Linkuri accesibilitate

România. Klaus Iohannis față cu „tirania majorității” (VIDEO)


Președintele român a rămas aproape singurul obstacol în calea schimbărilor pe care le anunță noua majoritate parlamentară.

Klaus Iohannis are însă posibilități limitate de a bloca inițiative care ar duce la derapaje ale statului de drept.

Dictatura majorității pe care o formează cele trei formațiuni care au semnat protocoale de susținere a guvernării, PSD+ALDE+UDMR, ar putea impune de acum încolo căile pe care le va alege România.

Trei sferturi dintre parlamentari ar putea susține modificări ale Codurilor Penal și de Procedură Penală și alte schimbări ale legislației pentru slăbirea politicilor anticorupție și chiar pentru amnistierea și grațierea celor condamnați deja.

Ministrul Justiției, Florin Iordache a vorbit despre toate aceste măsuri, de aceea Klaus Iohannis s-a grăbit să răspundă public, la ședința de inaugurare a noului Consiliu Superior al Magistraturii, unde a spus că nu se poate face că nu vede că președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală și că toate acestea sunt „circumstanțe îngrijorătoare”.

Este vorba despre Livu Dragnea, liderul PSD, șeful Camerei și despre Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și liderul ALDE.

Iohannis a demontat argumentele pe care le vântură la televiziunile prietene politicienii majorității și jurnaliștii lor de casă, care susțin că UE îi cere României să îmbunătățească situația din penitenciare și că țara neavând mijloace în acest sens, ar trebui să înceapă eliberarea unora dintre cei condamnați printr-o lege a amnistiei și grațierii. „Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele” a explicat Iohannis, graba aducerii în discuție a unei legi de acest fel. Dacă legea amnistiei și grațierii ar fi adoptată s-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România a adăugat șeful statului, precizând că odată acceptată ideea unei legi care amnistiază și grațiază inclusiv politicieni corupți, oricare Parlament ar putea să facă la fel” și un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii.

Klaus Iohannis încearcă în acest fel să consolideze opoziția care există în rândul electoratului și vrea să-i facă pe oameni să înțeleagă că renunțarea la lupta cu marea corupție, aruncă România cu zece ani în urmă. Președintele nu vorbește în mod direct despre primejdia tiraniei majorității, așa cum o știm din scrierile lui Alexis de Tocqueville despre democrația americană, dar îi lasă pe susținătorii săi să înțeleagă că că trebuie să lupte împotriva acestei tiranii care se instalează în legislativul de la București și care poate afecta motoarele democrației. Modificarea legilor anticorupție și acapararea justiției de către noua majoritate sunt principalele pericole despre care a vorbit Iohanis.

XS
SM
MD
LG