Coabitarea președintelui Klaus Iohannis cu majoritatea PSD se anunță dificilă. Liviu Dragnea, liderul social-democraților a declinat invitația lui Klaus Iohannis pentru consultările de mâine. Dragnea a invocat litera Constituției în acest sens. „Nu mergem pentru a face exerciții de imaginație” a declarat șeful PSD, explicând că negocierile pentru formarea guvernului ar avea sens abia după validarea noilor parlamentari, ceea ce s-ar putea întâmpla abia la începutul săptămânii viitoare. Până atunci, reprezentanții PSD nu mai au voie să facă declarații, supoziții sau scenarii. Singurul care poate anunța deciziile luate de partid este Liviu Dragnea, după cum a precizat chiar el.
Președintele român anunțase o primă rundă de negocieri cu toate partidele care, potrivit datelor de până acum au intrat în parlament, pentru mâine pentru a vedea „ce își imaginează fiecare partid” și cum „dorește fiecare să-și propună agenda”. Klaus Iohannis a reluat importanța criteriilor de integritate în desemnarea premierului, precizând că le-a „anunțat” înainte de campania electorală tocmai „ca să nu fie discuții după”. Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012, iar această condamnare nu este din punctul de vedere al preşedintelui român compatibilă cu nicio funcție publică. În plus, există o lege din 2001 (90/2001) care interzice accesul în guvern al miniștrilor care au cazier. Iohannis a lăsat să se înțeleagă că și în absența acestei legi tot n-ar fi de acord să încalce criteriile de integritate pe care le-a enunțat.
Lucrurile sunt complicate. Liderul PSD l-a certat public pe șeful filialei Alba, Ioan Dîrzu, care a spus că președintele Klaus Iohannis ar putea fi suspendat dacă nu-l acceptă pe Liviu Dragnea ca premier. Mai mult, Dragnea a precizat că partidul său nu intenționează să schimbe legea care le interzice penalilor să ocupe fotolii în guvern. Chiar dacă ar modifica-o, pentru a intra în vigoare, legea are nevoie să fie promulgată de președinte, care poate să o trimită înapoi în parlament, iar opoziția să reclame necosntituționalitatea ei, ceea ce ar lua mult timp și ar afecta din start imaginea partidului și chiar stabilitatea politică a țării. Social-democrații au mai testat posibilitatea ca Avocatul Poporului să ceară Curții Constituționale să se pronunțe asupra constituționalității acestei legi, dar procedura e lungă și nesigură. Așa încât, cel puțin pe moment, singura soluție ar fi ca PSD să propună un alt premier, fără probleme juridice.
Între timp, Liviu Dragnea l-a convins pare-se pe premierul Dacian Cioloș să nu reducă taxa pe stâlp, să nu micșoreze accizele la combustibil și nici taxa pe valoare adăugată, așa cum erau ele prevăzute pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Liderul PSD i-a cerut premierului să modifice prin Ordonanță de Urgență Codul Fiscal, (făcut pe vremea guvernării PSD, când Victor Ponta era premier) în ultima ședință de guvern. PSD nu poate să-și tină promisiunile de relaxare fiscală și ar vrea ca Dacian Cioloș să fie cel care ia decizia în acest sens. E o soluție cinică sau o formulă prin care PSD vrea să-l păcălească pe Dacian Cioloș în numele interesului național, care atunci când social-democrații făceau promisiuni necugetate nu conta?