Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat: corupția, cea mai mare problemă a Moldovei în 2016


„Monopolizarea presei locale, despre care se spune că servește intereselor unui număr redus de figuri politice, a fost un obstacol în calea libertății de expresei și a accesului la informație imparțială”.

„Corupția larg-răspândită, în special în sistemul judiciar, a continuat să fie cea mai semnificativă problemă legată de drepturile omului” în anul 2016 în Moldova, se spune în noua ediție a raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite privind drepturile omului în lume, dat publicității vineri, 3 martie.

„Monopolizarea presei locale, despre care se spune că servește intereselor unui număr redus de figuri politice, a fost un obstacol în calea libertății de expresei și a accesului la informație imparțială”, se mai spune în sumarul documentului, care enumeră apoi alte câteva neajunsuri înregistrate anul trecut în R. Moldova: violența în familie, acuzațiile de tortură și maltratare la care s-ar fi dedat polițiștii, gardienii din închisori, personalul instituțiilor psihiatrice și neurologice.

Raportul mai menționează violența împotriva recruților în armată, închisorile și centrele de detenție (izolatoarele) supra-aglomerate, amenințările la adresa jurnaliștilor și presiunile soldate cu auto-cenzura, traficul de oameni, discriminarea romilor, discriminarea persoanelor LGBTI, a oamenilor HIV-pozitivi și altora.

„Deși autoritățile au anchetat informațiile despre abuzuri în rândul serviciilor de securitate și la alte instituții, rareori s-a ajuns la incriminarea și pedepsirea cu succes a oficialilor acuzați de violarea drepturilor omului, complicitate la traficul de oameni sau corupție”, se mai spune în raport, care notează că în anul 2016 în R. Moldova a sporit anchetarea „selectivă” de oficiali, „din rațiuni politice”, în vreme ce „impunitatea”, adică aflarea deasupra legii a oamenilor influenți, „a rămas o problemă majoră”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG