Linkuri accesibilitate

Campania Rostul Postului și creșele sociale din Republica Moldova


Liliana Rotaru: principalul motiv din care copiii mici sunt abandonați la internate și case de copii este sărăcia.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

În ajunul sărbătorii de Paști, a fost lansată campania Rostul Postului în care se adună fonduri pentru a deschide o creșă socială în orașul Bălți. Prin intermediul unei platforme online, creată de organizația Copil, Comunitate, Familie cu sprijinul Inițiativei Comunitare BERD, se încurajează donația banilor care ar fi cheltuiți pentru o cină. Scopul acestor creșe este dezinstituționalizarea copiilor și crearea unor alternative internatelor, care deseori se dovedesc a fi ineficiente. Cât de utile sunt creșele sociale? Relatează Natalia Sergheev.

În urmă cu câteva luni, mai exact în luna august, Mariana Tumuruc avea o dilemă fără rezolvare: să caute urgent un loc de muncă ca să poată întreține copilul, dar pentru asta nu avea cu cine să lase odrasla de doi ani pe durata orelor de muncă. Mariana spune că a tot bătut pragurile ministerelor înainte să ajungă la o creșa socială din Chișinău, fondată de organizația Copil, Comunitate, Familie, pe scurt CCF Moldova.

„Pentru început mi-era strașnic, mă gândeam că acolo nu-s condiții, retrăiam… Mă gândeam dacă e social, deci e foarte rău. Vizitând instituția dată am rămas plăcut surprinsă de condițiile de acolo. Era foarte aranjat, foarte curat, personalul ok, vorbeau cumsecade, educați.”

Astăzi, Mariana își întreține copilul din banii câștigați la trei locuri de muncă: e vânzătoare-consultant, secretară și menajeră. De când a găsit soluția salvatoare, își poate permite o bonă când muncește în week-end.

În Republica Moldova există cinci creșe sociale care au ajutat peste o sută de copii din familii social-vulnerabile. Organizația CCF Moldova vrea să mai deschidă una în orașul Bălți, cu banii adunați din campania „Rostul Postului”. Capacitatea acesteia va fi de 12 copii cu vârste de până la trei ani, părinții cărora trăiesc în sărăcie extremă și există riscul ca să se despartă de odraslele lor.

„Donează ce economisești atunci când postești!” – acest îndemn apare pe pagina principală a campaniei „Rostul Postului”. Platforma este un restaurant virtual, care îți permite să donezi bani „punând mâncare pe masă”. Poți lua burgeri, cafea, cârnați, cartofi prăjiți, ciocolate și alte bucate, iar din banii adunați se va deschide creșa. Fiecare contribuție va fi dublată de Inițiativa Comunitară BERD. Campania va dura până la Paști.

Inițiativa Rostul Postului nu este total inedită. Ideea a fost preluată din România, unde mai multe personalități susțin inițiativa, cum ar fi jurnaliștii Dragoș Bucurenci, Corina Caragea, Amalia Enache.

Din Republica Moldova, primul care s-a alăturat campaniei a fost jurnalistul de la radio Europa Liberă Vasile Botnaru.

Președinta organizației CCF Moldova, Liliana Rotaru spune că principalul motiv din care copiii mici sunt abandonați la internate și case de copii este sărăcia.

„Să nu uităm că în Moldova încă sunt 13% de copii care trăiesc în sărăcie, care nu-și pot permite uneori poate nici de Crăciun și nici de ziua lor, nici de Paște, nu-și permit o mâncare pe care noi de multe ori o mâncăm și nu stăm mult să analizăm cât ne-a costat. Noi ne-am convins în aproape șase ani de zile că serviciul de creșă este un serviciu bun. De asta este important să există cât mai multe servicii de genul acesta și cât mai aproape de mămici.”

Veronica Arpintin (stânga), Liliana Rotaru
Veronica Arpintin (stânga), Liliana Rotaru

Conceptul unei creșe sociale a fost premiat la nivel internațional, iar în 2015 UNICEF l-a numit drept practică de succes în susținerea copiilor de vârstă fragedă. Argumentele în favoarea reformei instituțiilor rezidențiale se bazează pe mai multe studii, care demonstrează că copiii care au crescut în familii biologice, adoptive sau ale asistenților parentali profesioniști s-au dezvoltat mult mai bine decât semenii lor crescuți în instituții rezidențiale, constată autorii unui raport recent al organizației britanice LUMOS, care se ocupă de protecția copiilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG