Centrul Internaţional „La Strada” a prezentat la Chișinău concluziile Studiului „Asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracţiunilor privind viaţa sexuală”, realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Chişinău.
Oricât de perfecte ar fi normele legale ce protejează femeile de violență, fără dorința lor de a stăvili umilința actele normative – nu sunt operante. M-a convins a câtă oară de justețea acestui truism povestea Mariei Scorodinschi. Ajunsă la vârsta de 33 de ani, ea a suferit de toate tipurile de violență în familie pentru care legea prevede pedepse. E vorba de violență fizică, psihologică, spirituală, economică și sexuală. În decembrie anul trecut ea s-a hotărât să pună capăt lanțului ce i se părea fără sfârșit și a părăsit soțul, de dragul copiilor. Experiența prin care a trecut îi dă curajul necesar ca să ajută alte femei din Drochia să pună capăt abuzurilor.
„Dacă femeile ar fi informate, absolut despre toate serviciile, despre tot ceea ce există în legislația din RM, despre faptul că se încalcă drepturile ei prin faptul că ea tolerează actele de violență, inclusiv sexuală… Pentru că femeile de la noi în țară percep acest lucru drept o normalitate. Cum că femeia ar fi obligată, fiindcă este soție, vrea nu vrea, că e de datoria ei să o facă. Dar atunci când i se explică că este o încălcare a drepturilor omului și nimeni nu are dreptul fără consimțământul persoanei să abuzeze de corpul ei, atunci femeile percep altfel lucrurile și prind curaj.”
Interpretarea greșită a consimțământului, astfel se numește în termeni juridici una din cauzele cele mai răspândite a violenței în cupluri. Din experiența consilierii altor femei din comunitate, Maria Scorodinschi a dedus că victimele abuzurilor, atunci când se hotărăsc totuși să se plângă autorităților, de multe ori ajung sa fie stigmatizate și marginalizate în loc să li se ia apărarea în baza actelor normative. Adică funcționează un fals bun simț sau o cutuma care vine în contradicție cu normele acceptate de lumea civilizată.
Concluzii similare au fost prezentate în studiul dat publicității de centrul internațional „La Strada” bazat pe cercetarea a 240 de cauze penale. Experții au constatat că justiția din Republica Moldova nu este înde-ajuns de eficientă când e vorba de protecția victimelor abuzurilor sexuale.
Una dintre practicile dăunătoare este încetarea cauzei penale după împăcarea părților, se arată în raport. Asta ar putea încuraja intimidarea victimei, șantajul și aplicarea presiunilor psihologice pentru retragerea plângerii, spune avocata centrului internațional „La Strada” Natalia Bayram.
„Noi trebuie să înțelegem că victima unei infracțiuni sexuale, unei infracțiuni de viol, ea nu poate tratată de o organele de drept, de organele de urmărire penală, de poliție, judecată, procuror, la același nivel ca victima unui furt. Pentru că sensibilitatea și trauma pe care o trăiește victima unui viol… trebuie să înțeleagă subiecții care sunt implicați în examinarea acestei cauza că sensibilitatea e mult mai mare și trauma trăită de aceasta e mult mai mare. Motiv pentru care și abordarea în cadrul examinării cauzei trebuie să fie una diferită.”
O problemă tipică atât pentru sate, cât și pentru localitățile urbane este perpetuarea stereotipurilor de atitudine față de victimele abuzurilor sexuale. Modul de cercetare a abuzurilor de foarte multe ori o învinovățește de fapt pe victima pentru ceea ce i s-a întâmplat.
Experții „La Strada” au prezentat raportul autorităților, care au spus că aceleași constatări le-au făcut și în cadrul analizelor interne. Există deja un grup de lucru care este compus din reprezentanți ai societății civile și a organelor de justiție care vor demara procesul de revizuire a cadrului legal național, spune directoarea de programe femei la centrul „La Strada” Daniela Misail-Nichitin.
„Convenția de la Istanbul a fost semnată. În mare parte, atunci când vorbim de revizuirea noțiunii de consimțământ, atunci când vorbim de asigurarea unor servicii specializate pentru victime, asigurarea acelor drepturi de asistență juridică, asistență medicală, suport psihologic, asigurarea unor servicii pentru situații de criză disponibile 24/24 de ore, toate sunt prevăzute de această convenție. Respectiv în procesul de pregătire pentru ratificare este absolut obligatoriu ca statul să-și ajusteze cadrul legal aceste prevederi.”
Deși autoritățile admit că legislația are lacune, schimbările totuși întârzie să apară. Ajustarea ajustare la prevederile Convenției de la Istanbul – documentul internațional care apără drepturile femeilor împotriva violenței în familie – durează, între timp producându-se alte drame omenești.