În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul și publicistul Ghe. Cojocaru a discutat despre bilanțul vizitei la Bruxelles a președintelui Igor Dodon.
Gheorghe Cojocaru: „Prima vizită a președintele Igor Dodon la Bruxelles și a doua sa vizită în străinătate, după cea de la Moscova, s-a înscris, în general, în tonalitatea atitudinii sale față de Uniunea Europeană, afișată în campania electorală de anul trecut. Principial, președintele a păstrat tonul critic față de relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, a reluat avertismentul despre anularea Acordului de Asociere, în cazul victoriei partidului său, Partidului Socialiștilor, în alegerile parlamentare, anticipate sau în termen, a promovat ideea unei trilaterale Bruxelles – Chișinău – Moscova, pe care a discutat-o și cu prilejul întâlnirii de la Kremlin cu președintele Vladimir Putin. Este, practic, pentru prima dată când un șef de stat de la Chișinău expune o asemenea poziție în fața autorităților Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Toate acestea au fost spuse de președintele Dodon și în campania electorală, și la Moscova. La Bruxelles a fost expusă exact aceeași abordare sau vi s-a părut mai nuanțată?
Gheorghe Cojocaru: „Să amintim că, înainte de plecarea la Bruxelles, Președinția făcea public un raport documentat despre evoluția relațiilor cu Uniunea Europeană în ultimii ani, ceea ce părea să confere un grad sporit de obiectivitate demersului președintelui în fața înaltelor autorități europene. Între altele, instituirea unei asemenea practici este salutabilă și utilă. Totodată, este regretabil că Președinția n-a prezentat un asemenea raport și înainte de vizita lui Igor Dodon în Federația Rusă.
Or, din câte se poate înțelege, anume cifrele din acel raport al Președinției, care redau adevărata miză a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, ar fi putut să-l determine pe Igor Dodon să încerce o nuanțare și temperare anume a discursului său la întâlnirile cu oficialitățile europene. Este de reținut că focul criticilor președintelui Dodon s-a concentrat asupra oligarhilor de acasă și mai puțin împotriva Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Ce impact ar putea avea această poziție critică a președintelui Dodon față de Uniunea Europeană asupra relației dintre Chișinău și Bruxelles?
Gheorghe Cojocaru: „Pentru acest moment, declarațiile președintelui nu pot fi decât un semnal de alarmă în fața decidenților de la Bruxelles, însă pe termen mediu, în cazul unui succes al socialiștilor în alegerile parlamentare viitoare, multe se pot schimba pe această axă de coordonate.”
Europa Liberă: Președintele Dodon a vorbit, inclusiv cu acest prilej al vizitei sale la Bruxelles, despre necesitatea reechilibrării politicii externe, prea deplasate, din punctul său de vedere, spre Vest.
Gheorghe Cojocaru: „Da, se pare că președintele este realmente preocupat de această idee a unei reașezări, dacă se poate folosi acest termen, între cele două sensuri ale politicii externe a Chișinăului. Politica echilibrului însă nu este una simplă. Ar fi o eroare să se creadă că aceasta s-a putea face printr-o înclinare mecanică a balanței în sensul în care se dorește. Mult mai important este ca însăși societatea să fie ajutată să-și găsească un echilibru reconfortant, înainte de a face un viraj sau altul în sfera politicii externe.”