Linkuri accesibilitate

„Abuzul de drept” de drept al președintelui și de ce Iohannis ar trebui să tacă de-acum încolo


La protestele din Piața Victoriei
La protestele din Piața Victoriei

Frustrări parlamentare ambalate într-o „mustrare” scrisă.

În România continuă conflictul mai mult mocnit dintre Parlamentul dominat de social-democrați și aliații lor, de o parte, și președintele Klaus Iohannis și justiția, de partea cealaltă. Legislativul de la București a votat astăzi o declarație în care insistă că el, nu altă instituție, are dreptul de a controla activitatea guvernului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

Parlamentul României s-a autodefinit astăzi printr-o declarație propusă de Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE și președintele Senatului. Documentul enumeră articolele din Constituție care acordă autonomie și întâietate Parlamentului și în același timp îl admonestează pe Klaus Iohannis și aduce critici Consiliului Superior al Magistraturii pentru felul în care au reacționat față de Ordonanța de urgență numărul 13 care îndulcea lupta anticorupție și care a scos sute de mii de români în stradă.

Declarația pleacă de la frustrările vechilor parlamentari, ridiculizați ani la rând de fostul președinte Traian Băsescu, devenit acum el însuși senator, din cauză că aproape 70% dintre români nu au încredere în Parlament, dar mai ales fiindcă guvernul a fost nevoit să-și abroge Ordonanța sub presiunea străzii și toate retractările executivului au fost reluate apoi de legislativ. Tăriceanu a fost unul dintre puținii reprezentanți ai arcului de guvernământ care nu a fost de acord cu acest pas în spate, decis în cele din urmă de șeful PSD, Liviu Dragnea.

Documentul adoptat de plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților pleacă de la explicația pe care a dat-o Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța 13 și anume că executivul nu ar fi avut obligația să ceară avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru acea Ordonanță și pe de altă parte CSM, Consiliul Superior al Magistraturii „nu are abilitatea legală de a emite un astfel de aviz”.

Lămuririle au fost date după ce președintele Klaus Iohannis și CSM le-au cerut judecătorilor constituționali să stabilească dacă puterea legislativă și cea judecătorească se află în conflict cu puterea executivă. Curtea a decis că nu a fost vorba despre niciun conflict, ceea ce a încurajat Parlamentul să adopte Declarația de astăzi, în care se vorbește despre „absența manifestă a bunei credințe” în interpretarea Constituției de către reprezentanții autorității judecătorești și despre „abuzul de drept” al președintelui Klaus Iohannis pe motiv că ar fi recurs la sesizarea „fără temei” a Curții Constituționale „doar în scopul blocării unui proces politic democratic”.

Este vorba despre încercarea președintelui de a găsi orice soluție care să ducă în final la anularea Ordonanței 13, care dezincrimina parțial abuzul în serviciu. Această încercare pare să fie contorizată de majoritatea parlamentară și pusă pe o listă alături de alte acuzații împotriva lui Klaus Iohannis pentru a fi folosită la momentul oportun, eventual chiar ca pretext pentru o eventuală suspendare a președintelui român.

În documentul adoptat de Legislativ se mai precizează că „modul direct de alegere a Președintelui României” ar fi „indus” „impresia greșită că cel ales este primul reprezentant al națiunii” și că ar fi „un președinte absolut al românilor, mai legitim și mai reprezentativ decât Parlamentul”.

Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a țării” mai precizează Declarația parlamentarilor preluând un articol din legea fundamentală. Ținând cont de această prerogativă supremă, documentul adaugă că parlamentul „califică drept neconstituționale și inacceptabile judecățile pe care fie Președontele României, fie CSM, fie reprezentanți ai Parchetului General le formulează la adresa unor decizii și activități ale Guvernului”. Cu alte cuvinte doar Parlamentul poate trage la răspundere guvernul și în general președintele sau liderii puterii judecătorești n-ar trebui să mai critice Parlamentul sau Guvenrul, fiindcă altminteri s-ar afla în afara Constituției.

Opoziția nu a votat această Declarație. Primvicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a spus că textul documentului „respiră autarhism și intoleranță”. Senatorul Vlad Alexandrescu de la Uniunea Salvați România a subliniat că Declarația „neagă ordinea constituțională a României”, în vreme ce senatorul PMP, Traian Băsescu i-a certat pe parlamentarii puterii spunându-le că ei singuri s-au dat pe mâna magistraților atunci cât au tot cerut avize de la CSM.

Politigraf

XS
SM
MD
LG