Premierul Pavel Filip a anunțat azi că indemnizațiile unice pe care le primesc tinerii specialiști în primii trei ani de activitate vor fi majorate cu 50%. Concomitent, salariul acestora va avea ca bază de calcul 75 de procente din norma pentru un salariu de funcție. Aceste măsuri au fost cerute de membrii Sindicatului Educației, principala lor revendicare fiind însă majorarea salariilor cu 50%. Premierul a mai spus că negocierile continuă urmând ca membrii grupurilor de lucru să propună un nou concept de salarizare.
Șeful cabinetului de miniștri a cerut Ministerului Educației ca în termen de o lună să prezinte pentru discuții publice conceptul salarizării cadrelor didactice în bază de performanță. Asta ar presupune o majorare a salariilor pedagogilor în funcție de reușitele pe care le au elevii. Ideea unui asemenea model de remunerare a cadrelor didactice a apărut încă în anul 2014, după ce se făcuseră publice rezultatele slabe de la examenele de bacalaureat. Mai mulți experți optau pentru aplicarea unui asemenea mecanism de retribuire a muncii ce ar face posibil ca leafa unui profesor care are premianți la olimpiade sa fie mai mare decât salariul unui dascăl al cărui elev nu a susținut examenele de bacalaureat.
Despre o nouă formulă de salarizare vor discuta și liderii din Sindicatul educației împreună cu reprezentanții guvernului, în cadrul grupului de lucru creat ieri, atunci când s-a decis ca deocamdată protestele cadrelor didactice sa fie stopate, a mai spus premierul Filip:
„Acest sistem de salarizare este unul prea complex și neclar. Ne propunem ca acest grup de lucru să elaboreze un nou proiect de lege cu privire la salarizarea funcționarilor publici și bugetarilor și să fie bazat pe meritocrație și performanțe.”
Deocamdată sindicaliștii au acceptat să negocieze, însă amenință cu reluarea protestelor dacă majorarea salariilor nu va fi aplicată. Viceministra educației, Elena Cernei, a spus anterior că această cerință este rezonabilă, doar că ministerul este gata să prezinte până în primăvară un nou sistem de remunerare care va presupune și modificări ale legii salariale.
Lider sindical în Cahul, Maria Tichișan crede că întâi de toate ar trebui aplicată majorarea salariilor și doar apoi să fie modificată formula de remunerare după principiul de performanță, care spune ea, este privită mai degrabă cu scepticism:
„Activează la noi profesori cu grade didactice II și mai sus, dar majoritatea sunt deja în vârstă și nu cred eu că la vârsta de 60 de ani mai este nevoie să măsurăm calitatea muncii, dacă are deja gradul unu sau doi. De asta, la moment, credem noi că ar fi bine să se majoreze salariul, așa cum au început negocierile.”
Actualmente, mai spune Maria Tichișan, doar un salariu care să mulțumească profesorii îi poate motiva și menține în sistem. Asta mi-au spus-o și mai mulți profesori cu care am discutat în ajun și de la care am încercat să află ce cred despre remunerarea în bază de merite:
„Mulți profesori lucrează din entuziasm, din datorie, dar datoria și entuziasmul e până la un timp pentru că oricum salariul, finanțarea, banii își lasă amprenta.”
Europa Liberă: Ați fi de acord ca salariile să depindă de salariile pe care le au profesorii?
Maria Tichișan: „Sunt de acord, dar încă nimic nu este clar. Și nici nimic nu este clar, dar de trăit trebuie și azi, și mâine. Lumea și așa își face lucrul așa cum trebuie. Dacă va fi lucrul acesta implementat, vor pleca și cei care mai sunt acum în sistem.”
Ideea de a evalua profesorii și a-i remunera după rezultatele pe care le obțin ar putea da rezultate doar dacă vor exista criterii foarte clare de măsurare a performanței, sunt de părere mai mulți lideri sindicali. Or, spun ei, Ministerul Educației ar trebuie să aibă în vedere că reușitele unui dascăl depind și de elevii pe care îi are și în aceeași măsură de experiența și investiția în materiale didactice care se face la nivelul instituției de învățământ. Prin urmare, dorința de reparare a unei nedreptăți nu ar trebui să genereze o nedreptate și mai mare.