Linkuri accesibilitate

Barack Obama: Rusia, Iranul și Siria au mâinile pătate cu sânge...


Civili din zona de este a orașului Alep.
Civili din zona de este a orașului Alep.

...pentru modul brutal în care a fost recucerit orașul Alep din nordul Siriei

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00
Link direct

Vorbind la o conferință de presă în 16 decembrie, președintele Statelor Unite a descris asediul de la Alep, drept un atac împotriva civililor, a organizațiilor umanitare și a personalului medical:

„Cartiere întregi au fost distruse de atacurile sălbatice ale armatei siriene, sprijinită de aliații săi Rusia și Iran”.

Obama l-a avertizat în special pe liderul sirian Bașar al-Assad că nu-și poate câștiga legitimitatea prin „masacre”.

Războiul civil din Siria durează din 2011 și a făcut până acum peste 250.000 de victime.

Barack Obama a recunoscut și deplâns totodată eșecul politicii americane în Siria, explicînd că o intervenție directă ar fi însemnat „să trimitem multe trupe, nechemați și fără un mandat international”.

Președintele a menționat și eșecul eforturilor diplomatice ale Statelor Unite în Siria, indiferent că au încercat să medieze negocieri de pace prin intermediul Națiunilor Unite sau prin tratative directe cu Rusia.

„Dar tot sunt convins că în circumstanțele date, decizia noastră a fost corectă”, a mai spus Obama.

Mulți analiști sunt însă de părere că refuzul Statelor Unite de a interveni direct în Siria a încurajat intrarea Rusiei în războil, în 2015, alături de armata siriană.

În Siria, evacuarea civililor de la Alep este în continuare suspendată, în ciuda apelurilor Crucii Roșii și comunității internaționale.

Nu se știe câți civili au rămas blocați în cartierele estice ale orașului care se așteaptă să fie în cîteva ore sau zile sub controlul total al armatei siriene.

Vineri, ministerul rus al apărării anunța că peste 9.500 de luptători, membri de familie și răniți au fost evacuați din estul orașului Alep și că operațiunea era încheiată.

Ulterior, atât surse ale milițiilor rebele cât și ale armatei siriene au declarat că evacuarea a fost suspendată și că numărul celor care ar fi părăsit orașul este mai mic. (IG)

XS
SM
MD
LG