Linkuri accesibilitate

La ce servește un sistem electronic de achiziții publice


Introducerea sistemului informaţional ar urma să minimalizeze practicile de favorizare a anumitor agenţi economici și licitațiile trucate.

Sistemul electronic de achiziții publice promis de mai multă vreme de autoritățile moldovene ar putea deveni funcţional abia peste un an. Aplicarea lui întârzie din motive tehnice, a declarat viceministrul finanţelor Iurie Cicibaba, la un club de presă organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Asociaţiei pentru Guvernare Responsabilă şi Eficientă. Viceministrul finanţelor a explicat cum va funcţiona noul sistem şi care vor fi beneficiile.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Sistemul electronic de achiziții publice este testat pe trei platforme comerciale şi implică deocamdată cinci instituții publice. El este funcţional numai în cazul licitațiilor cu valoare mică: pentru achiziționarea produselor şi serviciilor în valoare de până la 80 mii de lei şi pentru lucrări sub 150 de mii de lei.

Pe una din aceste platforme aflăm, de exemplu, că Agenţia de Achiziţii Publice a încheiat, în urmă cu o lună, un contract de achiziţie de apă potabilă în valoare de aproape 7 mii de lei. Licitația la care au participat trei companii a fost câştigată de cea care a oferit cel mai mic preţ. Sunt accesibile informaţii despre aceste companii, dar şi contractul de achiziţie. Pe aceeaşi platformă sunt plasate oferte de licitaţii şi informaţii despre tranzacţiile care au fost întrerupte.

Sistemul electronic va fi extins treptat până în aprilie 2018 când ar urma să devină obligatoriu. El va cuprinde întregul proces de achiziţie, de la planificarea acesteia şi până la achitarea şi livrarea mărfii, a declarat viceministrul finanţelor Iurie Cicibaba:

Iurie Cicibaba
Iurie Cicibaba

„Până la finele acestui an putem să acoperim în jur de 70 la sută de achiziţii cu acest sistem. Poate că nu toţi o să-l folosească pentru a depune oferte. Cel puţin să generăm toate informaţiile, inclusiv despre dări de seamă şi despre ce s-a întâmplat va fi posibil până la finele anului. 2018 va fi anul când totul va trece obligatoriu pe sistemul nou.”

Introducerea sistemului informaţional ar urma să minimalizeze practicile de favorizare a anumitor agenţi economici, adică practica licitațiilor trucate sau aranjate. Fiecare instituție publică va fi obligată să includă în sistemul electronic planul anual de achiziţii în baza căruia să organizeze tendere sau concursuri. De fapt, autorităţile publice sunt şi în prezent obligate să publice aceste planuri pe paginele web, doar că nu se grăbesc să-şi onoreze sarcina.

Viceministrul finanţelor Iurie Cicibaba a precizat că sistemul electronic nu va rezolva toate problemele existente în domeniul achiziţiilor publice, dar este un instrument care va face mai transparent procesul:

„Oricine va putea să intre în sistem şi să vadă cine şi ce cumpără, cu ce preţ, cine a participat, de ce a fost numită câştigătoare compania A şi nu B. De ce s-a decis o anumită procedură şi nu alta. Deci, noi vrem să dăm posibilitate fiecărui cetăţean să aibă acces la informaţia de care are nevoie de la o anumită primărie, pe un domeniu anumit de achiziţie, servicii, lucrări. Dar repet acesta este un instrument nu este o soluţie la toate problemele.”

Una din problemele pe care nu le soluţionează sistemul de achiziţii electronic este excluderea factorului uman, deseori generator de abuzuri, a adăugat Gheorghe Ghidora, de la Agenţia de Achiziţii Publice:

„Problemele pe care le avem noi ţin de identificarea acelor criterii de atribuire – cel mai mic preţ sau oferta avantajoasă din punct de vedere tehnic şi economic şi factorii de evaluare care atestă calitatea, condiţii de livrare ş.a. Fiecare autoritate contractantă trebuie să fie capabilă să le identifice. Sistemul nu oferă o soluţie integrală sub acest aspect. Şi atunci ceea ce ţine de competenţa persoanelor implicate în procesele de achiziţii publice este un element separat care urmează să fie fortificat la nivel naţional. Sistemul o să prevadă informaţii despre executarea contractelor însă sistemul nu poate să reflecte calitatea produselor.”

Decidenţii nu sunt siguri deocamdată dacă noul sistem va permite includerea datelor din actualul registru de stat al achiziţiilor, un lucru indispensabil pentru urmărirea istoricului tranzacţiilor. Ceea ce va permite însă noul sistem este analiza transparentă a tuturor procurărilor şi depistarea situaţiilor în care banul public a fost irosit nejustificat. Totodată, autorităţile dau asigurări că nou sistem informaţional ar permite identificarea şi excluderea din proces a firmelor cu reputaţie dubioasă, care odată ajunse în lista neagră din varii motive continuă să participe la licitaţii ascunzându-se sub alte denumiri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG