Linkuri accesibilitate

Cresc tensiunile diplomatice între Turcia și Olanda


Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, Istanbul, 7 martie 2017

Ministerul de externe al Turciei a declarat sâmbătă că nu dorește revenirea la post, „o vreme”, a ambasadorului Olandei, aflat îu concediu, transmite Reuters. Surse din minister au declarat că autoritățile de la Ankara au blocat accesul în ambasada și consulatul Olandei. Este reacția la decizia Olandei de a nu permite în aceeași zi aterizarea avionului ministrului turc ce externe Mevlut Cavusoglu. Acesta urma să participe la un miting electoral la Rotterdam pentru referendumul din aprilie, din Turcia, privind revizuirea Constituției. Prin modificarea Constituției, aprobată deja de Parlament, se va trece la un sistem prezidențial.

Germania, Austria, Elveția și Olanda se opun extinderii campaniei electorale din Turcia pe teritoriul lor, toate invocând motive de securitate. În replică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că în Olanda s-ar face resimțite „rămășițe naziste”. Erdogan invocase trecutul nazist și cu o săptămână în urmă când Germania a interzis o serie de mitinguri electorale, declarație care a provocat reacții dure din partea politicienilor de la Berlin, începând cu cancelara Angela Merkel.

La mitingul electoral care era programat sâmbătă la Rotterdam, port olandez cu o largă comunitate turcă, nu a putut veni nici ministrul turc al muncii, Betul Sayan, care a încercat să ajungă acolo cu mașina. Poliția olandeză i-a blocat intrarea în Consulatul turc din oraș, a informat o televiziune locală

Pe de altă parte, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu va participa duminică la Metz, în nord-estul Franței, la un miting electoral organizat de comunitatea turcă din oraș. Vizita a fost confirmată de autoritățile locale, relatează AFP.

Referendumul constituțional din Turcia este programat pe 16 aprilie. Inițial guvernul de la Ankara și președintele Erdogan erau siguri de sprijinul unei majorități, dar ultimele sondaje de opinie arată că cei care se opun extinderii prerogativelor prezidențiale câștigă teren. Este motivul pentru care Ankara se concentrază acum asupra vastei diaspore turce din Occident.

Previous Next

XS
SM
MD
LG