Am citit deunăzi interviul de la Europa Liberă cu procurorul Vitalie Busuioc. Domnul procuror ne vorbea despre percheziţiile pe care organele statului le-au făcut la 12 Agenţii de Turism. Cică au fost depistate mari nereguli, scheme frauduloase prin care biletele erau vîndute la un preţ mai mare prin intermediul firmelor offshore şi, fireşte, endemica evaziune fiscală. Acum cică un mare pericol planează deasupra acestor Agenţii de Turism care au îmbrăţişat mişmaşul. Domnul procuror mi s-a părut intransigent, dornic de a pedepsi neregulile depistate.
Citind asemenea interviuri, un naiv ar putea să creadă că maşinăria statală pedepseşte cu străşnicie orice abatere fiscală. În realitate, evaziunea fiscală şi alte abateri înfloresc aici din zorii tranziţiei. Chiar dacă acele 12 Agenţii de Turism vor fi puse la respect, alături mişmaşul, salariile în plic, hoţia ordinară vor defila pe coclaurile Patriei. Dar va fi oare pedepsită o Agenţie de Turism vinovată dacă dindărătul ei va apărea un mahăr al tranziţiei?
Să constatăm deocamdată că, în timp ce nişte Agenţii de Turism sînt parcă chemate la ordine, în timp ce un simplu cetăţean e penalizat pentru o restanţă de 100 de lei, marii şmecheri care au ciordit milioane din bănci nu sînt încă identificaţi. Pe cît de zelos e statul în identificarea unor nereguli mici ale simplilor muritori, pe atît de inert pare în chestiunea jecmănirii băncilor.
Mai mult decît atît, osîrdia fiscală în cazul Agenţiilor de Turism e pur şi simplu ridiculizată de amnistia fiscală pe care conducătorii au promovat-o recent şi care, cred eu, va fi realizată în cele din urmă. Iar această amnistie fiscală le oferă posibilităţi uriaşe celor care au furat ca-n codru în epoca tranziţiei. Aşa că dorinţa fermă de a pedepsi nişte Agenţii de Turism n-ar trebui să ne inducă în eroare.