Linkuri accesibilitate

Erdogan: Turcia nu va aștepta „veșnic” la ușa Europei și este pregătită să se retragă din negocierile de aderare la UE


Tayyip Erdogan
Tayyip Erdogan

Turcia nu va aștepta „veșnic” la ușa Europei și este pregătită să se retragă din negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dacă islamofobia și ostilitatea din partea unor state membre vor continua să se amplifice, a declarat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un interviu pentru agenția Reuters. Interviul vine la două săptămâni de la referendumul constituțional prin care s-au extins mult prerogativele președintelui turc.

Erdogan a mai declarat că Europa nu a apreciat rolul Turciei în oprirea fluxului de imigranți din Siria și Irak care traversează frontierele sale și a precizat că povara a căzut pe umerii Turciei și a altor țări din regiune precum Liban și Iordania.

Luni, Comisarul european pentru negocierile de extindere Johannes Hahn a declarat că după referendumul constituțional din Turcia, dar și analizând evoluția țării în ultimii ani, ar trebui găsită „o nouă formă de cooperare”. „Dacă (președintele Recep Taiyp - n.r.) Erdogan spune că nu vrea aderarea la Uniunea Europeană și o serie de țări membre spun același lucru, de ce să mai pierdem timpul?”, a declarat Hahn la o conferință de presă la Bruxelles.

XS
SM
MD
LG