Linkuri accesibilitate

Sebastian Kurz: „OSCE este angajat activ în formatul 5+2 și sperăm că vom putea în acest an să ameliorăm problemele cu care se confruntă oamenii”


La conferința de presă comună cu șeful diplomației moldovene, Andrei Galbur
La conferința de presă comună cu șeful diplomației moldovene, Andrei Galbur

Vizita în R. Moldova a ministrului de externe austriac, a cărui țară deține anul acesta președinția OSCE.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, care deține în acest an și președinția prin rotație a OSCE, își exprimă speranța la Chişinău că anul 2017 va aduce progrese importante în reglementarea transnistreană.

Ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, se află în a doua zi a unei vizite în Republica Moldova, în calitatea sa de președinte în exercițiu al OSCE. Diplomatul a inaugurat Ambasada Austriei în Republica Moldova, a participat la Forumul moldo-austriac al oamenilor de afaceri și a avut întrevederi cu ministrul de Externe, Andrei Galbur, premierul Pavel Filip și președintele Igor Dodon, după care a mers și la Tiraspol.

Vorbind joi seara la Chişinău, președintele în exercițiu al OSCE a cerut încetarea violențelor în estul Ucrainei și accesul în zona afectată de conflict a observatorilor internaționali și a ajutorului umanitar. Acesta a subliniat că „încălcarea acordurilor discutate la Minsk și violențele care au loc sunt inacceptabile”, iar situația populației este critică, sunt mii de oameni care nu au acces la curent electric, la apă și căldură, lucru care se întâmplă pe fundalul temperaturilor foarte de joase de afară.

Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, președintele în exercițiu al OSCE a declarat:

Sebastian Kurz: „OSCE este angajat activ în formatul 5+2 și sperăm că vom putea în acest an să ameliorăm problemele cu care se confruntă oamenii.”

Ministrul moldovean de externe Andrei Galbur a anunțat că s-a discutat despre organizarea în cel de-al doilea trimestru al anului curent, la Viena, a unei noi întâlniri în formatul 5+2:

Andrei Galbur: „Am pledat pentru extinderea listei chestiunilor de pe agenda de negocieri formulate în protocolul de la Berlin – asigurarea libere circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor dintre cele două maluri; asigurarea condițiilor pentru buna funcționare a școlilor din regiunea transnistreană în baza grafiei latine; asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole și alte chestiuni importante.”

Premierul Pavel Filip și-a exprimat speranța că anul 2017 va fi mai fructuos în reglementarea transnistreană și că se va ajunge la discutarea problemelor de securitate și a statutului juridic al regiunii din stânga Nistrului.

Pavel Filip: „În 2017 interesul nostru principal este de a aborda, în cadrul procesului de negocieri, pe lângă subiectele formulate în protocolul de la Berlin, chestiunea legată de elaborarea statutului juridic special al regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova. Credem că a sosit momentul să demarăm discuțiile pentru chestiuni politice din coșul trei al agendei de negocieri în formatul 5+2. Ceea ce numim noi politica pașilor mici și măsurile de întărire a încrederii trebuie să aibă ca finalitate soluționarea problemei transnistrene și reunificarea celor două maluri ale Nistrului.”

În același timp, Pavel Filip s-a pronunțat împotriva unui scenariu de federalizare a Republicii Moldova.

Premierul moldovean și-a arătat îngrijorarea în legătură cu exercițiile militare desfășurate de Grupul operativ de trupe ruse din regiunea transnistreană, la care anul trecut au participat, pentru prima dată, și structurile de forță de la Tiraspol. „Sper că președinția austriacă și Misiunea OSCE vor lua atitudini pertinente privind prezența ilegală a trupelor ruse în Republica Moldova, inclusiv prin susținerea demersurilor Chişinăului privind retragerea necondiționate a trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional”, a mai spus Pavel Filip.

Previous Next

XS
SM
MD
LG