Linkuri accesibilitate

O alternativă europeană la NATO? (Al. Lăzescu/22)


„De fapt, bătălia Rusiei este pentru influență, nu una strict geopolitică” (Contributors.ro).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct

Conferința de Securitate de la München e abordată în două analize. În ediția electronică a revistei 22, Alexandru Lăzescu reamintește că și în 2007, „tot la München, Vladimir Putin lansa un atac inflamat asupra ordinii mon­diale dominate de Occident, cri­ti­când în particular extinderea NATO. (...) Atunci, discursul lui Putin a fost privit totuși cu destulă detașare”. Nu și acum, când Serghei Lavrov a vorbit despre „așa-nu­mita nouă ordine liberală. Lăzescu observă că mulți consideră „excesiv de alarmiste” scenariile cu o Rusie pregătită să preia supremația mondială, câtă vreme la München oficialii americani au asigurat că sprijinul american pentru NATO nu se va diminua. „Aceste asigurări sunt însă relativ înșelătoare, scrie analistul de la 22. Nu ei sunt până la urmă cei care au cuvântul decisiv, ci președintele (Donald Trump)”, care nu se știe ce va scrie mâine pe twitter. De fapt, „în interiorul UE ia amploare un curent ca­re își dorește o decuplare a Europei Con­ti­nentale nu doar de America, ci și de Ma­rea Britanie”, iar dacă Angela Merkel va pierde poziția de cancelar al Germaniei, probabil că într-adevăr s-ar putea contura varianta unei alternative europene la NATO.

Într-o analiză publicată pe contributors.ro, Valentin Naumescu tinde să tempereze asemenea spaime. Șeful diplomației de la Moscova, spune el, „face intenţionat confuzia între ordinea occidentală şi ordinea liberală”. De fapt, bătălia Rusiei este pentru influență, nu una strict geopolitică. „Rusia ar dori, dacă se poate (dar, evident, nu se poate) să redevină egala Americii și să împartă această lume, creată după tiparele capitalismului liberal și ale globalizării anglo-americane. Rușii vor putere, (...) dar nu mai vor să o exercite cu cizmele mujicilor cufundate în noroiul înapoierii lor istorice, ci eventual în costume Armani și limuzine germane, utilizând tehnologie de comunicare americană și relaxându-se în vacanțe pe Riviera francez”. Altul ar fi motivul întemeiat de îngrijorare: ordinea globală chiar se schimbă. Nu va urma supremația Rusiei asupra Vestului, ci mai degrabă o tendință de schimbare prin care politicile și societățile occidentale să „abandoneze modelul ordinii liberale, virând amenințător spre naționalism, autoritarism, protecționism și populism”. De fapt, în acest moment, scrie Valentin Naumescu, singura propunere alternativă la ordinea occidentală este cea a Statului Islamic: „«viziunea» fundamentalismului islamic, a Califatului care şterge graniţele între statele naţionale este modelul de lume iraţională, înapoită, supusă, care sfidează libertăţile şi demnitatea umană”.

Ordonanța 13 a fost anihilată de Parlamentul de la București, numai că liderul social-democrat Liviu Dragnea are alte și alte idei care duc tot înspre salvarea corupților. „Ce-i de făcut când România a intrat pe mâna unui disperat care, pe de o parte, tremură de teama pușcăriei, iar pe de altă parte are sentimentul că, de vreme ce a câștigat alegerile, țara e moșia lui?” Cine poate scăpa țara de Liviu Dragnea?, se întreabă în România liberă Mircea Marian. Doar PSD, pentru că opoziția parlamentară e la pământ iar președintele Klaus Iohannis n-ar prea avea interes să dispară PSD de la guvernare (propria opoziție față de PSD îi prinde bine în perspectiva următoarelor alegeri prezidențiale). Deocamdată PSD e unit de interesul puternic de a ajunge la bani, deci slabe speranțe.

XS
SM
MD
LG