La miezul nopții au expirat contractele de achiziție și distribuție a energiei electrice între furnizori (cel mai mare fiind centrala de la Cuciurgan cu proprietari ruși) și rețelele de distribuție. În după amiaza zilei, în chiar ultimele ore, Ministerul Economiei a găzduit negocieri pentru reînnoirea acestor contracte. Rezultatele n-au fost făcute publice deocamdată, dar Valentina Basiul s-a interesat ce se negociază de fapt.
În ultimii ani energia electrică produsă la Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a ajuns pe malul drept al Nistrului prin intermediul companiei Energokapital, care are acționari în zone off-shore şi despre care presa a scris că s-ar fi bucurat de protecție politică din partea liderilor de la Chişinău şi Tiraspol.
Pe lângă criticile la adresa firmei-căpușă, cum e numită de jurnaliști, în cadrul dezbaterilor publice s-a invocat şi faptul că producătorul din stânga Nistrului transformă în energie electrică gazele importate din Rusia, fără să plătească factura, astfel crește datoria faţă de Gazprom.
Recent, președintele Igor Dodon s-a angajat ca această datorie să fie asumată într-o formă comercială de Republica Moldova.
Pentru a spori transparența în selectarea furnizorului de energie electrică, în acest an, în premieră au fost organizate concursuri de oferte.
E adevărat că acest concurs - o recomandare a Comunităţii Energetice, de care însă s-a ţinut cont parţial, - a fost prelungit de mai multe ori, depăşind termenul limita fixat pentru 16 martie. După părerea lui Dionis Cenuşă, de la Centru Expert-Grup, comunicarea şi asigurarea transparenței a fost mai curând defectuoasă.
Experţi în energetică afirmă că Republica Moldova nu prea are alternative pentru achiziționarea de curent în afară de Centrala de la Cuciurgan, deţinută de gigantul rus Inter RAO EES şi unul dintre cei mai mari datornici pentru gazele ruseşti.
La concursul anunţat a participat compania ucraineană DTEK Plavlogradugol, atribuită omului de afaceri Rinat Ahmetov. Dar, din cauza situaţiei din Donbass şi a controlului efectuat de grupurile separatiste asupra întreprinderilor ce aparţin lui Ahmetov, Ucraina se confruntă cu probleme serioase legate de producţia de energie electrică din cărbune, constată Dionis Cenuşă. Un alt doilea aspect scos în evidență de expert e că Ucraina, conform datelor ministerului responsabil de la Kiev, poate asigura Republica Moldova doar cu o treime din curentul necesarul anual.
Dionis Cenuşă: „Noi oricum vom cumpăra de la Cuciurgan fie direct, fie prin traderul Energokapital. Dar iarăşi, din declaraţiile pe care le-a făcut Krasnoselski în cadrul întrevederii cu Dodon înţelegem că partea transnistreană este interesată să elimine traderii, adică Energokapitalul, intermediarii, astfel ca, cel mai degrabă, să avem livrări de la Cuciurgan. Şi prin urmare avem două variante: fie cumpărăm atât de la ucraineni, cât şi de la regiunea transnistreană, fie noi cumpărăm prin intermediul Energocom doar din regiunea transnistreană”.
Potrivit unui răspuns oferit portalului Mold-street.com, compania ucraineană spune că ar putea asigura mai mult decât necesarul de energie al Republicii Moldova din contul volumelor produse de centrale nucleare. Acelaşi site anunţă că preţul oferit de ucraineni ar fi mai mic cu 30% decât cel actual, de 4,89 de cenţi per kWh.
Preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, aminteşte că Centrala de la Cuciurgan este un gigant energetic regional ce asigură cu curent inclusiv regiunea Odesa. Totodată, cei care administrează termocentrala din stânga Nistrului au grijă ca aceasta să funcţioneze. Pe de altă parte, eventualul contract cu ucrainenii ar fi greu de prognozat, este de părere Mogoreanu.
Nicolae Mogoreanu: „Implicarea Ucrainei aici are mai mult scopul de a mai sofistica situaţia. Nici nu se discută contractul pe o durată mai mare de două-trei luni: că iată luna aprilie va fi cam preţul acesta, pe urmă se va vedea. Preţul cu Ucraina nu garantează că preţul acesta va fi tot timpul. Ei motivează preţul ieftin prin faptul că energia electrică va fi produsă de la centralele nucleare. Centrala nucleară din Zaporojie e practic scoasă în reparaţie pe jumătate şi producerea se va diminua”.
Pentru ca Chişinăul să nu fie ostatic acestei situaţii ar exista, după părerea lui Nicolae Mogoreanu, o singură soluţie pe termen mediu - interconectare la reţelele româneşti despre care se vorbeşte de 20 de ani.
Cele două linii de înaltă tensiune la Prut ar asigura în totalitate necesarul de energie al Republicii Moldova.
Dar, pe lângă investițiile consistente necesare, ar exista oare interesul la Chişinău să le şi pună în funcțiune, se întreabă mai mulți experți, având în vedere că astfel ar pune în mare dificultate centrala de la Cuciurgan care nu ar avea cui să vândă curentul.