Linkuri accesibilitate

Este calea europeană a Moldovei sub semnul întrebării?


La „masa rotundă” de la Fundația Soros Moldova
La „masa rotundă” de la Fundația Soros Moldova

Concluzii critice la adresa guvernării, într-un studiu realizat de experți independenți.

Autorii unui nou studiu despre Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană au spus, astăzi, că progresele la punerea lui în practică sunt mai mici decât cele cu care se laudă autoritățile. Concluziile prezentate la o „masă rotundă” organizată de Fundația Soros-Moldova contrastează cu cele ale unei alte mese rotunde, mai prietenoase guvernării, de săptămâna trecută.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct

Studiul lansat sub auspiciile Fundaţiei Soros-Moldova arata ca autorităţile moldovene deraiază de la propriile angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere la UE. Corupţia şi lipsa de responsabilitate a guvernării pun sub semnul întrebării calea europeană a ţării, se mai arată în studiul semnat de experţi din mai multe organizaţii neguvernamentale cu renume. Ei au analizat şase domenii prioritare, între care lupta împotriva corupţiei, justiţia, sistemul de integritate şi sectorul bancar şi au constatat mai multe regrese.

Despre randamentul reformării sistemului de integritate studiul spune că adoptarea cadrului legal a fost torpilat mai multă vreme de PD, cea mai influentă componentă a coaliţiei de guvernare. Pachetul de integritate a fost adoptat, totuşi, la mijlocul anului 2016. Numai că ritmul şi maniera în care este pus în aplicare denotă mai curând lipsa de voinţă a guvernării de a constitui o Autoritate Naţională de Integritate puternică şi imparţială, constată experta Elena Prohniţchi de la Asociația pentru Democraţie Participativă:

„Lipsa voinţei politice pe care o vedem la moment şi maniera în care se implementează această reformă ridică semne de întrebare în ce măsură această reformă îşi va atinge scopul.”

Experta a amintit despre tentativa guvernării de a compromite sistemul de integritate şi măsurile anticorupție, în general, prin numita amnistie fiscală. Proiectul a şi fost retras astăzi din parlament, a anunţat spicherul Andrian Candu.

Un alt semnatar al studiului, Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, a concluzionat că investigarea corupţiei la nivel înalt rămâne deocamdată doar o iluzie, chiar dacă Parlamentul a adoptat în 2016 mai multe legi importante în acest sens, între care şi reforma procuraturii. una din recomandările sale este combaterea corupţiei în sistemul judecătoresc şi în procuratură, adică în rândul celor care trebuie la rândul lor să lupte cu acest flagel:

„Aceasta trebuie să fie prioritatea. În opinia mea, lupta în aceste domenii pe bune nici nu a început. Am văzut câteva cazuri minore, dar cazuri reprezentative cred că însă se aşteaptă.”

Expertul Dumitru Alaiba de la Centrul pentru Politici şi Reforme a analizat situaţia din domeniul bancar. Una din principalele sale concluzii este că la trei ani de când s-a aflat despre frauda din sectorul bancar autorităţile moldovene nu dau semne că ar vrea să investigheze această „crimă”, prin urmare toate aşteptările sunt legate de o intervenţie a UE, a menţionat Dumitru Alaiba:

„Ne aşteptăm la o investigaţie internaţională şi la mai multă insistenţă din partea partenerilor externi în a promova reformele inclusiv în acest domeniu de transparentizare, de demonopolizare, pentru că sistemul bancar este dacă nu monopolizat atunci cartelizat.”

Experţii au scos in vileag mai multe dovezi ce atesta regresul în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere. Experţii care semnează studiului îndeamnă UE să supravegheze mai strict asistenţa tehnică şi financiară oferită Republicii Moldova şi să taxeze autorităţile moldovene pentru orice abatere.

Concluziile studiului realizat sub auspiciile Fundaţiei Soros-Moldova sunt total diferite de bilanțul prezentat în urmă cu o săptămână la o reuniune definita drept forum al societăţii civile. Observația aparţine directoarei Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, care şi-a reluat criticile faţă de felul cum a fost organizat săptămâna trecută acel forum civic la care s-a încercat, spune experta, minimalizarea regreselor în aplicarea Acordului de asociere:

„La acel forum civic s-a vorbit de rapoarte alternative, dar eu nu am văzut acele rapoarte alternative. A fost o încercare de a manipula opinia societăţii şi cea a donatorilor precum că reformele merg într-o direcţie pe care ne-o dorim şi în ritmul în care ni-l dorim. La acest eveniment, care îmi este mai aproape întrucât participă organizaţii neguvernamentale cu renume, constatăm că de fapt am deviat foarte mult la capitolul aplicarea acordului.”

În tabără experților şi comentatorilor care își declară sprijinul pentru guvernarea centrată în jurul PD de curând au fost reluate criticile la adresa opoziției de dreapta care ar face, cu sau fără voie, front comun cu formațiunea socialiștilor în frunte cu șeful statului, erodând astfel șansele vectorului european al Republicii Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG