Ucraina a interzis pentru o perioadă de trei ani intrarea pe teritoriul său a reprezentantei Rusiei la ediția din acest an a concursului de muzică Eurovision, ce va avea loc în 13 mai, la Kiev, motivând că Iulia Samoilova a intrat ilegal pe teritoriul Ucrainei, atunci când în 2015 a susținut un concert în Crimeea anexată de Rusia.
Pe lista neagră a Kievului au fost incluși, anterior, și alți interpreți și formații din Rusia care au cântat în Crimeea sau au exprimat poziții în favoarea militanților pro-ruși din estul Ucrainei. La rândul său, Rusia a interzis și ea accesul pe teritoriul său, nu de fiecare dată însă oficial, artiștilor ucraineni care au condamnat atitudinea statului rus. Unii soliști ruși au fost persecutați la ei acasă pentru că au criticat poziția Kremlinului, bunăoară liderul trupei Mashina Vremeny, Andrei Makarevici.
Un alt exemplu este și trupa de rock din Ucraina BoomBox. Trupa, deși oficial nu este interzisă în Federația Rusă, evită, „din principiu” să cânte acolo. Reporterii Europei Libere au avut ocazia să discute cu membrii acesteia la Praga, unde au susținut un concert pentru fanii locali, care în mare parte sunt reprezentanți ai diasporei ucrainene și ruse, adunați în același local. Solistul trupei, Andrei Hlîvniuk:
„Nu ascund, chiar îmi este dor de Rusia, deoarece multă vreme am fost acolo și știu că trăiesc acolo oameni foarte buni, chiar sute de mii de fani ai trupei mele”, ne poveste acesta.
Cu toate acestea, în mai multe interviuri din anii trecuți, Hlîvniuk spunea că nu va cânta în Federația Rusă atâta timp cât Rusia va fi statul agresor, așa cum consideră și Kievul. Poziția acestuia a rămas neschimbată:
„Ucrainenii nu sunt în război cu Gogol, Pasternak, Krîlov sau Tolstoi. Ei se luptă cu cei care au acaparat puterea și, cu orice preț, cu ambiții imperiale încearcă să ne distrugă țara. Să am un concert în Rusia ar însemna să trec peste niște principii foarte importante pentru mine.”
Unul din single-urile lansate în 2014, la împlinirea unui an de la începutul protestelor Euromaidan din Kiev, se numește „Zliva”, în română - „ploaie torențială”. Piesa a fost folosită în filmul „Iarna care ne-a schimbat” despre protestele din centrul Kievului. Hlîvniuk ne spune că piesa nu a fost dedicată neapărat acelor evenimente:
„Piesa a fost scrisă în timpul revoluției, dar nu este doar despre ea. Are și un mesaj social. Este și despre dorința ca binele să învingă răul, dacă doriți... Faptul că a crescut spiritul patriotic, da, poate este așa, dar acest spirit era și înainte de asta.”
Solistul descrie diferit și evenimentele din acel an din centrul capitalei Ucrainei:
„Nu a fost o răscoală împotriva Rusiei. Pot să spun asta în calitate de participant. Dar, din păcate, a urmat după asta situația care o avem acum: ocuparea unei părți din țara mea, luarea de ostateci, arestul deținuților politici și războiul agresiv.”
O piesă mai veche, denumită „Vahtioram”, care evocă în versuri și peninsula Crimeea, pare a fi interpretată acum de unii într-un alt mod decât înainte.
„Este așa cum este. Crimeea este casa mea. Acum poate piesa a căpătat un alt înțeles, cum se întâmplă de fapt de fiecare dată, când odată cu trecerea timpului unele cântece își schimbă sensul. Se întâmplă, dar mai bine ar fi fost să rămână cu sensul care era inițial. Rămâne o piesă despre călătoriile de acolo, despre studenție, despre trăirile din această perioadă a vieții în peninsulă.”
În regiunea Donbas a cântat ultima dată în 2013. Dorește să se întoarcă, mai ales că acolo mereu au fost primiți călduros, iar concertele erau permanent sold-out. Hlîvniuk, sugerează că, de fapt, estul Ucrainei este doar o parte din „apartament”; în acest caz însemnând Ucraina: „Care ar fi impresia dumneavoastră despre bucătăria apartamentului dumneavoastră?”
Solistul speră că și acest război, la fel ca altele, se va încheia, iar cele două țări vor putea găsi puterea de a construi pacea.