În fața guvernului se strâng tot mai mulți bucureșteni, după ce ministrul Justiției a adus noi argumente în favoarea Ordonanței de urgență care legalizează parțial abuzul în serviciu. Aproape două mii de oameni s-au aflat încă de dimineață în Piața Victoriei, scandând pentru demisia guvernului, care a adoptat ordonanța de urgență pentru favorizarea corupției astă noapte, fără să fi fost anunțată în prealabil pe ordinea de zi.
Câteva hoteluri pentru tineret au anunțat că oferă cazare gratuit pentru cei care vin din provincie să protesteze și mai mulți bucureșteni le-au adus manifestanților ceai fierbinte, apă și mâncare.
Președintele Klaus Iohannis l-a somat într-o scrisoare publică pe primul ministru Sorin Grindeanu să retragă Ordonanța de urgență care modifică prevederile Codurilor penale.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, susţin într-o declaraţie comună că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, precizând că urmăresc „cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România.
Parlamentul European a anunțat că va organiza mâine în plen o dezbatere pe tema statului de drept din România. Ambasadorul american la București, Hans Klemm, s-a întâlnit cu premierul român pentru a discuta despre Ordonanța care subminează lupta cu marea corupție, în vreme ce parlamentarii Uniunii Salvați România au venit cu pancarte la sediul legislativului. „Rușine”, „Hoții”, „Noaptea ca hoții”, „Refuz acest abuz”, „Liber la furat”. Aceste sloganuri care se strigă în stradă au fost duse pe afișe în Parlament de la cei de la USR, care s-au hotărât să rămână în incinta Legislativului, ca semn de solidaritate cu strada.
Protestele de la București reflectate de mediile internaționale: Euronews
Direcția Națională Anticorupție arată că prin dezincriminare abuzului în serviciu, aşa cum este reglementată de Ordonanța de urgență, vor fi afectate peste 2000 de dosare și o mare parte dintre ele vor fi clasate. Sunt favorizate persoanele trimise deja în judecată, cum este și liderul majorității, Liviu Dragnea. Potrivit Ordonanței pe care a adoptat-o guvernul astă noapte, abuzul în serviciu nu mai este faptă penală pentru prejudicii mai mici de 45.000 de euro (200.000 de lei), iar pentru sume mai mari pedeapsa poate fi doar o amendă, adăugată la recuperarea prejudciului. De asemenea, nu se vor mai putea face denunțuri decât în primele șase luni de la producerea faptei. Această din urmă prevedere, va afecta dosarele de terorism, de trafic de droguri și pe cele de mare violență, a avertizat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Președintele Klaus Iohannis a încercat astăzi să mobilizeze autoritățile independente, care ar putea opri Ordonanța ce nu va intra, însă, în vigoare, integral, imediat. Prevederile cele mai dure sunt prevăzute să producă efecte abia peste zece zile. A fost la Consiliul Superior al Magistraturii, unde judecătorii și procurorii au hotărât să trimită o sesizare către Curtea Constituțională, iar apoi, președintele a mers la Avocatul Poporului pentru a-l convinge pe Victor Ciorbea să atace ordonanța la Curtea Constituțională, singura modalitate de a opri lucrurile. Șeful Avocatului Poporului spune că analizează actul normativ, dar insistă că nu poate face nimic.
Deocamdată, coaliția majoritară nu dă semne că vrea să răspundă presiunilor concertate care au venit atât din stradă, cât și dinspre partenerii europeni ai României. Între timp, criza politică se accentuează pe toate nivelurile.