Linkuri accesibilitate

Pe ce se bazează prognozele economice optimiste ale guvernului Filip?


Ministrul economiei vorbește despre un „trend ascendent în relaţiile economice cu Federaţia Rusă”.

Ministrul economiei, Octavian Calmîc, a făcut astăzi prognoze optimiste pentru anul 2017: creștere economică cuprinsă între 3,5%-6,5%, sporirea exporturilor cu 10%, atragerea investițiilor străine directe de peste 250 de milioane de dolari sau cu 30% mai mult decât anul trecut. Totodată, ministrul economiei a declarat că speră că va continua „trendul ascendent în ceea ce priveşte relaţiile economice cu Federaţia Rusă” şi chiar o revenire a mărfurilor moldovenești pe piaţa rusă.

Datele statistice pentru 11 luni ale anului 2016 arată că circa 65% din exportul Republicii Moldova a ajuns în ţările Uniunii Europene şi doar 11% - în Federația Rusă, considerată până în urmă cu trei ani piaţa tradiţională. Ponderea mărfurilor livrate în CSI şi Rusia s-a redus din 2013 în jumătate, din cauza embargourilor aplicate de Moscova, afectând şi volumul total de exporturi.

Dintr-o ţară care livra preponderent pe piaţa rusă mărfuri agro-alimentare, Republica Moldova a ajuns, mai mult de nevoie, să vândă trei sferturi din cereale, zahăr, băuturi alcoolice pe piaţa UE. Excepție de la acest trend sunt fructele, în special merele, care, potrivit unor experţi, ar continua să ia drumul spre Federaţia Rusă, pe unde legal, pe unde ocolind buchea legii. Potrivit ministrului economiei, Octavian Calmîc, acest lucru se întâmplă deoarece producătorii s-au obişnuit să nu-şi pună problema calităţii mărfurilor, lucru imposibil de realizat în ţările din vest. Oricum, ministrul economiei spune că preferă să vadă partea plină a paharului: iar cifrele sunt în favoarea dezvoltării şi diversificării comerţului extern.

Calmîc este co-preşedintele comisiei mixte moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică. După o pauză de cinci ani, această comisie s-a întrunit în luna decembrie şi a convenit un plan de acţiuni privind eliminarea constrângerilor în domeniul comerţului bilateral. Este unul dintre motivele ce-l face pe ministrul economiei să spere că vor fi eliminate taxele vamale aplicate la importul produselor moldovenești.

Octavian Calmîc
Octavian Calmîc

Octavian Calmîc: „Noi vrem să trecem de la liste de companii la lista cerinţelor bazate pe nişte standarde internaţionale sau pe nişte practici internaţionale şi noi, prin inetrmediul structurilor statului, să asigurăm conformitatea agenţilor economici şi a produselor noastre la aceste cerinţe care sunt”.

Din 2017 până în 2020 Republica Moldova urmează să pună în aplicare Pachetul energetic III al Uniunii Europene care presupune restructurarea operatorilor energetici şi divizarea lor în întreprinderi de furnizare, transport şi distribuţie. În 2011, atunci când guvernul de la Chișinău a semnat acest document, a provocat iritare la Moscova.

Reprezentanţii Gazprom au respins din start ideea divizării companiei fiice ModovaGaz, care deţine monopol pe piaţă, considerând totodată că documentul pune în pericol investițiile ruseşti făcute în Moldova.

L-am întrebat pe Octavian Calmîc dacă nu există riscul ca şi de această dată Moscova să blocheze aplicarea normelor europene, mai ales că autoritățile au anunţat că vor să dea în folosinţă gazoductul Iaşi-Ungheni, creând premisele apariției altor operatori pe piaţă?

Octavian Calmîc: „Noi am avut consultări şi cu colegii de la Moscova, dar şi cu Gazpromul vizavi de implementarea şi necesitatea implementării pachetului III energetic. De fapt, îngrijorările lor au fost termenii prea optimiști. Noi suntem într-un dialog, există o înțelegere din partea operatorilor de pe piaţă”.

Expertul IDIS Viitorul, Alexadru Fală, admite că Gazprom va încerca să tergiverseze aplicarea pachetului III energetic şi că guvernanţii nu ar trebui să uite că Federaţia Rusă foloseşte livrarea de gaze în calitate de instrument politic. În ceea ce privește revenirea produselor moldovenești pe piaţa rusă, Alexandru Fală este de părere că înţelegerea Calmîc-Rogozin din decembrie 2016, precum şi înscăunarea unui preşedinte pro-rus la Chişinău poate prezenta precondiții, dar totuşi va trebui să există o decizie politică a Moscovei.

Cât despre prognozele macro-economice, expertul IDIS Viitorul Alexandru Fală spune că acestea ar putea să se adeverească: a fost un an agricol bun, există o evoluție pozitivă a preţurilor pe plan mondial, iar reluarea finanțării din exterior ar putea spori investiţiile străine.

Alexandru Fală: „La moment sunt condiţii favorabile pentru Republica Moldova, pe de o parte, avem o politică monetară stimulativă, avem relaxarea politicii monetare, doi, avem situaţia în care a fost deblocată finanţarea externă. Evident că acest lucru va favoriza creditarea şi investiţiile. Sectorul bancar, cred că, va încerca să facă anumite eforturi pentru a injecta acel surplus de lichidităţi pe care-l posedă. De aceea pe intern factorii sunt favorabili”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG