Linkuri accesibilitate

România. Războiul PSD cu lumea (VIDEO)


A patra zi de proteste antiguvernamentale la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

A patra zi de proteste anti-guvernamentale. Peste 200.000 de demonstranți în toată țara

Guvernul de la București dominat de Partidul Social Democrat pare a fi acum în război cu aproape cu toată lumea.

Cu Avocatul Poporului din România, care a decis vineri, convins de președintele Klaus Iohannis, că are toate temeiurile să atace la Curtea Constituțională controversata ordonanță de urgență nr 13 emisă de cabinetul Sorin Grindeanu în 31 ianuarie, seara tîrziu, care modifică Codul penal și Codul de procedură penală.

Cu președintele Klaus Iohannis însuși, care a reușit într-o primă fază să oprească adoptarea ordonanței 13, împreună cu o alta, de grațiere a unor categorii de inculpați, ducîndu-se intempestiv la o ședință a guvernului Grindeanu.

Acea ședință la care Iohannis l-a privit în ochi pe ministrul justiției Florin Iordache și i-a spus că sînt doi „elefanți” în încăpere, o referire la cele două ordonanțe, în cele din urmă adoptate pe ascuns de guvern (Klaus Iohannis a atacat și el la Curtea Constituțională ordonanțele).

Cu procuroul general Augustin Lazăr, care a anunțat vineri că va ataca în instanță ordonanța de urgență de modificare a Codului Penal și Codului de procedură penală.

Guvernul de la București dominat de Partidul Social Democrat pare a fi acum în război și cu comunitatea internațională: departamentul de stat american, ministerul german de externe, Parlamentul European, Comisia Europeană, dar și cu comunitatea de afaceri din România.

Toți aceștia și-au exprimat îngrijorarea că lupta împotriva corupției din România va primi o lovitură grea, dacă ordonanțele respective produc efecte.

Cel mai mult și cel mai vocal însă, guvernul de la București dominat de Partidul Social Democrat, Partidul Social Democrat însuși, și liderul acestuia Liviu Dragnea, par a fi în război cu o mare parte a românilor, care începând din noaptea de luni 31 ianuarie - spre marți 1 februarie, au demonstrat în fiecare seară la București, și în multe alte orașe ale României, împotriva celor două ordonanțe

Televiziunile de știri românești spun că numărul total al protestatarilor a fost vineri de peste 300.000 în toată România, dintre care peste 150.000 de mii la București, 40.000 la Cluj, 25.000 la Timișoara, 20.000 la Sibiu, 13.000 la Brașov.

Manifestațiile de pînă acum au fost pașnice, a făcut excepție ziua de miercuri, când membri ai unor galerii sportive au atacat forțele de ordine cu petarde și sticle incendiare.

Demonstranții și majoritatea experților spun că ordonanţa care schimbă codurile penale, dezincriminează conflictul de interese, și modifică infracțiunea de abuz în serviciu ar fi menită să-i scape pe zeci de politicieni din toate partidele, inclusiv pe Liviu Dragnea, care sunt judecaţi pentru abuz de putere, de închisoare.

Aceeași demonstranți și majoritatea experților spun că ordonanța le-ar mai da politicenilor pîrghii legale cu care să poată frauda bugete publice, și să scape de pedeapsă.

Cabinetul Grindeanu neagă, și spune că ordonanța 13 și aceea privind amnistia au ca obiectiv să reducă supraaglomerarea din închisori, şi să armonizeze codurile penale cu mai multe decizii din vara trecută ale Curţii Constituţionale.

Premierul Grindeanu și liderul PSD au declarat deci răspicat că nu intenționează să renunțe la cele două ordonanțe.

La fel de răspicat, protestatarii spun că nici ei nu vor renunța la proteste, și chiar dacă sînt mânioși, sînt mânioși cu umor: „la mulți ani cu sănătate și-un veac de singurătate”.

Proteste de amploare sînt așteptate zilele următoare la București și în toată România.

Cum ar veni: „prost să fii să te iei de un popor al cărui desert preferat este coliva”, cum spun niște domni de la Iași.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG