Linkuri accesibilitate

„Statul trebuie să-i ajute pe agricultori, iar aceștia trebuie să aibă grijă de afacerile lor”


Ministrul moldovean al agriculturii față cu fermierii din R.Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Ministrul moldovean al agriculturii Eduard Gramă le-a promis vineri fermierilor din R.Moldova că regulamentul privind acordarea subvențiilor în acest an va fi finalizat curând, și toți cei interesați vor putea depune cereri. Ministrul a vorbit la adunarea generală a Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova. Relatează Nicu Gușan:

Statul trebuie să ajute agricultorii, dar nu să facă binefacere, iar producătorii trebui să aibă grijă de afacerile lor. Este una din concluziile făcute astăzi de ministrul Agriculturii, Eduard Grama.

Multiplele probleme, adunate pe parcursul anilor, au pus ministrul în situația dificilă de a răspunde unui val enorm de întrebări, semn că sectorul agricol, deși este unul strategic pentru economie, este mai degrabă pe linie de plutire.

Producătorii agricoli vor un sprijin mai mare din partea statului, adică condiții favorizante pe piață.

Tudor Darie
Tudor Darie

Una dintre propuneri sugera ca livrările de produse către instituțiile de învățământ să fie efectuate doar de producători, nu și de intermediari. Solicitarea a venit din partea lui Tudor Darie, directorul executiv al Asociației Obștești „Agro-cons” din Drochia:

„În prezent, majoritatea dintre cei care livrează produse către grădinițe sunt intermediari, dar scopul lor care este? Să cumpere mai ieftin, și să vândă mai scump, dar în rest măcar să bată vântul. Omitem intermediarii, iar pe masa copiilor să ajungă produse direct de la producător, pe care-l cunosc toți.”

Propunerea sună bine, în contextul scandalului cu produse alterate livrate grădiniților și școlilor de către mai multe firme intermediare, dar prețurile de achiziție ar putea să crească, în urma unor asemenea modificări. Totuși, ministrul Agriculturii, Eduard Grama a lăsat să se înțeleagă că o asemenea inițiativă ar putea fi sprijinită de Guvern:

Eduard Grama
Eduard Grama

„Se pregătesc niște modificări pe domeniul achizițiilor la nivel de Guvern, și eu sper că în aceste modificări se vor regăsi și unele soluții legate de producătorii autohtoni. Tindem să organizăm cât mai multe avantaje pentru producătorii autohtoni. Ne pregătim pentru anul acesta ca să introducem legea 51% pe rafturile din magazine, de produse autohtone.”

Alte modificări anunțate de ministrul Agriculturii se referă la regulamentele de subvenționare a tehnicii agricole. Dacă un fermier va dori să-și cumpere un tractor, și să obțină subvenții pentru achiziție, el va trebui să dovedească că deține terenuri, care au nevoie de lucrări cu tehnica respectivă. Anterior mai multe persoane ar fi abuzat de subvenționări cumpărând tractoare doar pentru a presta servicii fermierilor contra cost.

Cu un ton optimist, șeful de la Agricultură s-a referit și la elaborarea legii calamităților naturale, modificarea legii pentru gospodăriile țărănești, dar și avizarea codului funciar.

Legea zilierilor este o altă inițiativă așteptată de fermieri de mai mult timp. Eduard Grama s-a arătat convins că și acest proiect va fi votat de legislativ până la sfârșitul anului. Proiectul ar urma să reducă din birocrație și cheltuielile angajatorilor.

Agricultorii s-au plâns și de creditele prea scumpe, aproape imposibil de accesat. Totuși, ministrul nu s-a oprit foarte mult la acest subiect, pe semne că nici nu prea sunt soluții pentru a convinge băncile comerciale să negocieze dobânzile.

Deocamdată, sectorul agricol rămâne un domeniu puțin atractiv mai ales pentru tineri. În acest an nici un student nu s-a înscris la Facultatea de Horticultură, iar vârsa medie a celor care se regăsesc în agricultură este de 50 de ani. Printre puținii tineri care muncesc totuși în agricultură este și Ion Gladchii, din raionul Ungheni, care la ai săi 21 de ani este apicultor, alături de tatăl său:

Ion Gladchii
Ion Gladchii

„M-am implicat pentru că la noi salariile de angajat, care se oferă, sunt destul de mizere, foarte mici, și nu ajung unui tineri să se dezvolte. Primele provocări sunt, bineînțeles, lipsa de finanțe. Ca să te poți dezvolta, ca să poți începe o afacere ai nevoie de investiții, care sunt destul de mari. Ca să începi o afacere de la zero este dificil, este greu.”

Problema cu banii este și va fi în permanență, a adăugat șeful de la Agricultură, Eduard Grama, în schimb el a îndemnat producătorii să se asocieze, prezentând asta ca o soluție în fața provocărilor din acest sector.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG