Activistul civic Anatol Mătăsaru este cunoscut pentru protestele sale originale, printre care transformarea unui porc în procuror, portretizarea lui Marian Lupu în formă de falus de doi metri sau, mai recent, o ședere pe toaletă în fața sediului Procuraturii anti-corupție. De-a lungul anilor, Mătăsaru, care critică mai ales structurile și angajații justiției, a fost condamnat de mai multe ori pentru huliganism – cel mai recent marți, 10 ianuarie, când a primit patru ani de închisoare cu suspendare. Ce i-a supărat de data asta pe magistrați?
O înregistrare video de la Judecătoria Râşcani difuzată pe Internet în urma cu trei ani de activistul Anatol Mătăsaru care a filmat unul din multiplele sale contacte cu justiţia a servit drept temei mai întâi pentru iniţierea unui dosar penal, iar ulterior pentru condamnarea activistului. Anatol Mătăsaru sustine ca a fost condamnat marţi la patru ani de închisoare cu suspendare pentru huliganism, pentru critica adusă unor judecători şi ştirbirea imaginii justiţiei.
„Proba a servit acel video pe care l-am făcut public şi prin care am vrut să arăt societăţii ce se petrece într-o judecătorie, cum se face actul de justiţie. S-a întâmplat acum câţiva ani. Procesul trebuia să înceapă la 15.00, dar judecătorul umbla pe undeva brambura. Apoi judecătorul revine şi îmi spune că dosarul a fost examinat. Am rămas uimit, şocat. În acel moment am scos camera să pot demonstra ce se petrece. În acel video se vede cum eu folosesc o judecată de valoare – bădăran, iar judecătorul îşi atribuie acest calificativ. Ulterior o altă judecătoare foarte controversată şi coruptă s-a dat ca parte vătămată şi solicită să-mi fie aplicată pedeapsa maximă şi colegul de breaslă aşa şi face îmi aplică pedeapsa maximă.”
Anatol Mătăsaru spune că va ataca sentinţa de condamnare la Curtea de Apel. Activistul crede că această sentinţă, dar şi cazul recent al unui alt activist, Alexei Dimitrov, caruia marţi i-a fost aplicată amendă la solicitarea unui procuror care anterior l-ar fi agresat fizic, ar demonstra că justiția este folosită împotriva celor care îşi caută dreptatea:
„Această sentinţă, dar şi cazul de ieri cu cetăţeanul Dimitrov demonstrează încă o dată că atunci când încerci să-şi cauţi drepturile te alegi cu un dosar penal. Demonstrează şi faptul că în Moldova justiţia este selectivă. O să atac neapărat această sentinţă, o să încerc să atenţionez şi organizaţiile internaţionale care apără democraţia în Moldova că există o categorie de justiţiari care tratează în mod pervers lege, după placul lor, ceea ce este periculos pentru societate.”
Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru proteste oarecum excentrice, cum le numește presa, sau peste limita eticii, în opinia unor magistrați, este la o a doua sentinţă de condamnare. Prima dată a fost condamnat pentru huliganism la doi ani de închisoare cu suspendare în martie 2015, după ce în 2013 în semn de protest a adus în fața Procuraturii Generale o instalație în forma de membru viril pe care era ataşat portretul ex-liderului democrat, Marian Lupu, al cărui partid l-a nominalizat pe procurorul general. Mătăsaru a spus că astfel, după părerea sa, a luat în zeflemea pretinsa independență a Procuraturii. Anatol Mătăsaru ne-a spus că figurează încă într-un dosar aflat acum pe rol în care este cercetat tot pentru huliganism. El consideră că acest articol din Codul penal e folosit ca o bâtă împotriva sa şi altor activiști care spun adevărul fără ocolișuri.