Linkuri accesibilitate

În România, premierul Grindeanu anunță abrogarea sau suspendarea Ordonanței de urgență care a scos în stradă sute de mii de oameni


Piața Victoriei, București, 4 februarie 2017
Piața Victoriei, București, 4 februarie 2017

Schimbările la Codurile penale vor fi înaintate acum spre dezbatere în Parlament.

Premierul României, Sorin Grindeanu, a anunțat că duminică va fi convocată o ședință de urgență a guvernului pentru a se „abroga” sau, eventual, „proroga” (amîna aplicarea) Ordonanța de urgență care amendează Codurile penale și dezincriminează parțial abuzul în serviciu. Premierul a încercat, indirect, să pună responsabilitatea actualelor tensiuni pe președinție, atrăgând atenția că folosește termnul de „abrogare” pentru că este ceea ce a cerut administrația prezidențială.

Dar a asigurat imediat că guvernul „va găsi calea legală... ca ea să nu intre în vigoare”. Există în acest moment opinii diametral opuse despre forma legală, abrogare sau suspendare, la care ar trebui să recurgă guvernul pentru a „desface” Ordonanța de urgență adoptată marți noapte.

Într-o declarație pentru presă, dată în a cincea zi a protestelor de stradă din toată România, Grindeanu a mărturisit că „a auzit vocea străzii” constatând între altele că argumentele pentru care a fost adoptată Ordonanța de urgență cât și conținutul ei nu au fost clar comunicate.

Pentru acest deficit de comunicare, a mai declarat premierul român, „Ministerul Justiției și ministrul de justiție” își asumă consecințele. Ministrul justiției Florin Iordache și-a delegat cu două zile în urmă atribuțiile, pentru a lucra la elaborarea bugetului.

Declarația premierului Sorin Grindeanu (fragmente), 4 februarie 2017
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00


Premierul Sorin Grindeanu a mai spus că scopul Ordonanței de urgență adoptată marți seară, fără consultări, ar fi fost de a pune în concordanță decizii mai vechi ale Curții Constituționale cu cadrul legal. În contextul actual și după retragerea Ordonanței de urgență, premierul și-a anunțat intenția de a convoca, în cel mai scurt timp, consultări cu toate partidele pentru a elabora un proiect de lege care să fie înaintat în Parlament.

De schimbările aduse prin Ordonanța de urgență ar fi profitat între alții liderul partidului social-democrat, Liviu Dragnea, care având o condamnare penală nu a putut prelua conducerea guvernului după victoria clară în alegerile generale din decembrie 2016.

No comment: „Protestul copiilor” împotriva corupției, astăzi la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Sâmbătă, mii de oameni au continuat să protesteze la București și în alte orașe ale României. În capitală, manifestațiile au început cu o acțiune cu și pentru copii, după care a avut loc un marș spre clădirea Parlamentului. Odată încheiat înconjurul Parlamentului, manifestanții s-au întors în Piața Victoriei din fața sediului guvernului, unde i-a surprins declarația pentru presă a premierului Sorin Grindeanu.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG