Guvernul le-a promis profesorilor nemulțumiți de salarii să creeze un „grup de lucru mixt” care să caute o soluție de compromis. Dascălii, care se plâng că sunt printre cei mai prost plătiți angajați bugetari, amenințaseră că dacă nu li măresc salariile și pensiile cu 50% vor protesta în perioada 17-20 ianuarie. Revendicarea lor vine însă într-o perioadă de mari constrângeri bugetare, cărora Moldova, cum indică mereu guvernanții, le face față numai grație „partenerilor de dezvoltare” și împrumuturilor de la creditorii internaționali. Mai multe despre acest conflict de muncă cu un fundal economic complicat, de la corespondenta noastră.
Până la un compromis mai e cale lungă, spun lideri ai sindicatului educației, dar atâta timp cât negocierile continuă, există șanse ca revendicările să fie luate în seamă. Datele pe care le invocă liderii sindicali arată că peste 12 mii de angajați din educație primesc un salariu care nu depășește cota de 1500 de lei, echivalentul a 75 de dolari.
Ultima majorare a salariilor pedagogilor a fost operată în 2014, iar între timp prețurile la produse, medicamente și servicii au crescut substanțial, menționează liderul sindical, Dumitru Ivanov. El spune că guvernul este gata să accepte revendicările care ar implica cheltuieli mai mici, de exemplu creșterea indemnizațiilor unice acordate tinerilor specialiști, și mai puțin majorările salariale pentru pedagogi:
„Avem discuții, ei clar că o să depună eforturi să ne dovedească că nu este posibilitate, dar au găsit posibilitate la alte structuri, în aceeași măsură medicina, la vamă. Ceea ce se întâmplă acum în economie, ce câștigă Republica Moldova, ce produce nu acoperă cheltuielile, așa că, asta-i o necesitate, să dobândim această majorare. Eu sunt departe de faptul că o să primim anume 50, dar este un proces negociabil.”
Dumitru Ivanov spune că membrii sindicatului angajaților din educație vor hotărî mâine dacă le dau un răgaz autorităților, ca să găsească ,,soluțiile viabile”, așa cum a menționat premierul Pavel Filip. El a mai spus că decizia finală va fi luată ,,reieșind din posibilitățile financiare existente.” Dumitru Ivanov nu exclude posibilitatea de a amâna protestele, dar spune că nu vor renunța la revendicările lor.
Liderii din sindicate mai cer o recalculare anuală a pensiilor pedagogilor pensionați și o majorare a burselor de studii cu 20 la sută.
Dumitru Ivanov consideră intolerabilă situația ca salariul angajaților din educație să fie sub minimul de existență, ceea ce demotivează specialiștii din învățământ, dar și tinerii care ar fi putut opta pentru meseria de învățător:
„Din 1700 de absolvenți anual, vin 300 și aceia pe un an sau doi, mai mult nu. Majoritatea sunt doamne care vor să nască un copil. Noi avem aproape 50 la sută pensionari și îi cam alungau, dar acum îi rugăm să vină, situația nu este bună.”
Elena Cernei, viceministra educației consideră rezonabile cerințele sindicaliștilor și spune că îi vor susține în acest demers, dar nu întru totul. Viceministra susține că, întâi de toate trebuie majorate salariile educatorilor din grădiniţe sau creşe, a personalului auxiliar din instituțiile de învățământ:
„Ministerul educației știe de problemele care sunt în sistem, clar că susține inițiativa de majorare a salariilor, dar nu susține inițiativa de proteste fiindcă avem nevoie de liniște și pace în țară. La cadrele nedidactice și auxiliare din 2014 nu s-au majorat salariile și noi acum mai mult accentuăm majorarea salariilor la cadrele nedidactice și auxiliare. Cele didactice-vedem pe parcurs.”
Salariile pedagogilor, spune Elena Cernei, de asemenea vor fi revizuite, întrucât ministerul elaborează un nou sistem de remunerare bazat pe performanță. Acesta ar urma să fie prezentat până în primăvară și va propune modificări a legii salariale în educație, notează viceministra. Despre nevoia unui sistem de salarizare diferențiat se discută din anul 2014, când ministrul educației era Maia Sandu. Acesta ar presupune o majorare a lefii în funcție de reușitele pe care le au elevii. Or, experții susțin că aplicarea aceleiași majorări pentru toți angajații din sistem ar putea să-i păstreze în școli, dar nu-i va orienta însă spre performanță.