Alegerile de la 11 decembrie decid cine vor fi cei 464 de parlamentari care vor legifera în următorii patru ani și ce partide vor forma majoritatea care va da primul ministru.
Președintele Klaus Iohannis și-a menținut poziția de neutralitate, dar le-a spus alegătorilor două mesaje: să meargă la vot și că își dorește o Românie fără corupție. Cel din urmă mesaj le sugerează simpatizanților săi să nu voteze cu PSD, considerat în imaginarul public un adversar al Direcției Naționale Anticourpție și un partid care își apără oamenii trimiși în judecată sau cercetați pentru fapte de corupție.
În același timp într-un sms, care a ajuns la mulți oameni și purta semnătura fostului premier Victor Ponta, se scria: „Dragi români, Partidul România Unită trebuie votat pentru că va ajuta PSD să intre la guvernare. Votați Partidul România Unită”.
Această formațiune și-a făcut slogan din promisiunile de amnistie fiscală și penală. Tot de la acest partid, care a defilat cu portretul lui Ponta și unde se regăsesc mai mulți social-democrați, a făcut o campanie electroală negativă și agresivă împotriva actulului premier. La RTV, televiziunea deputatului Sebastian Ghiță, care candidează din partea PRU, s-au purtat dezbateri lungi pornind de la două informații false: că Dacian Cioloș ar fi copilul din flori al magnatului american Soros și că Soros ar fi fost implicat în tragedia de la Colectiv unde au murit 64 de oameni.
Soros este considerat în propaganda care a circulat toată campania electorală mentorul lui Dacian Cioloș și omul din spatele noului partid Uniunea Salvați România, care defilează inclusiv cu persoane venite din Occident și stabilite în țară, și care are mulți oameni educați în afară. Această campanie electorală a stat sub zodia lui Soros.
Una dintre greșelile lui Cioloș a fost să se dezică de Soros, ca și cum ar fi fost o rușine pentru cineva să fi primit o bursă de studii de la fundația care-i poartă numele. Pe de altă parte, PNL și USR nu au avut un mesaj comun, bine articulat prin care să riposteze la manipulările lansate dinspre „stânga”. Campania liberalilor a fost neconvingătoare și fără vigoare, în ciuda unui program bine structurat, în vreme ce USR a fost extrem de vioi în mediile virtuale, dar nu a fost în stare să prezine un program serios.