fie oare de la vin?”

Articolul de opinie semnat de Răzvan Voncu în același cotidian se războiește însă cu Igor Dodon, pentru că le bagă în cap moldovenilor că România ar jindui la bogata Basarabie. Voncu îl invită pe proaspătul șef de stat că ia aminte că „România şi-a rezolvat de mult cea mai mare parte dintre deficienţele structurale care în Republica Moldova par (nu se ştie de ce) nerezolvabile. Avem, scrie Voncu, cel mai liberal şi permisiv regim al minorităţilor, fără Transnistrii şi Găgăuzii pe teritoriul naţional. Justiţia a început lupta împotriva corupţiei (...). Veniturile populaţiei au crescut constant, din 2012 încoace, iar investiţiile străine continuă să vină, în pofida problemelor din regiune. (...) România mai are, desigur, încă multe chestiuni de rezolvat. Dar numai dacă o comparăm cu statele dezvoltate din centrul şi vestul Europei. Dacă o comparăm cu spaţiul ex-sovietic, e pe altă planetă”. În opinia acestui comentator, în doi ani Dodon va duce de râpă și ce-a mai rămas din economia Republicii Moldova: „nu are nici o resursă, nici o idee reală şi nici o soluţie. Nu are decât lozinci sovietice anti-româneşti, iar astea nu sunt comestibile nici măcar pentru rusofoni”.

România a intrat în ultima săptămână de campanie pentru alegerile parlamentare de duminica viitoare. Comentariile devin mai nervoase. Nicolae Manolescu analizează în Adevărul sloganurile partidelor politice cu șanse de a intra în viitorul Parlament. Constatarea e că sunt total neprofesioniste, penibile chiar.

Andrei Pleșu remarcă, și tot în Adevărul, incredibilul dezinteres al românilor pentru aceste alegeri și, în general, pentru chestiunile conexe politicii. Intervievați pe la televizor, unii nu știu nici măcar care sunt culorile drapelului țării, așa că povestea cu patriotismul înflăcărat e doar „de suflet”. Alegătorul român își va da votul în general cui promite mai mult.

Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) pune totul pe seama legii electorale foarte proaste. S-a ajuns dintr-o extremă în alta când s-a redus drastic plafonul de cheltuieli permise în campanie. În opinia ei, numai social-democrații știu ce vor și cui se adresează. Rețeta lor: „minimă agresivitate și populism cât cuprinde”.

Sunt și două interpretări extravagante. În Cotidianul, Simona Popescu îl vede pe președintele Klaus Iohannis sforarul din umbră. Dacă înving totuși social-democrații, s-ar pregăti manifestări de stradă ca acelea de după incendiul de la clubul Colectiv, pe motiv că s-a fraudat.

Și mai neașteptat este articolul lui Mihai Duță din România liberă. Aici, aproape se recomandă un verdict urgent de plagiat în cazul tezei de doctorat a procurorului general anticorupție Codruța Kovesi. Soluția i-ar enerva pe toți cei care vor curățirea mediului politic din România, astfel încât se vor grăbi să meargă duminică la vot și, cu siguranță, nu vor vota PSD.

XS
SM
MD
LG