Linkuri accesibilitate

Apeluri euro-atlantice la calm în disputa Turcia și Olanda


Protestatai turci în fața Consulatului olandez de la Istanbul, 12 martie 2017
Protestatai turci în fața Consulatului olandez de la Istanbul, 12 martie 2017

Tensiunile dintre cei doi aliați din NATO au atins noi cote maxime

Uniunea Europeană l-a îndemnat luni pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să evite retorica belicoasă, oprind adâncirea unei crize diplomatice provocată în relațiile turco-olandeze de interzicerea de către olandezi a mitingurilor politice turcești pe teritoriul țării lor.

Tensiunile dintre cei doi aliați din NATO au atins noi cote maxime după ce la sfârșitul săptămânii Erdogan a acuzat de două ori Olanda de comportament nazist.

Înaintea referendumului de la 16 aprilie, care ar urma să-i aducă lui Erdogan puteri sporite, guvernul de la Ankara caută să mobilizeze alegătorii din diasporă, reacționând furios la încercările autorităților din unele țări cu mulți turci: Austria, Germania, Olanda, de a bloca aparițiile publice ale miniștrilor veniți de la Ankara.

La sfârșitul săptămânii, olandezii au împiedicat aterizarea avionului ministrului de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu și au blocat ținerea unui miting la Rotterdam cu participarea ministrului turc al Familiei, Fatma Betül Sayan Kaya.

Politicienii și formatorii de opinie din Turcia au fost indignați mai ales de faptul că poliția olandeză ar fi intervenit prea dur împotriva mitingului neautorizat.

„Sălbăticie. Lumea asistă la barbaria îndreptată împotriva turcilor”, a titrat ziarul turcesc „Hürriyet”, publicând imaginea unui câine de poliție atacând un protestatar pro-Erdogan prăbușit la pământ.

Premierul olandez Mark Rutte, care se va confrunta cu extrema-dreaptă la alegerile de miercuri, a spus că remarcile lui Erdogan sunt inacceptabile și că Ankara ar trebui să-și ceară scuze pentru comparația cu nazismul.

„Țara noastră a fost bombardată de naziști în al doilea război mondial. Este inacceptabil să vorbească așa”, a spus premierul Olandei.

Luni, în vreme ce la Ankara cabinetul de miniștri se pregătea să impună sancțiuni împotriva Olandei, Franța și Germania au luat partea Olandei în dispută, dar secretarul general NATO a îndemnat ambele țări membre în alianță să „dea dovadă de respect reciproc, să fie calme și să contribuie la detensionarea situației”.

„Dezbaterile robuste sunt esența democrației, dar același lucru se poate spune despre respect”, a spus Jens Stoltenberg.

La fel, UE a cerut Turciei și țărilor membre în Uniune să „calmeze situația”, insistând că Ankara este datoare „să se abțină de la declarații excesive”. Olanda este a doua țară din UE pe care Erdogan o acuză de reminiscențe naziste din cauza obstrucționării mitingurilor turcești, după Germania.

În declarația lor comună de astăzi, șefa politicii externe europene Federica Mogherini și comisarul pentru vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, spun că este dreptul fiecărui stat din UE să permită sau nu ținerea de mitinguri și atrag atenția că amendamentele constituționale pe care urmează să le voteze turcii la referendumul din 16 aprilie „provoacă îngrijorări serioase legate de concentrarea puterii într-o singură instituție”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG