Linkuri accesibilitate

România: 20 de zile de proteste non-stop (VIDEO)


La protestul de astă-seară din Piața Victoriei
La protestul de astă-seară din Piața Victoriei

Între o mie și trei mi de manifestanți antiguvernamentali și-au continuat protestele în Piața Victoriei la București, susținuți de cei de la Cluj, Timișoara, Sibiu și alte orașe.

Pentru a 20-a zi consecutiv, în capitala României au continuat protestele în fața sediului Guvernului din Piața Victoriei, unde duminică s-au adunat între 1.000 și 3000 de manifestanţi, potrivit estimărilor televiziunilor de știri și agențiilor de presă. Majoritatea celor din piaţă purtau pe mână banderole galbene pe care scrie #rezist.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat duminică în fața Palatului Cotroceni, pentru a 15-a zi consecutiv, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de președintele Klaus Iohannis.

La Cluj au protestat în jur de trei mii de persoane, care s-au adunat, ca în fiecare seară în Piaţa Unirii de unde au plecat în marş prin centrul oraşului.

Proteste de mai mică amploare au avut loc și la Timișoara și Sibiu, relatează Digi24.

Luni și marți, Parlamentul va dezbate și vota Ordonanța de abrograre a celei care dezincrimina parțial abuzul în serviciu și care a scos lumea în stradă la cele mai ample proteste de la revoluția din decembrie 1989.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a continuat să afirme că protestele ar fi fost organizate de cei care au pierdut alegerile generale din decembrie, acuzând din nou „corporații multinaționale și naționale” că ar fi susținut protestele. La care, potrivit liderului social-democrat, s-ar fi adăugat „decizia” președintelui țării, Klaus Iohannis, de a „începe un război total cu PSD”, relatează Agerpres.

„Pe cât de mare a fost victoria în alegeri a PSD, pe atât de mare a fost frustrarea celor care au pierdut alegerile și, de fapt, aici se află originea acestei stări de lucruri. Dacă nu era Ordonanța 13, apărea altceva, din moment ce președintele Iohannis a spus că este hotărât să înceapă un război total cu PSD", a declarat duminică Liviu Dragnea la „România TV”.

Sâmbătă, într-un interviu televiziat, premierul Sorin Grindeanu a spus că „a auzit mesajul celor care protestează seară de seară în fața Palatului Victoria”, motiv pentru care guvernul a luat deja decizia de a abroga controversata Ordonanță de urgență care dezincrimina parțial abuzul în serviciu. Dar, premierul a reamintit că rămâne problema unor decizii ale Curții Constituționale care nu sunt puse în practică cât și problema supraîncărcării penitenciarelor. Grindeanu a promis, însă, din nou că orice decizie în viitor se va lua în Parlament, după o dezbatere publică largă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG