Linkuri accesibilitate

Zinaida Greceanîi este noua președintă a Partidului Socialiștilor


Zinaida Greceanîi, noua președintă a Partidului Socialiștilor

Într-o rezoluție, socialiștii cer denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

Zinaida Greceanîi a fost aleasă în unanimitate, președintă a Partidului Socialiștilor , după ce fostul lider , Igor Dodon, a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie. Dodon va depune jurământul pe 23 decembrie.

La Congresul extraordinar al partidului, organizat sâmbătă, s-a adoptat și o rezoluție în care socialiștii reafirmă că vor să obțină organizarea de alegeri generale anticipate în 2017. Până atunci, socialiștii declară că nu vor „ colabora cu actualul regim oligarhic ”şi nu vor „ forma coaliţii cu actualele partide de la guvernare”.

Paritidul socialiștilor mai cere „revizuirea rezultatelor privatizării ilegale, pentru naţionalizarea averilor obţinute în mod fraudulo și, repunerea în posesia statului a Aeroportului Internaţional Chişinău şi a Băncii de Economii”.

Legile adoptate de parlament în ultima săptămână, înainte de începerea mandatului președintelui ales Iogor Dodon sunt criticate drept „antisociale”. Este vorba de majorarea vîrstei de pensionare, creșterea tarifelor la serviciile comunale, numirea procurorului general, deschiderea oficiului NATO”. Decizii pe care socialiștii se angajează să le anuleze, odată la putere.

Cât privește politica externă , Partidul Socialitșilor afirmă că „se opne categoric împotriva prezenţei NATO sub orice formă pe teritoriul Republicii Moldova”. Pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică, dominată de Rusia şi cere „ denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”.

Socialiștii afirmă de asemeni în rezoluția adoptată de Congres că susțin cursul Preşedintelui Moldovei de creare a unui stat democratic federativ pe ambele maluri ale Nistrului”. În acest scop, de anul viitor, socialiștii vor „pune accent pe colaborarea cu politicienii şi societatea civilă din Transnistria în cadrul proiectului „Două maluri – spaţiu unic”.

XS
SM
MD
LG