Așa numita fereastră de iarnă la transferări s-a deschis și s-a închis fără mutări de mare calibru. Cîteva tranzacții merită, totuși, atenția. Înainte de toate, sosirea lui Gabriel Jesus de la Palmeiras la Manchester City. La 19 ani, noul vîrf al lui Manchester City joacă rolul de acum sezonier al minunii braziliene. Ultima ediție reușită a fost Neymar dar operația s-a soldat de multe ori cu nepotriviri și eșecuri. Salariul e incomparabil mai mare, dar și fotbalul și vremea sînt mult mai dure în Anglia. Gabriel Jesus va avea nevoie de o mare putere de adaptare. Mica șansă a noului star brazilian ar putea fi sfatul lui Fernando și Fernandinho, ceilalți doi brazilieni care joacă, de ani buni, la Manchester City. După primele trei meciuri în Anglia, Gabriel Jesus pare un transplant reușit, dar povestea abia începe.
O mutare de reușită mult mai probabilă l-a adus la Paris Saint Germain pe Thomas Draxler, fostul atacant al lui Wolfsburg. Draxler e un jucător pe deplin format și, poate, cel mai promițător talent al fotbalului european. Paris Saint Germain vor cîștiga considerabil în penetrație și viteză cu Draxler bine distribuit în teren.
Un alt mare talent, Dimitri Payet, a luat o decizie plină de contradicții. Payet e un atacant de tehnică excepțională, titular în naționala Franței și, cumva, așezat la West Ham United, un club relativ modest pentru asemenea jucător. Era tot mai evident că Payet nu mai are ce căuta la West Ham. Pe măsură ce West Ham a început să cadă și să alunece spre retrogradare, relația s-a stricat. Maresille a făcut o ofertă foarte bună, Payet a cerut transferul, dar West Ham a refuzat. Payet a intrat în grevă și a rămas pe bancă. Marseille a revenit cu o ofertă de 20 de milioane de euro și West Ham a acceptat, după un joc de presiuni nu tocmai corect. Problema lui Payet e că pleacă într-un campionat mult mai puțin competitiv și la o echipă mai comodă și demult mediocră.
În mod curos, mini-sezonul de transferări a fost dominat de știri despre cluburi practic necunoscute. Vorbim, aici, de ascensiunea așa numitei „tentații chineze”. La început o bizarerie, vînătoarea de nume mari pentru campionatul chinez a ajuns o practică serioasă. Exodul continuă. Cluburi complet irelevante din irelevantul campionat chinez trimit emisari în Europa și, împreună cu ei, oferte nebune. La început, erau vizați jucătorii la capăt de carieră, în căutarea ultimei lovituri financiare. Ultimul exemplu e argentinianul Carlos Tevez, plecat de la Boca Juniors la Shanghai Shenhua pentru 11 milioane de euro. După ce a trecut pe la Manchester United, Manchester City și Juventus, Tevez încheie cu o mutare care îi aduce o sumă la care nu visează un jucător de 33 de ani.
Mai nou, însă, raidurile chinezești au luat în vizor nume mari, încă departe de sfîrșitul carierei. Așa a fost capturat Oscar care a plecat de la Chelsea la Shanghai SIPG pentru 70 de milioane de euro, o sumă pe care Oscar nu o putea obține la nici un alt club.
Alex Vitsel, un bun mijlocaș belgian de la Zenit Sankt Petersburg și nimic mai mult, a plecat la Tianjin Quqangjian, pentru 20 de milioane de euro.
Dar marea lovitură pusă la cale de chinezi a fost ratată în ultimul moment. Ținta era Diego Costa, faimosul vîrf al lui Chelsea. Se pare că un club din China a oferit aproape un milion de euro pe săptămînă. Costa a fost la un pas de plecare și a intrat în conflict cu antrenorul și conducerea clubului Chelsea. În cele din urmă, Costa a cedat și a rămas la Chelsea. Însă tentația e enormă și va continua să smulgă jucători de la marile cluburi europene. Deja bogați, mulți din ei își vor face socoteala că o carieră în fotbalul mare e mai puțin importantă. Un transfer în Chnia îi scoate din fotbal și pune capăt unei cariere serioase dar îi face bogați pe restul vieții.