Trei mii de euro pentru condamnare și câte 1500 de euro pentru fiecare an petrecut în pușcărie - atâta despăgubire ar urma să primească bărbații germani întemnițați în baza legislației anti-homosexuale aplicate în Germania de vest în anii 1949-1969. Detalii despre măsura aprobată astăzi de guvernul de la Berlin, în relatarea corespondentului nostru.
Guvernul federal a aprobat astăzi proiectul de lege privind reabilitarea persoanelor condamnate după 1945 în baza articolului 175 din Codul Penal german care prevedea pedepsirea relaţiilor sexuale între persoane de acelaşi sex. Într-o declaraţie de presă a Ministerului Federal al Justiţiei, dată publicităţii miercuri, se precizează că „din perspectivă actuală, vechile sentinţe constituie o nedreptate flagrantă. Ele încalcă demnitatea umană a fiecărui condamnat. Aceste verdicte reprobabile ale statului de drept niciodată nu le vom putea înlătura în totalitatea lor, dar dorim să reabilităm toate victimele”. Şi tot acolo se spune: „Puterea unui stat de drept se manifestă şi prin faptul că dispune de forţa necesară de a-şi corecta propriile greşeli. Noi avem nu doar dreptul de a acţiona, ci şi datoria de a acţiona.”
Această idee o exprimă şi Wolfgang Lauinger, în vîrstă de 98 de ani, care timp de o viaţă a militat pentru dezincriminarea homosexualităţii şi apoi pentru reabilitarea victimelor justiţiei.
Într-o declaraţie difuzată de săptămînalul german „Die Zeit”, Lauinger a subliniat incompatibilitatea articolului 175 din Codul Penal, anulat total abia în 1994, şi prevederile Constituţiei germane, adoptată în 1949, cînd s-a înfiinţat statul vest-german. „50 de ani s-a încălcat Constituţia”.
Într-o expertiză a Oficiului federal contra discriminării, în care se analizează din punct de vedere al prevederilor Constituţiei problema condamnărilor în baza § 175, se arată că între anii 1945 şi 1969 au fost condamnaţi peste 50.000 de bărbaţi.
În anul 2002, Bundestag-ul (Parlamentul federal) a anulat condamnările pronunţate contra homosexualilor din perioada nazistă. Astfel, cei condamnaţi pînă-n anul 1945 au fost deja reabilitaţi.
Victimele urmăririlor penale de după 1945 nu au fost reabilitate, deşi în 1994 paragraful discriminatoriu 175 a fost integral anulat, sentinţele pronunţate rămînînd în vigoare. În anul 2000, deputaţii Bundestag-ului şi-au exprimat regretul că articolul 175 a continuat să fie în vigoare după 1945. Aceste regrete însă nu au avut consecinţe practice.
Proiectul guvernului prevede acum nu numai reabilitarea juridică a celor condamnaţi, ci şi despăgubirea lor. Astfel, fiecare condamnat va primi 3.000 de euro plus 1.500 pentru fiecare an de închisoare. (Proiectul îi vizează şi pe cei din Germania răsăriteană, unde condamnarea homosexualităţii a fost anulată în 1968, pe cînd în România, articolul 200 din CP, a fost abolit abia în 2001, ceea ce a pus capăt discriminărilor de stat pe motiv de orientare sexuală).
Proiectul mai prevede pe lîngă despăgubiri individuale şi o despăgubire colectivă de 500.000 de euro anual care o va primi Fundaţia Federală „Magnus Hirschfeld”.
Fundaţia care poartă numele medicului şi militantul pentru drepturile homosexualilor din Germania, Magnus Hirschfeld (1868-1935), activează astăzi contra discriminării, pledează pentru toleranţa heterosexualilor faţă de oamenii cu o altă orientară sexuală şi pentru drepturi egale între oamenii care optează pentru alte modele de parteneriat.