Linkuri accesibilitate

Alegerile parlamentare și modelul de autarhie politică (Andrei Țăranu/ziare.com)


Partidul naționalist folosit ca satelit de PSD (Cristian Câmpeanu/„22”).

Duminică sunt alegeri legislative în România, dar și alegeri prezidențiale, nerecunoscute internațional, în Transnistria. Pe site-ul ziare.com, Petrișor Peiu le descrie pe acestea din urmă drept o bătălie dusă de proprietarii grupului de firme Sherif (familia găgăuză Kazmalii) pentru cucerirea întregii puteri în regiunea separatistă. Autorul face o scurtă prezentare a celor opt candidați la cea mai înaltă funcție din Transnistriei. Se vede bine că toți au avut sau au legături cu grupul Sherif, format din afaceriști agreați de Moscova. Și dacă e clar de ce vrea Rusia să mențină Transnistria așa cum este, dacă o explicație s-ar găsi și pentru atitudinea Chișinăului, analistul nu înțelege care e interesul României să asiste cu pasivitate.

Într-un interviu dat la ziare.com, Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA de la București, califică actuala campanie electorală drept „un model de autarhism politic incredibil. Totul s-a redus trei luni la situația internă, de parcă am fi o insulă înconjurată de nimic. Singurele lucruri care au mai făcut să tresară inima politicienilor au fost alegerile din SUA și apoi cele din R. Moldova”. Universitarul observă că s-a cultivat ruptura în societate, fie că a fost vorba de clivajul Occident-Rusia, fie de cel corupție-anticorupție. Partidul care a jucat totuși cel mai bine este cel al social-democraților, care însă au dovedit că nu au niciun fel de viziune de politică externă a țării. În plus, au apăsat pedala tradiționalistă și a naționalismului – acesta, prin intermediul unui partid satelit. Și liberalii au folosit tehnici nepotrivite, arată Andrei Țăranu. Au personalizat foarte mult campania, după modelul folosit cândva de democrat-liberalii lui Traian Băsescu, doar că la PNL au lipsit personalitățile. De aceea, se pare că o parte din electoratul urban al liberalilor va opta duminică pentru Uniunea Salvați România, formațiune nouă. Premierul Dacian Cioloș, deja susținut de două partide ca să continue cu un nou mandat după alegeri, n-ar fi procedat bine, consideră invitatul de la ziare.com: s-a menținut în „ipocrizia” de a nu se implica în campanie, deși, punându-l pe afișe, partidele l-au implicat deja. Totuși, România se află în cel mai fast moment al democrației. „Uitați-vă cum arată politica în jurul României și cât de gravă e situația la nivelul UE. România are incontestabil un mic pol de stabilitate. Are probleme structurale, dar nu are un populism atât de agresiv ”.

Partidul naționalist folosit ca satelit de PSD este Partidul România Unită, fondat de Sebastian Ghiță, mogul media, fost parlamentar și anchetat penal, inclusiv ca autodenunțător în cazul recent infirmatului plagiat în teza doctorală a procurorului general anticorupție Codruța Kovesi. În campanie, rolul PRU a fost să spună tot ce nu a putut spune PSD pentru că nu i-a convenit să spună, preferând să joace cartea tonului cumpănit pe temele sensibile, arată Cristian Câmpeanu în revista 22. Și sloganul PRU a făcut valuri: „Bunăstare, nu dosare”. Conceput împreună cu fostul premier Victor Ponta, sloganul acoperă o „teorie a naționalismului penal”. De la PRU a emanat și campania de compromitere a adersarilor politici prin acuza de „sorosism”. Ștampila a fost pusă cel mai des prin postul de televiziune RTV asupra candidaților partidului lui Nicușor Dan, Uniunea Salvați România.

XS
SM
MD
LG