Linkuri accesibilitate

Köln, din nou în vizorul opiniei publice germane


Piața gării din Köln
Piața gării din Köln

Poliţia a fost criticată pentru că foloseşte un termen discriminatoriu pentru persoane originare din Africa de Nord

Pentru a evita incidentele de anul trecut din noaptea de revelion de la Köln, anul acesta poliţia a fost prezentă în număr mare în oraş, mai ales în apropierea domului şi gării. Anul trecut a izbucnit un imens scandal, după ce în noaptea de revelion au fost agresate numeroase femei de către tineri din Africa de Nord şi Orientul Apropiat. Atunci poliţia nu a dispus de forţe de intervenţie, necesare, iar făptaşii au profitat de înghesuială şi şi-au făcut nestingheriţi de cap. În urma sesizărilor, doar cîteva persoane au putut fi identificate şi condamnate.
Anul acesta, poliţia a dat dovadă de un exces de zel. În piaţa din faţa domului au fost interzise artificiile, mulţi care se apropiau de zona de desfăşurare a revelionului în aer liber fuseseră legitimaţi şi controloaţi. Potrivit presei germane, poliţia le-a blocat accesul în zona respectivă la aproximativ 1000 de persoane. Poliţia s-a concentrat, în primul rînd, asupra controlului unor persoane cu o înfăţişare arabo-africană. Acest fapt a devenit o temă de dezbatere, după ce pe Twitter poliţişti au postat următoarea informaţie „La Gara centrală sînt controlaţi acum cîteva sute de nafris. Vor urma alte informaţii”.
Domul din Köln
Domul din Köln

Şeful poliţiei din Köln, Jürgen Mathies, şi-a exprimat regretul pentru faptul că termenul „nafris” fusese folosit de poliţişti într-o postare publică. Pentru a mai tempera criticile în care se vorbea despre un nou termen „rasist” şi „discriminator”, Mathies a recunoscut că noţiunea „nafris” pentru nordafricani este „nefericit”. Tot el a precizat, într-un interviu pentru postul de radioteleviziune WDR, că noţiunea este un „cuvînt de lucru”, destinat doar în cadrul activităţii interne a poliţiei.

Între timp, a reacţionat şi ministerul federal de interne. Într-o declaraţie a ministerului au fost criticate metodele poliţiei din Köln în acţiuni de identificare care au la bază doar înfăţişarea unei persoane.
Mai mulţi politicieni ecologişti au calificat termenul „nafris” drept inacceptabil şi ca o noţiune generalizatoare şi discriminatorie pentru un întreg grup de persoane. Politicieni ai Uniunii Creştin-Sociale – bavareze (CSU), în schimb, au respins criticile, afirmînd că folosirea termenului „nafris” nu constituie o discriminare a vreunui grup.
Într-un comentariu acidulat, ziarul die tageszeitung (taz) din Berlin, concluzionează: „Poliţia din Köln îi numeşte „nafris” pe bărbaţii despre care ea crede că vin din Africa de Nord. Asta nu sună doar rasist – ci este rasism.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG