Linkuri accesibilitate

Scena politică și electorală franceză în an de alegeri prezidențiale


Benoît Hamon candidatul prezidențial al socialiștilor francezi
Benoît Hamon candidatul prezidențial al socialiștilor francezi

Începem să numărăm săptămânile până la alegeri și acum toate speculațiile sunt posibile.

E cazul să fac mea culpa: spuneam, după ce alegerile preliminare ale Republicanilor îl desemnaseră pe François Fillon drept candidat la prezidențiale, că acesta are un culoar foarte favorabil în față și că va fi, mai mult ca sigur, viitorul președinte al Franței. Mă înșelasem dar am circumstanțe atenuante: nu aveam cum prevedea bomba care a explodat zilele trecute. Săptămânalul satiric Le Canard enchaîné a dezvăluit că dna Fillon a primit sume considerabile, în perioada când soțul ei era deputat, pentru o presupusă muncă de atașat parlamentar.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Urme ale acestei munci nu se văd, deocamdată, dar plata a fost mai mult decât generoasă, vreo 800000 de euro. La fel de generoasă a fost și venerabila publicație Revue des Deux Mondes care i-a plătit dnei Fillon, pentru două scurte recenzii, frumoasa sumă de 100000 de euro. Iată, așadar, că regăsim moravurile clasei noastre politice și pe malurile Senei. Nu știm cum se va termina această poveste: ancheta este în curs iar Fillon a declarat că, dacă va fi pus sub acuzare, își va retrage candidatura.

Fapt este că începem să numărăm săptămânile până la alegeri și acum toate speculațiile sunt posibile. Partidul socialist și-a desemnat și el candidatul: fostul premier Manuel Valls, de orientare mai curând social-democrată, a fost învins, iar învingătorul se numește Benoît Hamon, cu vederi foarte de stânga, apropiate mai degrabă de acelea ale turbulentului Jean-Luc Mélenchon. Din această situație pare să profite cel mai mult cel ce era considerat un out-sider, Emmanuel Macron, fost ministru al economiei, politician foarte tânăr (nici nu a împlinit 40 de ani) și care ar putea să primească sprijinul unor socialiști nemulțumiți de radicalismul lui Hamon. Interesant este că și mulți alegători de dreapta se regăsesc în programul, cu nuanțe liberale, lui Macron încât acesta devine, peste noapte, favoritul alegerilor prezidențiale, fără a avea un partid în spate și nici, implicit, aparatul birocratic corespunzător.

Dar, desigur, toată lumea se întreabă care va fi, în aceste condiții, soarta liderului de extremă dreaptă Marine Le Pen. Sondajele confirmă că ea va intra în turul doi dar că va pierde, indiferent cine-i va fi contracandidat – Fillon. Hamon sau Macron. Să sperăm că așa va fi însă cele întâmplate în ultima vreme ne îndeamnă la prudență.

Previous Next

XS
SM
MD
LG