Linkuri accesibilitate

Controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc începe peste o lună


Ar fi şi un prim pas pentru o mai bună administrare a graniţei de stat, consideră Ion Leahu, fost reprezentant al Comisiei Unificate de Control din partea Chişinăului. Dar acest lucru va cere un mare efort, spune Leahu:

Ion Leahu: „Grănicerii sau vameşii, sau alţi funcţionari nu vor putea să treacă la locul de serviciu prin Transnistria. Vor fi blocaţi, în cel mai bun caz. Ei vor trebui să meargă tocmai la Tudora sau la Palanca să intre în Ucraina şi apoi să ajungă la locul de serviciu. chiar dacă se declară că activitatea se va desfăşura într-un singur ghişeu împreună cu ucrainenii, situaţia arată că nu e chiar aşa. Ucrainenii vor dori şi ei să cunoască absolut toată situaţia la intrare/ieşire din ţara lor. De aceea, aceasta poate să provoace unele nedumeriri.”

Acest control comun la punctul de trecere al frontierei Cuciurgan-Pervomaisc ar facilita circulaţia persoanelor şi mărfurilor. Precizarea vine din partea deputatului Eugen Carpov, fost negociator în reglementarea transnistreană. Şi este o reacţie după ce autorităţile separatiste de la Tiraspol, sprijinite într-o măsură şi de Moscova, s-au plâns că iniţiativa introducerii acestui control comun ar echivala cu o blocadă pentru regiunea lor.

Eugen Carpov: „Structurile nerecunoscute de la Tiraspol vor protesta, cred că vor fi sprijinite şi de autorităţile din Federaţia Rusă, pentru că joacă în tandem în permanenţă. Dar noi trebuie să vedem care sunt priorităţile pentru Republica Moldova. Şi atât timp cât găsim înţelegere cu partenerii din Ucraina, noi trebuie să realizăm aceşti paşi. Pentru că este vital necesar ca Republica Moldova să îşi controleze toate frontierele. Atunci noi vom putea spune că suntem responsabili de ce intră şi ce iese din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar prin acest punct de trecere Cuciurgan-Pervomaisc lumea circula?

Eugen Carpov: „Circula foarte intens. Este principalul punct de trecere pentru locuitorii din regiunea transnistreană spre direcţia Odesa. Deci, e foarte bine că avem un dialog bilateral cu Ucraina. Este foarte bine să avem o viziune comună, să încercăm să gestionăm mai bine elementele care ţin de competenţa bilaterală şi după care să avem şi o poziţie comună în formatul „5+2’.”

După ce autorităţile separatiste au reacţionat bolnăvicios, Ion Leahu crede că la Tiraspol ar exista un scenariu pentru a dăuna relaţiei cu Chişinăul, în caz că activitatea acestui punct de control comun moldo-ucrainean va începe cu dreptul la finele lunii mai.

Ion Leahu: „Nu degeaba Transnistria în legătură cu aceasta ne ameninţă mai că în mod deschis cu război. În caz de pornește activitatea componenta moldovenească la acest post, evident că Transnistria va realiza integral tot spectrul de măsuri despre care ne vorbește permanent. Și primii vor fi neapărat copiii.”

Europa Liberă: Copiii de la şcolile cu predare în grafie latină vor avea de suferit?

Ion Leahu: „În primul rând, şi foarte-foarte grav.”

Europa Liberă: Adică, vor sista activitatea acestor instituţii de învăţământ?

Ion Leahu: „Posibil să fie sistată activitatea sau le vor deconecta energia electrică, apa, canalizarea. La dânşii aceasta deja e pus în plan, ei ştiu foarte bine cine şi care buton va apăsa şi la ce timp. După care, pedagogii, chiar dacă parcă cel mai vulnerabil punct, salariile, a fost soluţionat, vor găsi posibilităţi de a-i reţine, aresta ş.a.m.d. Următorul pas – poliţia din Bender, din Dubăsari va pierde orice posibilitate să treacă de pe malul drept pe malul stâng ş.a.m.d. Şirul e lung.”

Europa Liberă: Ce soluţii vedeţi dumneavoastră?

Ion Leahu: „Să nu ne speriem, în primul rând. În al doilea rând, demult trebuia de găsit modalitatea de a scoate de acolo copiii. Nu pot copiii fi permanent ostatici ai politicii Chişinăului. Va fi extrem de greu, dar noi nu putem să dăm înapoi. Şi, din contra, din moment ce Transnistria şi Rusia cer convocarea formatului „5+2” anume pe această problemă, de ce noi să nu cerem să apelăm anume din punctul de vedere că, Chişinăul nu face nimic ilegal?”

Într-un interviu acordat Europei Libere fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene în Moldova, diplomatul Kalman Mizsei, salută decizia luată în comun de Chişinău şi Kiev pe acest subiect.

Kalman Mizsei: „Da, este un moment foarte important. Până acum, de la declanșarea acestui conflict, Kievul nu s-a implicat în măsura în care ar fi putut. De aceea există un element bun în această înțelegere concretă dintre Ucraina și Republica Moldova, deși ar exista și o realitate mai puțin agreată – componenta oligarhică. Însă controlul comun la hotarul moldo-ucrainean este foarte important. Dacă colaborarea dintre Ucraina și Republica Moldova va fi de durată, aceasta poate dinamiza evoluția lucrurilor în regiune.”

Ministerul Afacerilor Externe anunţă o conferinţă de presă consacrată organizării controlului în comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc, care va avea loc vineri.

XS
SM
MD
LG