La ora 19.00 (ora Chișinăului), vineri seară, al 45-lea președinte al Statelor Untie, Donald Trump, va depune jurământul. Va urma discursul de inaugurare al noului președinte care, declara un membru al echipei de tranziție, va fi „scurt”, dar „elegant și puternic”.
Joi seară, pe treptele Memorialului Lincoln, Donald Trump a declarat din nou că „alegerea sa a fost ceva special” despre care s-a vorbit în toată lumea.
Trei foști președinți vor participa la ceremonia inaugurării lui Donald Trump.
Jimmy Carter, al 39-lea președinte al Statelor Unite (1977-1981), Bill Clinton, al 42-lea președinte (1993-2001) și George W.Bush, al 43-lea președinte (2001-2009).
Hillary Clinton, fosta contracandidată democrată a lui Trump, va fi și ea prezentă la ceremoniile de la Washington.
Costurile ceremoniilor legate de inaugurarea lui Donald Trump s-ar putea ridica la 200 de milioane de dolari, au declarat surse oficiale. New York Times a relatat că echipa lui Trump, care se ocupă de ceremoniile de inaugurare, a reușit performanța de a strânge de la donatori, mari și mici, aproape 100 de milioane de dolari. Echipa președintelui Barack Obama în 2009 a obținut din donații numai 53 de milioane de dolari.
Aflat la Davos, ministrul de finanțe britanic Philip Hammond a declarat că președinția lui Donald Trump ar putea crea mai multă nesiguranță în Uniunea Europeană decât ieșirea Marii Britanii din UE (Reuter).
În opinia lui Hammond, care a fost și ministru de externe, orice schimbare în sistemul de securitate ar putea dezechilibra Uniunea Europeană pentru că țările europene sunt obișnuite „să trăiască în proximitatea Rusiei, dar sub umbrela de securitate a Statelor Unite”.