Linkuri accesibilitate

„Ca membru UE, România e foarte importantă pentru noi”: ministrul comerțului din Pakistan


De îndată ce Donald Trump a anunțat că se retrage din tratatul comercial de liber schimb trans-Pacific cunoscut sub sigla TPP, ministrul pakistanez al Comerțului Khurram Dastgir Khan s-a grăbit să facă o vizită la Bruxelles pentru a strânge relațiile comerciale cu Uniunea Europeană.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Incertitudinea domnește de altfel și asupra mult-negociatului tratat dintre Uniunea Europeană și SUA, cunoscut sub sigla TTIP, așa încât Pakistanul speră să poată profita de asta pentru a-și extinde piețele și schimburile. L-am întrebat așadar pe ministrul comerțului Khurram Dastgir Khan dacă țara sa, Pakistanul, urmărește să poată profita de pe urma slăbirii relațiilor comerciale și politice dintre UE și SUA.

Khurram Dastgir Khan: Pentru moment doar analizăm situația, deși am dori să ne implicăm mai mult. SUA rămân pentru moment cea mai mare piață pentru noi, dar Pakistanul exportă mult și spre UE, mai ales textile. Din 2015, de când UE ne-a acordat statutul de partener comercial privilegiat, le-am cerut americanilor să facă același lucru, dar nici Bush și nici Obama nu au făcut-o, crezând că nu vor obține aprobarea Congresului.

Europa Liberă: Vă sperie protecționismul anunțat al lui Donald Trump?

Khurram Dastgir Khan
Khurram Dastgir Khan

Khurram Dastgir Khan: Ceea ce ne îngrijorează este că o asemenea retorică i-ar putea încuraja pe alții să facă la fel. Așa încât, dacă mai multe țări vor începe să facă același lucru, asta ar putea destabiliza întregul sistem economic mondial. De aceea încercăm acum, împreună cu Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Comerțului, să protejăm sistemul actual. Comerțul liber, așa cum l-am văzut aplicat în ultimii 30 de ani, a scos din sărăcie sute de milioane de oameni, fie în China, fie în India. Iar Pakistanul, care a redevenit liber după regimul juntei militare, ar dori să poată folosi unealta comerțului pentru a-și scoate populația din sărăcie.

Europa Liberă: Acum că Iranul nu mai este un paria internațional, vă pregătiți să profitați de faptul că se ridică treptat sancțiunile si că Iranul, cu clasa sa de mijloc înstărită, poate fi o uriașă oportunitate comercială?

Khurram Dastgir Khan: Am vrea foarte mult! Iranul ne e vecin și am vrea să ne îmbunătățim legăturile. Rămâne însă o mare problemă: deși majoritatea sancțiunilor au fost ridicate, rămân mari restricții pe sistemul bancar. Băncile centrale din UE și SUA încă au probleme în transferurile financiare cu Iranul. Noi avem schimburi agricole cu Iranul, dar am dori să extindem asta.

Europa Liberă: Ați discutat și sancțiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei și implicarea ei în Ucraina? Care e poziția Pakistanului în chestiunea sancțiunilor impuse Rusiei?

Khurram Dastgir Khan: Noi nu avem o poziție precisă în chestiunea sancțiunilor impuse Rusiei. E o problemă care privește Europa. Ce pot să vă spun este că relațiile noastre cu Rusia s-au îmbunătățit în ultimii doi ani. Pentru prima oară, Pakistan și Rusia au efectuat manevre militare comune, în 2016, și sperăm ca în anul care începe să avem și o întâlnire la înalt nivel, dar relațiile s-au încălzit în mod limpede.

Europa Liberă: In timpul comunismului, Pakistanul a întreținut legături mai puțin cunoscute astăzi cu unele țări est-europene, printre care și România. Tineri pakistanezi veneau să se specializeze prin universitățile românești în vremea lui Ceaușescu. Eu personal am avut surpriza, prin anii 1994-1995, acum un pic mai bine de două decenii, să descopăr, vizitând institutul de studiu al folclorului Lok Virsa din Islamabad, un tânăr cercetător vorbind perfect românește, pentru că studiase în România. Plănuiți să folosiți vechile legături cu anumite state membre pentru a ajunge un partener privilegiat al UE, și nu doar contactul cu instituțiile centrale?

Khurram Dastgir Khan: Nu, nu, nu doar cu cele centrale, desigur, noi dorim foarte mult să strângem relațiile cu o țară ca România… De altfel asta se și întâmplă. Suntem din ce în ce mai atenți la Europa de Est. Limba devine în acest context un factor foarte important. Da, avem oameni care vorbesc românește. Dar, cum știți, pakistanezii nu au fost niciodată foarte versați în limbi străine. Acum însă ne interesează foarte mult Polonia, România și mai avem și o veche relație prietenească cu Ungaria. Avem investiții maghiare în Pakistan. Ca membri UE, est-europenii sunt foarte importanți pentru noi.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG