„Corupția larg-răspândită, în special în sistemul judiciar, a continuat să fie cea mai semnificativă problemă legată de drepturile omului” în anul 2016 în Moldova, se spune în noua ediție a raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite privind drepturile omului în lume, dat publicității vineri, 3 martie.
„Monopolizarea presei locale, despre care se spune că servește intereselor unui număr redus de figuri politice, a fost un obstacol în calea libertății de expresei și a accesului la informație imparțială”, se mai spune în sumarul documentului, care enumeră apoi alte câteva neajunsuri înregistrate anul trecut în R. Moldova: violența în familie, acuzațiile de tortură și maltratare la care s-ar fi dedat polițiștii, gardienii din închisori, personalul instituțiilor psihiatrice și neurologice.
Raportul mai menționează violența împotriva recruților în armată, închisorile și centrele de detenție (izolatoarele) supra-aglomerate, amenințările la adresa jurnaliștilor și presiunile soldate cu auto-cenzura, traficul de oameni, discriminarea romilor, discriminarea persoanelor LGBTI, a oamenilor HIV-pozitivi și altora.
„Deși autoritățile au anchetat informațiile despre abuzuri în rândul serviciilor de securitate și la alte instituții, rareori s-a ajuns la incriminarea și pedepsirea cu succes a oficialilor acuzați de violarea drepturilor omului, complicitate la traficul de oameni sau corupție”, se mai spune în raport, care notează că în anul 2016 în R. Moldova a sporit anchetarea „selectivă” de oficiali, „din rațiuni politice”, în vreme ce „impunitatea”, adică aflarea deasupra legii a oamenilor influenți, „a rămas o problemă majoră”.